Krajnici

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Jeremici
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 28, 2007 11:37 am

Krajnici

Post od Jeremici »

Imam sina od 4 god. koji u zimskoj polovini god. ima cesta upale grla. Saniramo ih pomoću sirupa. Gnojne angine, bronhitis i sl. boljke ga zaobiđu.
Otprilike 2 puta god. ima i upalu krajnika. Mišljenja lekara o operaciji pomenutih su podeljena. Pedijatar kaže ne, orl da.
Ja sam još uvek u nedoumici.
Da li ste imali slična iskustva?
Korisnikov avatar
dadab
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 18, 2008 10:50 pm

Post od dadab »

Moj sin ima sest godina,odavno su nam rekli da idemo da operisemo krajnike ali zbog nekih mojih strahova to nikada nismo uradili.Kao mali je svaka dva meseca imao upale grla,gnjojne angine te upale pluca,mozda do godinu dana unazad.Sada se to svelo mozda na dve do tri prehlade godisnje.Kako dete raste postaje jace tako da bi moj savet bio da sacekate jos malo.Ojacajte mu imunitet.Mi od kako koristimo Propolis tablete za decu dosta je jaci.Cesto puta prodje ako je samo prehlada da i ne idemo kod pedijatra a prije svako malo doktoru.Toliko puta je primao penciline.Sami znate da kada izvadite krajnike vise nema sta da stiti pluca.Doktori kazu da ako dete ima cesce od tri puta godisnje gnjojnu anginu treba da ide na operaciju.Mi nismo i sada mi je drago zbog toga.
Vi vrijedite onoliko-koliko ste drugima potrebni!
jokili
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 04, 2008 10:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jokili »

moja devojcica je sa 6 godina operisala krajnike i hvala Bogu nema problema,to je bilo pre 4 god.
Ogi_USA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 6:52 pm

Re: Krajnici

Post od Ogi_USA »

Jeremici napisao:Imam sina od 4 god. koji u zimskoj polovini god. ima cesta upale grla. Saniramo ih pomoću sirupa. Gnojne angine, bronhitis i sl. boljke ga zaobiđu.
Otprilike 2 puta god. ima i upalu krajnika. Mišljenja lekara o operaciji pomenutih su podeljena. Pedijatar kaže ne, orl da.
Ja sam još uvek u nedoumici.
Da li ste imali slična iskustva?
Krajnici su apsolutno nepotrebni i u slucaju zapaljenja oteknu i otezavaju disanje. mislim da je bolje da se izvade jer ne sluze nicemu....
Daca28
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 27, 2008 7:24 pm

Post od Daca28 »

Ogi je upravu,mom sinu takode smetaju krajnici pogotovo kad se prehladi odma mu buknu,jednom je cak imao napad gusenja u snu oko 2 sata izjutra,nesmem ni da mislim sta bi bilo da nisam bila tu noc budna :-?

zato sad sto je pre moguce radicemo analize pa da se operise,cim je bolestan ja nocima nespavam.
Korisnikov avatar
dadab
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 18, 2008 10:50 pm

Post od dadab »

Nebih se slozila sa tim da su krajnici potpuno nepotrebni.
Zasto ih onda imamo kada nam ne trebaju ??
Meni su dosta puta doktori rekli da krajnici stite pluca!
Kada se upali grlo , ako se upala ne leci na vreme ona prelazi na krajnike a ukoliko dete nema krajnike upala se spusta na pluca.
Ukoliko dete ima vise od tri puta gnjojnu anginu u toku jedne godine onda treba da se razmislja o odstranjivanju krajnika.
Vi vrijedite onoliko-koliko ste drugima potrebni!
Ogi_USA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 6:52 pm

