Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 12, 2009 1:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Feb 28, 2009 11:22 am
Postovi: 19
dimedej to je super dovoljno mu dajes obroka za taj uzrast. jedino mesto voca ja bi dala zitarice radije i da dodam blago tebi kad se budi jednom u toku noci. :) super je kilaza ni mrsav ni debeo. :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 12, 2009 3:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Feb 28, 2009 11:22 am
Postovi: 19
da dodam voce negdje oko 12 casova.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: re ishrana
PostPoslato: Pet Maj 22, 2009 8:51 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 22, 2009 1:10 am
Postovi: 2
Lokacija: 52
[I jos jedan savet za mame koje prave iskljucivo domace kasice! Kada negde idete u goste ili na neki izlet slobodno kupite kasicu, ustedece vam vreme. Za nekad i nije neka steta da odstupite od rutine, a vama ce biti lakse! A sto je najbitnije bebi nece nista faliti! Ponekad!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: re ishrana
PostPoslato: Pet Maj 22, 2009 9:55 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1072
misaiandjela je napisao:
[I jos jedan savet za mame koje prave iskljucivo domace kasice! Kada negde idete u goste ili na neki izlet slobodno kupite kasicu, ustedece vam vreme. Za nekad i nije neka steta da odstupite od rutine, a vama ce biti lakse! A sto je najbitnije bebi nece nista faliti! Ponekad!!!!



Slazem se u potpunosti


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 01, 2009 4:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 24, 2008 7:23 pm
Postovi: 39
Sem što je vrlo ukusno, meso ima vrlo visok hranljivi nivo predstavljajući vitalni deo svake uravnotežene i kvalitetne ishrane. Meso sadrži velike količine gvožda u hem obliku koje je iskooristljivije nego ono iz biljnih izvora, vitamine B grupe: tiamin (B1), riboflavin(B2) i nikotinsku kiselinu koji su potrbni organizmu za oslobadanje energije iz hrane, pa tako neophodne za svakodnevne aktivnosti. Nijedna grupa namirnica nije tako dobar izvor bioloških proteina, koji su esencijalni za rast, obnovu i izgradnju organizma. Meso je naročito važan izvor vitamina B12, jer njega nema u biljnoj hrani. On je potreban za izgradnju crvenih krvnih ćelija i normalno funkcionisanje nervnog sistema. Posmatrajući razne vrste mesa , razlike u njihovom hranljivoj vrednosti su neznatne (juneće, jagnjeće i svinjsko). Svako od tih mesa sadrži visokovredne proteine, ali junetina i jagnjetina sadrže više gvožđa i vitamina B12,a svinjsko je bogatije u tiaminu (B1) Iznutrica ( jetra i bubrezi= sadrže više gvožda i B12 nego meso istih životinja. Džigerica je najbogatiji izvor vitamina A i D
Sem što je vrlo ukusno, meso ima vrlo visok hranljivi nivo predstavljajući vitalni deo svake uravnotežene i kvalitetne ishrane. Meso sadrži velike količine gvožda u hem obliku koje je iskooristljivije nego ono iz biljnih izvora, vitamine B grupe: tiamin (B1), riboflavin(B2) i nikotinsku kiselinu koji su potrbni organizmu za oslobadanje energije iz hrane, pa tako neophodne za svakodnevne aktivnosti. Nijedna grupa namirnica nije tako dobar izvor bioloških proteina, koji su esencijalni za rast, obnovu i izgradnju organizma. Meso je naročito važan izvor vitamina B12, jer njega nema u biljnoj hrani. On je potreban za izgradnju crvenih krvnih ćelija i normalno funkcionisanje nervnog sistema. Posmatrajući razne vrste mesa , razlike u njihovom hranljivoj vrednosti su neznatne (juneće, jagnjeće i svinjsko). Svako od tih mesa sadrži visokovredne proteine, ali junetina i jagnjetina sadrže više gvožđa i vitamina B12,a svinjsko je bogatije u tiaminu (B1) Iznutrica ( jetra i bubrezi= sadrže više gvožda i B12 nego meso istih životinja. Džigerica je najbogatiji izvor vitamina A i D

KAŠICA OD PILETINE
• 1 šolja kuvane i ohlađene piletine bez kostiju
• 1/4 šolje supe od kuvanja mesa

Meso isitnite i stavite u blender, pa ga miskirajte dok se potpuno ne usitni. Dodajte supicu i miksirajte dalje dok ne dobijete glatku masu. Ovo je osnova kašice u koju možete dodati kuvano povrće ili voće i još malo miksirati dok se kašica ne ujednači.

