Kada smijem bebi dati svjeze voce ?

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Gaga79
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 02, 2006 11:27 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kada smijem bebi dati svjeze voce ?

Post od Gaga79 »

Znam da se ispocetka bebama daje npr jabuka koja se malo prokuha. A kada smijem dati bebi voce npr. iscjedjeno iz sokovnika. Ja bih dala jabuku,mrkvu itd. Ali kada? (Bebic ima 6.5 mj)
betoven24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 14, 2006 11:08 pm

Post od betoven24 »

Ja mislim da vec sada mozes da joj das ali po kasisicu, dve dok se ne navikne.
neverending
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am

Post od neverending »

Moj nema još punih 5 meseci, ali na predlog pedijatra (hrani se adaptiranim mlekom, pa ranije počinjemo) jabuku i šargarepicu uvodimo od puna 4 meseca, sledeće će biti kruška i krompir. Ne kuvam ono što se može jesti sirovo, samo dodam prokuvane vode, da bude dovoljno razređeno, da može bez problema da guta (pola-pola). Krenuli smo od jedne kašičice, pa naredni dan dve-tri, pa naredni 5-6, pa sledeći koliko želi. Svaka klopica po najmanje 5 dana, za svaki slučaj. Nije se bunio do sada, zapravo sa zadovoljstvom smlati retku kašicu od sveže jabuke, pojede oko 1/3 .
Pošto ima neredovnu stolicu (čak i sa mlekom namenjenim bebama sa zatvorom) jedva čekam da se latim kašastog voća (breskve, kajsije...), šteta što je premalen za njih.

Oko toga da li kuvano ili sirovo se uvek lome koplja - načitala sam se knjiga čiji autori izričito zabranjuju kuvanje, ali i one kod kojih se ono podrazumeva. Videćeš šta tebi i tvojoj bebi više prija, pa se tako i ponašaj.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

A kada detetu mogu da se daju pecurke? Moja beba ima 11 meseci i bas se nesto razmisljam da li bi mogla vec da ih jede?
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Po pravilu, pečurke se daju tek kad dete napuni drugu godinu-zato što su žestoki alergeni, teško ih bebac žvaće, dugo se vare i izazivaju nadimanje. U pitanju je preporuka UNICEF-a.
Sve najbolje
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Hvala, onda cu bolje sacekati!
Majda
Aktivan član
Aktivan član