Polozaj bebe u prvim mesecima
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Polozaj bebe u prvim mesecima
Dobili smo bebu pre mesec dana.Naravno,opskrbili smo se svim potrebnim i nepotrebnim stvarima,a tu su se nesla i kolica i autosediste-nosiljka (za decu do 13kg).E,sad,zanima me u kom polozaju beba treba da boravi u njima?Odnosno,znam da je to lezeci polozaj u kolicima,ali me zanima da li na ledjima ili sa strane i kada i koliko sme da se koristi to autosediste-nosiljka,s obzirom da ono ima polulezeci ili polusedeci polozaj?Na raznim mestima dobijam razlicite informacije,te ne sme na ledjima,te bolje je na ledjima,te ne sme nikako u polusedeci polozaj,te nista to bebi ne smeta.Maksimalno sam zbunjen.Pozdrav svima!
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
ovakva pomagala treba da samo koristite za transtport, za prenoshenje iz kola u kolima itd, kratko zadrzavanje.
Dete treba da je u lezecem polozaju, koliko to ovakve nosiljke omogucavaju, nikako ne treba da ga polozajem stimulishete da se skuplja u fetalni polozaj. Dovoljno je sto je u tom polozaju kad je uz vas dok dojite.
Na ravnoj podlozi koja stimulishe opushtanje fleksora, jer je to i glavni cilj u prvih mesecima bebchevog zivota
Dete treba da je u lezecem polozaju, koliko to ovakve nosiljke omogucavaju, nikako ne treba da ga polozajem stimulishete da se skuplja u fetalni polozaj. Dovoljno je sto je u tom polozaju kad je uz vas dok dojite.
Na ravnoj podlozi koja stimulishe opushtanje fleksora, jer je to i glavni cilj u prvih mesecima bebchevog zivota

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Autosedište je najbezbednije za prevoz deteta (naravno ako je pravilno montirano). Pa ček i tada, kad se ide na duži put treba praviti pauze i vaditi dete iz njega.
Ali taj položaj nije dobar da beba u njemu bude često tokom dana (znači ono kad vidite da je sedište nasađeno na kolica pa se tako beba šeta). Znači za bebu je najbolji ravan položaj. A da li će u kolicima biti na boku ili na leđima (ja sam moju stariju čak stavljala i na stomak kad je bila pospana jer je tako umela da se uspava) to zavisi od vas.
Ali taj položaj nije dobar da beba u njemu bude često tokom dana (znači ono kad vidite da je sedište nasađeno na kolica pa se tako beba šeta). Znači za bebu je najbolji ravan položaj. A da li će u kolicima biti na boku ili na leđima (ja sam moju stariju čak stavljala i na stomak kad je bila pospana jer je tako umela da se uspava) to zavisi od vas.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
bebac
I naravno da uvek bude odrasla osoba na zadnjem sedistu pored nosiljke.i kada beban spava - uvek!...a ne da se povremeno pogleda preko ramena sa prednjeg sedista. pozzzR.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.
))

Re: bebac
A samohrane majke šta da rade?mislimsvojimmozgom napisao:I naravno da uvek bude odrasla osoba na zadnjem sedistu pored nosiljke.i kada beban spava - uvek!...a ne da se povremeno pogleda preko ramena sa prednjeg sedista. pozzzR.
Sa prednjeg sedišta se beba ni ne vidi jer je okrenuta suprotno od smera vožnje.
Ne razumem baš.... pa dete je u tom najmanjem sedištu do 13kg, znači nešto preko godinu dana. Ja sam sa starijom bila uglavnom sama u nepoznatom gradu (muž terenac). Pa i da sam bila u Bgdu zar bih za svaku nabavku, izlet, dalju šetnju ili posetu prijateljima zvala nekog da ide sa mnom?tamaraft napisao:Samohrana majka mozda ima prijatelje, rodbinu
Imala sam dupli retrovizor, zakači se za zadnje staklo pa vidiš bebu. Ali nisam mogla svo vreme da imam oči na njoj.