KAŠICA OD JABUKE I PILETINE
• 1/3 šolje kuvanog belog mesa
• 1/4 šolje oljuštene, očišćene, seckane i kuvane jabuke

U mutiprektiku ili blenderu ispasirajte meso i jabuku onako sitno kako je beba navikla da jede.




KAŠICA OD PILETINE I BRESKVE
• 1/2 šolje kuvane piletine bez kostiju
• 1/4 šolje kuvanog žutog pirinča
• 1 oluštena i iseckane breskva
• 1 kašika soka od breskve
• 1 kašika mleka
• 2 kašike pšeničnih klica

Sve sastojke stavite u blender ili multipraktik i sameljite krupniju kašu. Ovo starije bebe.

KREM OD PILETINE I KROMPIRA
Preuzeto iz knjige: "Baby's First Helpings" by Chris Casson Madden
• 2 kašike putera ili margarina
• 1 kašika integralnog brašna
• 1/4 manje masnog mleka
• 1/4 šolje piletine, kuvane, iseckane i izmiksirane
• 1/4 pečen u ljusci i iseckan na kockice
• 1 kašika rendanog ajdamera

U tiganju na laganoj vatri istopite puter/margarin. Dodajte brašno, promešajte i onda nalijte mlekom pa kuvajte dok ne dobijete glatku masu. KUvajte dok ne počne da se zgzšnjava tada dodajte piletinu i krompir. Kuvajte 2 - 3 minuta nakon što proključa, neprestano mešajte da ne uhvati za dno. Sipajte u porciju i pospite rendanim kačkavaljem.

Ovo jelo se brzo priprema a beba će lako svariti ovakav obrok.

PILEĆE CASSEROLE
(preuzeto iz knjige: First Meals by Annabel Karmel)
• 1 kašika ulja
• 2 seckane šargarepe
• 1 komad pilećeg belog mesa isečenog na kockice
• 2 krompira oljuštena i iseckana
• 2 oljuštena i iseckana paškanata


Zagrejte ulje u tiganju, dodajte šargarepu, leeks, paškanat i dinstajte dok ne omekne (oko 6 minuta).Dodajte meso i dinstajte dok ne omekša ali ne teba da bude braon. Tada dodajte krompir i nalijte vodom koliko da ogrezne. Poklopite i lagano kuvajte 15 minuta, ili dok sve ne bude potpuno mekano. Ispasirajte ili spremite u blenderu zavisno od uzrasta bebe.

KAŠICA OD JUNEĆEG ILI TELEĆEG MESA
• 100 gr teletine ili junetine, bez masnoće, iseceno na kockice
• 1 mali koren celera, olušten i iseckan
• 3 šargarepe oljuštene i iseckane
• 2 srednja krompira, oljuštena i isecena na četvrtine
• 1 kašika pasiranog crnog luka

Stavite mesa sa 1 šoljom vode i kuvajte ga 45 minuta. Tada mu dodajte povrće. Polkopite i lagano kuvajte dok sve potpuno ne omekša. Sklonite sa vatre i ohladite par minuta. Odstranite povrće, i posebno ga ispasirajte. 3/4 porcije mesa stavite sa 1/3 porcije supe u kojoj se meso kuvalo u blender i napravite glatku kašicu. Dodajte povrće i jos malo miksirajte da se masa izjednači. Obavezno za razređivanje kašice koristite supu u kojoj se jelo kuvalo da biste sačuvali i one sastojke koji su usled kuvanja iscureli u supu.

DINSTANI ROZBIF
• 1/2 na kockice isecenog rozbifa
• 1 oljušten krompir
• 1/4 šolje graška
• 1 oljuštena šargarepa
• 1 koren celera
• 1/4 šolje nekuvanih makarona
• 4 šolje vode

Meso isecite na kocke i sa malo vode ga lagano dinstajte poklopljeno dok ne omekša. Procedite i ohladite. Zatim ga u blenderu usitnite. Povrće očistite i dobro ga operite pa ka iseckajte. Kuvajte povrće, u vodi, na laganoj vatri oko 20 minuta. Dodajte makarone i kuvajte ne duže od 10 minuta. Procedite ali sacuvajte tečnost. Dodajte u blender sa mesom povrće i testeninu i miksirajte uz lagano dodavanje supice dok ne dobijete glatku kašicu.

