KOPRIVNJACA

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 16, 2007 2:02 pm

KOPRIVNJACA

Post od mamacita »

:-? Da li neko od vas ima iskustvo sa koprivnjacom,tako dosadnoj bolesti?Moja 5 godisnja cerka je ima vec 2-3 godine.Zanima me kada ce preststi,odnosno nestati skroz ova bolest?Da li je ona opasna?
selt
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 29, 2006 11:05 am

Post od selt »

Moja Lana je dobila koprivnjacu kao reakciju na lek CEDAX (i to posle trece doze).
Posto je bio vikend odveli smo je na institut za majku i dete gde smo dobili papir sa nacinom ishrane u slucaju koprivnjace. Pretpostavljam da taj spisak namirnica mozete dobiti u bilo kom domu zdravlja.
Koprivnjaca je nestala posle 5 dana.
Koji je razlog dobijanja koprivnjace u Vasem slucaju?

Pozdrav!
v3sn4
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 23, 2007 12:12 am

pozzz

Post od v3sn4 »

ja sam mama imam ceru od 5god i ona je imala koprivnjacu i uz pomoc lekova ona se izgubila skroz...i ja je isto imam jos od malena,javlja mi se s vremena na vreme,kad sam u prirodi ,kad pojedem nesto itd!E sada to moze zauvek da nestane a moze i celog zivota da se pojavljje...treba da ispitas sta je uzrocnik tome,i povucice se ,mada saznala sam da ima dve vrste,ona koja nestaje i ona koja ostaje i ako se ne leci prelazi u teze bolest kao sto je asma,sto je mene zakacilo!Kazu i da je genetski prenosljiva ,znaci ako je neko imao u porodici itd....i kazu da preko 80%se nezna sta je uzrocnik koprivnjace!Sorry ako sam te malo uplasila ovim podacima al ne brini ako na vreme sprecis bice sve ok!
natasino
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od natasino »

Uzrok koprivnjace, odnosno alergija uopste, moze biti i atopijski dermatitis. Dakle, genetska predispozicija ka atopijskom dermatitu, tj. ekcemu moze biti uzrok Vaseg problema, ali ne mora. U svakom slucaju dobar dermatolog/alergolog i nadlezni pedijatar mogli bi saradnjom doci do konstruktivnog resenja za Vase dete. Naravno, neophodno je uraditi relevantne analize i slediti uputstva lekara.
Koprivnjaca u sustini nije opasna, histaminici je ''drze'' pod kontrolom, ali je svakako znak da u organizmu postoji ''netrpeljivost'' prema odredjenim namirnicima, supstancama, mikroorganizmima... Dakle, uzrok bi trebalo naci!!!

Moj stariji sincic je atopicar i krajem druge godine pocele su da nas muce ucestale koprivnjace. Ja sam bila izbezumljena od straha ali se sve lepo zavrsilo. ''Mucili'' smo se 6 meseci, isli kod alergologa, dermatologa i naseg pedijatra i na kraju zakljucili da dete ima intoleranciju na kikiriki, tacnije SMOKI koji sadrzi kikiriki. Neko vreme ga nije konzumirao, a kasnije smo eksperimentisali sa malim kolicinama i sada je sve u redu.

Pozdrav
NATASA
samerhil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 28, 2007 12:40 pm

Post od samerhil »

Vec druge godine za redom, krajem oktobra, pojavljuje mi se koprivnjaca. Imam crvenilo na korenu sake, potkolenicama, ispod pazuha, iza uha, na ocnim kapcima...Prosle godine nakon pojavljivanja sam koristio >niripan< injekcije i presing tablete uz strogu dijetu desetak dana. Kasnije sam postepeno unosio u ishranu voce, povrce,meso...i proslo me je krajem marta uz povremeno pojavljivanje crvenih tackica po navedenim mestima.Preko leta nisam imao nikakve simptome da bi opet krajem oktobra imao isti osip. Zasto se javlja u odredjenom dobu godine i da li je obolenje progresivno tj. da li moze da se iskomplikuje?
Odgovori