Pa i ovu mlađu sam vozala sama dok je bila mala, da sam čekala da neko ide sa mnom starija bi bila u vrtiću do 18-19h.
-
- Aktivan član
STA bi radila ...a jos pride i "panika"
Wiseslawa- majcice,
Sta bi radila kada bi na tom tvom retrovizoru smestenom na zadnje staklo, primetila da je beban poceo da povraca(bas primetis sam pocetak)?
Morala bi zausrtaviti auto ODMAH( opasnost za saobracaj!), potom otvaranje jednih , pa drugih vrata ...podizanje deteta...
Ja mislim da bi ono do tada ( da najbrze uradis) imalo-pokusalo da udise i udahnulo bi (naravno i sadrzaj koji je povratilo ciji se deo nalazi i u ustnoj duplji)recimo do 5 puta....i naravno da bi aspiriralo - odnosno povraceni sadrzaj bi otisao i u pluca = VELIKA OPASNOST I ZA ODRASLU OSOBU ZA MALOG BEBANA POGOTOVU...
Drugo, kada sam ja sa mojim sinom isla u nabavke ( retko al ipak) od vremena kada je savladao sedenje , stavljala sam ga u nosiljku - onu za preko oba ramena ...
Trece, kada smo isli na more (on i ja )zakupila sam ceo kupe u vozu ( platila svih 6/8 karata) , ponela asepsol i alkohol -sve dobro obrisala, cebe preko toga i bas je put bio ugodan (Bgd_Bar) a kondukter je zakljucao kupe kada je u jednom momentu bila navala na sedista).Auto smo prevezli auto-vozom .
Ostali smo 3 meseca jer sam celu trudnocu sa njim iako je bila potpuno normalna{ iz predostroznosti i straha da je spontanim abortusima ne izgubim kao vise njih ranije,} prelezala na GAK-u ) te nisam mogla biti izlozena svetlosti i suncu.
Ostali smo 3 meseca jer mu je velika fontnela , ipak, bila veca od ocekivanog. Znatno se smanjila i u normalno vreme potpuno zatvorila.
Cetvrto, po mom shvatanju ne bi ih tako malecke trebalo izlagati duzim voznjama automobilom ( cak i da ga neko na zadnjem sedistu pazi).
Uzivaj u odgajanju svoje dece - to je nama zenama od Boga dato...
Jos u najranijoj mladosti govorila sam da cu kada se udam roditi "tri reda oko furune" al cvrc...jedva jedno u minut posle 12:))) ...koje kada se rodilo ucinilo je da me obasja Sunce i sreca materinstva.
Pozdravljam Te i zelim tebi i tvojoj porodici da vas potrefe sve radosti zivota R.
Sta bi radila kada bi na tom tvom retrovizoru smestenom na zadnje staklo, primetila da je beban poceo da povraca(bas primetis sam pocetak)?
Morala bi zausrtaviti auto ODMAH( opasnost za saobracaj!), potom otvaranje jednih , pa drugih vrata ...podizanje deteta...
Ja mislim da bi ono do tada ( da najbrze uradis) imalo-pokusalo da udise i udahnulo bi (naravno i sadrzaj koji je povratilo ciji se deo nalazi i u ustnoj duplji)recimo do 5 puta....i naravno da bi aspiriralo - odnosno povraceni sadrzaj bi otisao i u pluca = VELIKA OPASNOST I ZA ODRASLU OSOBU ZA MALOG BEBANA POGOTOVU...
Drugo, kada sam ja sa mojim sinom isla u nabavke ( retko al ipak) od vremena kada je savladao sedenje , stavljala sam ga u nosiljku - onu za preko oba ramena ...
Trece, kada smo isli na more (on i ja )zakupila sam ceo kupe u vozu ( platila svih 6/8 karata) , ponela asepsol i alkohol -sve dobro obrisala, cebe preko toga i bas je put bio ugodan (Bgd_Bar) a kondukter je zakljucao kupe kada je u jednom momentu bila navala na sedista).Auto smo prevezli auto-vozom .