Post od Ogi_USA »

dadab napisao:Nebih se slozila sa tim da su krajnici potpuno nepotrebni.
Zasto ih onda imamo kada nam ne trebaju ??
Meni su dosta puta doktori rekli da krajnici stite pluca!
Kada se upali grlo , ako se upala ne leci na vreme ona prelazi na krajnike a ukoliko dete nema krajnike upala se spusta na pluca.
Ukoliko dete ima vise od tri puta gnjojnu anginu u toku jedne godine onda treba da se razmislja o odstranjivanju krajnika.
Slepo crevo, bradavice kod muskaraca, sinusi oko nosa, umnjaci (osmice), dlake po telu, sve to ne sluzi nicemu ali je opet u telu. Krajnici su grupisano limfno tkivo koje nema skoro nikakvu imunolosku ulogu osim u prvoj godini zivota.

U kasnijim godinama krajnici su izlozeni cestom zapaljenju koje moze da postane hronicno.

Kao sto kazes posle upale grla infekcija prelazi na krajnike, umesto na pluca (sto se ne desava u svakom slucaju). Ne znam na koji nacin je to bolje za nekoga? Kada infekcija predje na krajnike, disajni putevi su blokirani i terapija traje duze, i onda ce opet da se spusti na pluca.
manix
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 25, 2005 2:17 pm
Kontakt:

Post od manix »

Kao dete imao sam velike zdravstvene probleme, naj češće teške migrene praćene temperaturom i povraćanjem. Lečili su me od svega i svačega dok me nije pregledao jedan doktor koji je odavno bio u penziji i svojim mlađim kolegama rekao da sve tegobe potiču od krajnika. Posle operacije gotovo dvadeset godina nisam video lekara. Ovo govori da krajnike treba operisati. Da napomenem da mene krajnici nisu nikada boleli a operisao sam ih u 12 godina.
pavlov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 4:07 pm

Post od pavlov »

I ja sam izvadila krajnike i sretna sam zbog toga
Jeste da su moji kasno odlucili da mi to urade vec sam bila 5 razred ali se sjecam svega ,Bila sam stalno bolesna, naprimala se pencilina,izostajala iz skole, a moji su cekali sve kao da ojacam i na kraju jedna doktorica je napravila toliku frku , kaze da mi se nos poceo deforisati jer sa sve teze disala zbog krajnika, i moji su me dali operisati Od tada evo ima skoro 20 godina ja slabo idem dr a upalu pluca sam imala kad sam imala krajnike i to vise puta
Zato ako vam djete ima problema sa krajnicima vadite odmah ne cekajte kao moji roditelji samo ce te napatiti djete
Daca28
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 27, 2008 7:24 pm

Post od Daca28 »

pavlov napisao:I ja sam izvadila krajnike i sretna sam zbog toga
Jeste da su moji kasno odlucili da mi to urade vec sam bila 5 razred ali se sjecam svega ,Bila sam stalno bolesna, naprimala se pencilina,izostajala iz skole, a moji su cekali sve kao da ojacam i na kraju jedna doktorica je napravila toliku frku , kaze da mi se nos poceo deforisati jer sa sve teze disala zbog krajnika, i moji su me dali operisati Od tada evo ima skoro 20 godina ja slabo idem dr a upalu pluca sam imala kad sam imala krajnike i to vise puta
Zato ako vam djete ima problema sa krajnicima vadite odmah ne cekajte kao moji roditelji samo ce te napatiti djete
Naravno da hocu,cim malog prode prehlada :wink:
tweety015
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Maj 28, 2006 3:28 pm

Re: Krajnici

Post od tweety015 »

Mojoj devojcici je dr.Dusanka Milosevic sa ORL-Zvezdara preporucila operaciju krajnika.Od rodjenja otezano dise,narocito u snu,i cesto ima upale grla.Cekamo da prodju ovi praznici,pa cemo da zakazemo operaciju.Da li neko ima iskustva sa pomenutom dr? I takodje,ako mozete da mi kazete bilo kakvo iskustvo o postoperativnom toku.
Odgovori