OSIP

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

OSIP

Post od dolce-vita »

Drage mame,

Primetila sam da moja beba ima osip sve vremena na vreme, pomalo na ledjima, na vrhu, i imao je pomalo na celu.Stavljala sam mu puder, i povuklo se, ali se ponekad pojavi.Ovo na celu je verovatno od sisaka koje je do skoro imao, i posto je vrucina, verujem i po ledjima.Medjutim, ipak hocu da se konsultujem, interesuju me vasa iskustva, da li treba da pratim, i javim lekaru???Inace, skoro sam mu davala i malo kivija, i to mu je izazvalo osip oko usana, medjuti, povuklo se i vise se nije pojavljivalo.

Pitanje je, da li kada se pojavi osip oko usana, treba odmah javiti lekru, i ovo sa kozom???
dejan27
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 12:56 pm

Post od dejan27 »

Za usta neznam ali i mi se malo ospemo s vremena na vreme al to je od vrucine bar je nama tako pedijatar rekao. Male sitne tackice su to uglavnom i brzo nestane!

By
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re osip

Post od dolce-vita »

Evo da kazem samo za mame koje imaju mozda isti ovakav problem, ii ce imati zbog predstojece vrucne.Hipehama se zove gel kojim se maze koza deteta i super je.
brizna-mama
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 10:47 pm

osip

Post od brizna-mama »

Moze li enni neko da pomogne, vec danima na celu mojoj ssu se pojavile crvene tackice kao flekice.Povuce se, pa ponovo na stane.Ne znma sta se desava, da li je to ojed koji je bezazlen ili da besto drugo.da li da ga vodim lekaru??????
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Nama su se osipi cesto desavali u prvoj godinici zivota. Kasnije se to proredilo, ali mislim da dosta ima veze sa znojem. Neki put je u pitanju i alergija, ali to se vec nekako razlikuje pa covek moze da napravi razliku.
dejan27
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 12:56 pm

Post od dejan27 »

Dea napisao:Nama su se osipi cesto desavali u prvoj godinici zivota. Kasnije se to proredilo, ali mislim da dosta ima veze sa znojem. Neki put je u pitanju i alergija, ali to se vec nekako razlikuje pa covek moze da napravi razliku.
Slazem se ali ako nisi sigurna odite vi do pedijatra na proveru!
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Ja sam ponovo pokrenula ovu temu jer mi se bebac osuo od glave do pete, nema gde nema ospice, sitne male, ne znam sta da radim, po rucicama po nogicama, na ledjima, manje na trbuhu...Stavljala sam mu puder, ali to se samo malo povuce, kakva su vasa mame iskustva sa osipom, da li se odmah povuce, ili da vidim jos koji dan, ili da odmah idem pedijatru???? :o

Totalno sam se zbunila :( :( :(
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Mi smo imali slicne osipe proslog leta,malo blaze od onoga sto opisujes, valjda od znoja, vrucine, sunca sta li znam.
Mislim da je puder tu losa solucija jer samo zatvara pore na kozi (pogotovo ako je vrucina). Da nisi dala nesto novo od hrane? Promenila prasak za ves? Mozda je sezona nekog alergijskog cveca? Moras sama da ocenis da li je stanje alarmantno za lekara ili mislis da je prolaznog karaktera.... Ja u principu cim nisam sigurna ipak se opredelim za lekara (i to u ovom slucaju idem odmah kod dermatologa jer mi sva sreca ovde za decu ne trebaju posebni uputi i ne kosta me pregled).
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

U pravu si za puder, nista nije pomoglo, namazala sam pavl.mascu i malo mu je bolje.Ne znam da li ima sebamed krema za osip, to me zanima.Znam da ima za ojede, ali ne znam da li ima za osip.Nesto ga ne bih sad vodila lekaru zato sto vlada svinjski grip, pa zbog toga ga ne bih vodila medju bolesnom decom zbog svake sitnice.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Meni je dermatolog rekao da ako nije u pitanju krema koja je bas za osip (znaci lek) da detetu te osipe ne mazem nicim, jer sve to samo nepotrebno iritira kozu i zatvara pore. Samo higijena da koza ne bude znojava i da je na vazduhu. Ako je po celom telu nemoj mazati pavlovicevu ona je predvidjena samo za guzu.
djidji
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 4:58 pm

Post od djidji »

Nama se osip češće pojavljivao kada su nam rasli zubići... valjda je i znojenje tada pojačano... lekari iz Tiršove preporučuju da se mesta sa osipom samo operu i da se stavlja puder
draganalabus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 05, 2009 1:59 am

Post od draganalabus »

I nama se desava da se ospemo od vrucine,taj problem resavam tako sto je prebrisem vaticom natopljenom ili kamilicom ili 3% acidi borici. Odma se povlaci.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Evo i nama se pojavio osip.S obzirom da cerka nosi gips i da je stalno znojava ne cudi me. Ono sto je zanimljivo je da osip nije iskocio po ledjima gde je stalno mokra od znoja vec na celu i obrazima . Tu se nalaze sitne bubuljice gomila. Stoje tu vec 3 dana....Nadam se da nije od neceg drugog...
djidji
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 4:58 pm

Post od djidji »

Dea da nije od neke kreme kojom joj mažeš lice? Mi smo jedno vreme imali bubuljičice(čak i 2 mitisera!!!) na licu... što sam je više mackala to je bilo gore(kad je počelo sunce mackala sam je čim izadjemo napolje makar i na pola sata).. i onda sam prestala... kreme za sunce su sve suviše masne to joj je zatvaralo pore.. sada je samo mažem ujutru i to je to... mada se umivamo sto puta ne nanosim joj ponovo nikakve ništa... sada je super..sve se povuklo
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ne mazem joj nista na lice. S obzirom da nosi gips i da je napolju vruce izlazimo ili rano ujutru ili kasno uvece pa nam zastite za sunce ne trebaju. Generalno ja nju skoro da sa nicim ne mazem. Imali smo u prvoj godinici dosta osipa, ekcema i sl. stvari pa sam visila kod dermatologa. On mi je i ukazao na to da decu ne treba mackati ni kremama ni puderima. Namazem samo po neki put guzu kada za to ima potrebe.
Ma plasim se samo da joj to nije reakcija na neki prirodni preparat Aloje vere (mada ne bi trebalo jer je ona generalno dobra za kozu) koji joj dajem kao suplement (nadajuci se da ce pomoci malo u srascavanju kostiju i rane).
Odgovori