Ostali smo 3 meseca jer sam celu trudnocu sa njim iako je bila potpuno normalna{ iz predostroznosti i straha da je spontanim abortusima ne izgubim kao vise njih ranije,} prelezala na GAK-u ) te nisam mogla biti izlozena svetlosti i suncu.
Ostali smo 3 meseca jer mu je velika fontnela , ipak, bila veca od ocekivanog. Znatno se smanjila i u normalno vreme potpuno zatvorila.
Cetvrto, po mom shvatanju ne bi ih tako malecke trebalo izlagati duzim voznjama automobilom ( cak i da ga neko na zadnjem sedistu pazi).
Jos u najranijoj mladosti govorila sam da cu kada se udam roditi "tri reda oko furune" al cvrc...jedva jedno u minut posle 12:))) ...koje kada se rodilo ucinilo je da me obasja Sunce i sreca materinstva.
Pozdravljam Te i zelim tebi i tvojoj porodici da vas potrefe sve radosti zivota R.
))

Re: STA bi radila ...a jos pride i "panika"
Čekaj, hoćeš da kažeš da je normalno da roditelji tako bdiju nad decom celu prvu godinu života. Druga stvar je da beba ne leži skroz u tom sedištu, već joj je glava malo uzdignuta. Treća stvar je: da li ti spavaš noću? Ili dežuraš jer može nešto da se desi?mislimsvojimmozgom napisao:Wiseslawa- majcice,
Baš mi je drago što si ti retko išla u nabavke. Ja idem jednom nedeljno, nekad sa jednim, nekad sa dvoje dece. Donosim hrane, voća i povrća, vode i ostalih namirnica za nedelju dana.
I ne razumem ovu priču sa vozom. I moja deca su se vozila vozom, autobusom, gradskim prevozom, avionom. Asepsol nisam kupila nikad u svom životu a ova drama sa ribanjem celog kupea mi je

Mislim ako se život donekle i poremeti dolaskom prvog deteta, pa je tu neka rodbina voljna da uskoči, pa imaš pomoć na sve strane OK. Ali sa drugim detetom, pa ne možeš zaustaviti život prvog deteta. Valjda sam trebala da je držim kod kuće, da je ne vodim na rođendane, igraonice, vrtić.....
Ja živim sa svojom decom, oni su rođenjem postali deo porodice, učestvuju u svemu u skladu sa svojim uzrastom. U našoj kući nema vanrednih stanja zato što imamo malu bebu (uskoro nam dolazi i treća, pa šta bih trebala, da dve starije kupam u asepsolu kad dođu iz parka?). Živi se, radi, sprema, kuva normalno od prvog dana ulaska bebe u kuću. Tako isto se i putuje, nabavlja, ide u goste i primaju gosti, kad je mlađa imala samo 3.5 meseca selili smo se sa kontinenta na kontinent i nikom ništa nije falilo.
-
- Aktivan član
odgovor
Wiseslawa,
rakoh ja da sam mog sina rodila u minut POSLE 12...i zaista sam sate i sate provodila (klececi)na podu pored njegovog krevetca - posebno prvih dana.Rekoh sate i sate ustvari toliko koliko mi je trebalo da zadovoljim osecanje srece sto ga imam. i gledam kako spava...
Hvala za ostalo sto se da zakljuciti iz Vaseg posta na koji Vam odgovaram ... ali da bih Vas "utesila" nisam odgajala dete pod staklenim zvonom i nije razmazen...
Kada je prica o kupeu : u kom su se mnogi vozili pre nas, sedeli, posle obavljenih fizioloskih potreba neopranih ruku gladili sedista ...mozda i lepili sline ako su vadili rudno bogatstvo iz nosa....E trebalo je obrisati ( nisam rekla da sam ribala) i staviti svoje cebe...
Ceo kupe...pa zar mislite da cetvoromesecnu bebu treba izloziti uticaju putnika koji bi seli na preostala sedista...mozda ali ja mislim da sam ispravno postupila...I to ne spada u fobiju od bakterija nego u predostroznost.
e za ovo sto nadalje pisem,necu da Ti persiram a napred jesam - namerno;
ZELIM TI DA SRETNO NOSIS I DONESES TRUDNOCU, RODIS ZDRAVO DETE , DA DOBRO PRODJETE NA PORODJAJU (oboje) I DA GA SRETNA ODGAJAS:)))
Pozdrav R.
rakoh ja da sam mog sina rodila u minut POSLE 12...i zaista sam sate i sate provodila (klececi)na podu pored njegovog krevetca - posebno prvih dana.Rekoh sate i sate ustvari toliko koliko mi je trebalo da zadovoljim osecanje srece sto ga imam. i gledam kako spava...
Hvala za ostalo sto se da zakljuciti iz Vaseg posta na koji Vam odgovaram ... ali da bih Vas "utesila" nisam odgajala dete pod staklenim zvonom i nije razmazen...
Kada je prica o kupeu : u kom su se mnogi vozili pre nas, sedeli, posle obavljenih fizioloskih potreba neopranih ruku gladili sedista ...mozda i lepili sline ako su vadili rudno bogatstvo iz nosa....E trebalo je obrisati ( nisam rekla da sam ribala) i staviti svoje cebe...
Ceo kupe...pa zar mislite da cetvoromesecnu bebu treba izloziti uticaju putnika koji bi seli na preostala sedista...mozda ali ja mislim da sam ispravno postupila...I to ne spada u fobiju od bakterija nego u predostroznost.
e za ovo sto nadalje pisem,necu da Ti persiram a napred jesam - namerno;
ZELIM TI DA SRETNO NOSIS I DONESES TRUDNOCU, RODIS ZDRAVO DETE , DA DOBRO PRODJETE NA PORODJAJU (oboje) I DA GA SRETNA ODGAJAS:)))
Pozdrav R.
))

Re: odgovor
Malo mi je bezveze ta priča, kao da implicirate da oni koji ne bdiju nad bebom 24/7 nisu dovoljno dobri roditelji.mislimsvojimmozgom napisao:Wiseslawa,
Moja deca sva spavaju sa mnom u krevetu, tako da za klečanjem/sedenjem pored kreveca nisam imala potrebe. U stvari, nisam ni imala krevetac.
I ja sam srećna i blagoslovena što ih imam. Svakoga dana sve više to shvatam.
I brinem se za njih, dojim ih, kuvam im svaki dan, učim, igram se, budim noću (već 5 godina nemam prespavanu noć, a u aprilu stiže treća beba).
Ali isto tako ne mogu da zamislim da sam prikovana za kuću dok mi muž ne dođe sa posla, nemam bake i dede na koje mogu da računam uvek (čak ni retko).
-
- Aktivan član
ZA WISESLAWU
-Evo jedna pesmica za Tebe .Istovremeno da kazem nista nisam implicirala bwe:)
Iako se još rodio nisam, znam, da ćeš biti srećna i da
te neće zamoriti sve ovo o čemu peva čika Mošo...gledao je svoju majku koja je, rodila njih desetoro.
Sreća majke ne zavisi od materijalnih prilika porodice Loše materijalne prilike nikako im ne mogu umanjiti sreću, što nas imaju.
Takve su Majke…
MAMA JE GLAGOL OD GLAGOLA RADITI
(Mošo Odalović- dosta poznat pesnik za decu)
Raditi, podojiti, poviti, pokriti,
prići, obići, opet podojiti;
stalno je tu, nećeš se prehladiti,
mama je glagol od glagola raditi.
Doručak, ručak, užina, večera
dvadeset slatkih i pet bez šećera;
minut nadoknaditi, nesanicu zaraditi
- mama je glagol od glagola raditi.
Posoli, dosoli, zamesi, podmesi,
dobar dan, izvoli, pobogu, gde si?
Koprivu vaditi, ružu saditi
Pometi, poleti, opleti rukavicu,
okrpi sinu desnu nogavicu,
tabletu popiti, oblogu hladiti
A tata ništa neće pa neće,
da bar ponekad kupi cveće;
stalno recituj, treba mu dosaditi,
Pozdrav blagoslovenoj mami R.
Iako se još rodio nisam, znam, da ćeš biti srećna i da
te neće zamoriti sve ovo o čemu peva čika Mošo...gledao je svoju majku koja je, rodila njih desetoro.
Sreća majke ne zavisi od materijalnih prilika porodice Loše materijalne prilike nikako im ne mogu umanjiti sreću, što nas imaju.
Takve su Majke…
MAMA JE GLAGOL OD GLAGOLA RADITI
(Mošo Odalović- dosta poznat pesnik za decu)
Raditi, podojiti, poviti, pokriti,
prići, obići, opet podojiti;
stalno je tu, nećeš se prehladiti,
Doručak, ručak, užina, večera
dvadeset slatkih i pet bez šećera;
minut nadoknaditi, nesanicu zaraditi
- mama je glagol od glagola raditi.
Posoli, dosoli, zamesi, podmesi,
dobar dan, izvoli, pobogu, gde si?
Koprivu vaditi, ružu saditi
Pometi, poleti, opleti rukavicu,
okrpi sinu desnu nogavicu,
tabletu popiti, oblogu hladiti
A tata ništa neće pa neće,
da bar ponekad kupi cveće;
stalno recituj, treba mu dosaditi,
Pozdrav blagoslovenoj mami R.
))

-
- Aktivan član
The end
Mojim gornjim postom , posxtujuci tvoje blagosloveno stanje, oprostila sam se od ove teme i ne zato sto sadrzaj postova odstupa od nje odnosno da im nije mesto tu gde su pisani (i tvoji i moji).Nisam to htela navesti u gornjem postu, ali sada...pomenula si ti...
Kako sam specijalista za plucne bolesti i u dosadasnjoj praksi dozivela i cesto tesko prebrodila krajnji ihod sufokacija (nismo mi lekari bas tako neosetljivi -ne dopustamo da nam se to primeti na radnom mestu-) a pisala sam tako vise zbog onih (manje zbog tebe jer mi delujes da si obavestena:)))] koji citaju ovo sto se ovde na FORUMU pise...
U gornjem postu,moje napisane zelje ostaju blagoslovena.
Pretpostavljam da znas da fetus cuje od 5 meseca i nadam se da zajedno slusate muziku ( naravno ne elektronsku hevi itd...
))I nadam se da ne pusxis u trudnoci (ako imas tu zavisnost odnosno ako si pusila pre trudnoce)
Pozdrav i sve najboljeR.
PS: u vezi povreda i tetanusa - nije u pitanju vakcina no anti-tetanusni serum (daje se serum jer mora da usledii brza reakcija antigen(toksin tetanusa) i antitela iz seruma) jer je odgovor(zastitni- neutralizacija toksina)potreban ODMAH [a kada je rec o vacc. prodje duzu ili kraci period vremena,zavisno od vacc koja je u pitanju od momenta primanja vaccine do uspostavljanja imuniteta].,
Kako sam specijalista za plucne bolesti i u dosadasnjoj praksi dozivela i cesto tesko prebrodila krajnji ihod sufokacija (nismo mi lekari bas tako neosetljivi -ne dopustamo da nam se to primeti na radnom mestu-) a pisala sam tako vise zbog onih (manje zbog tebe jer mi delujes da si obavestena:)))] koji citaju ovo sto se ovde na FORUMU pise...
U gornjem postu,moje napisane zelje ostaju blagoslovena.
Pretpostavljam da znas da fetus cuje od 5 meseca i nadam se da zajedno slusate muziku ( naravno ne elektronsku hevi itd...

Pozdrav i sve najboljeR.
PS: u vezi povreda i tetanusa - nije u pitanju vakcina no anti-tetanusni serum (daje se serum jer mora da usledii brza reakcija antigen(toksin tetanusa) i antitela iz seruma) jer je odgovor(zastitni- neutralizacija toksina)potreban ODMAH [a kada je rec o vacc. prodje duzu ili kraci period vremena,zavisno od vacc koja je u pitanju od momenta primanja vaccine do uspostavljanja imuniteta].,
))