KAŠICA OD ĆURETINE
• 1 šolja kuvane, ohlađene i iseckane ćuretine
• 1/4 šolje supe od kuvanja mesa ili prokuvane vode

Ćuretinu stavite u blender i miksirajte dok se dovoljno ne usitni. Lagano dodajte vodu i pravite kašu u blenderu dok ne dobijete glatku masu. MOžete u ovu osnovnu kašu dodati kuvanog povrća ili voća.

DŽIGERICA
• 1 pileća sveža džigerica
• kašičica ulja

Veoma je vazno da džigerica koju kupujete za bebu bude sveza, tamne sveze bordo boje, bez ikakvih pegica i fleka po sebi, i bez eventualnih žutih mrlja koje znače da prilikom čišćenja džigerice nije vodženo računa kako se odklanja žuč, zbog čega će džigerica biti gorka i neukusna. Džigerica takođe treba da bude cela. Ulje zagrejte u malenoj šerpi i na vrelo ulje stavite opranu i dobro osušenu džigericu. Poklopite šerpicu, malo smanjite vatru i pržite bez okretanja 5 - 10 minuta. Ovako spremljena džigerica biće meka i saftana i sačuvaće sve potrebne sastojke. Mozete je ispasirati i dodati u nju kuvano i ispasirano povrće. Sve to spremiti kao glatku kašu u blenderu, ako je beba mala, ili jednostavno samo pasirano dati bebi u koliko već jede krupnije pasiranu hranu. Kašicu razredite supom u kojoj se kuvalo povrće ili mlekom.

RIBLJA KAŠICA
• 1 manji filet oslića
• 1/8 šolje manje masnog mleka
• 1 kašika margarina
• prstohvat soli
• 1/8 šolje pasiranog graška
• 1/8 šolje pasirane šargarepe
• 1/8 šolje pasiranog krompira

Riblji filet skuvajte, dobro pregledajte da slučajno nije ostala neka košćica. Izdrobite ga, stavite u blender i sve sastojke izmešajte.

RIBLJA VEČERA
• 1 filet bilo koje bele ribe (oslić, skarpina, zubatac) kuvano
• 1/8 šolje mleka
• 1 kašika rastopljenog butera
• 1/2 soli
• 1/8 šolje pasiranog kuvanog graška
• 1/8 šolje pasirane kuvane šargarepe
• 1/8 šolje kuvanog pasiranog krompira

Sve sastojke satvite u blender i napravite kašicu po ukusu vaše bebe.

UVOĐENJE MESA U ISHRANU

Uvođenje mesa (junetina, ćuretina, piletina, jagnjetina) u ishranu odojčadi u šestom mesecu može zadovoljiti potrebe u gvožđu i cinku.

Novija istraživanja pokazala su da deca koja uzimaju meso najmanje 4 puta nedeljno imaju manje šansi da budu anemična.
• Meso sa visokim sadržajem gvožđa: juneće, jagnjeće, džigerica
• Meso sa srednjim sadržajem gvožđa: svinjetina, piletina, riba

Smatra se da količina mesa koja obezbeđuje dovoljnu količinu gvožđa po obroku iznosi 1 velika kašika kuvanog crvenog mesa (junetina, jagnjetina) ili 3 ˝ - 7 kašika pilećeg mesa ili 8 kašika kuvane ribe.

U prvoj i drugoj godini mleveno meso je lakše za žvakanje. Pošto nema mnogo tečnosti, najbolje ga je kuvati u malo vode ili soka od paradajza jer deca više vole mekšu i sočniju hranu.

U uzrastu od 9 -10 meseci dete je spremno za recepte sa džigericom jer je tako ukusnije.

U drugoj godini može se dati kao faširana šnicla.

Uvek treba uzeti mršavo meso i skinuti pre kuvanja prekomernu mast. Najzdravije spremljeno meso je na roštilju, pečeno i kuvano.

Pošto meso ne sadrži dijetna vlakna, treba ga kombinovati sa pirinčem i žitaricama. Obilje povrća i voća u kombinaciji sa mesom i žitaricama obezbediće najbolje jer meso ili hrana bogata C vitaminom povećava absorpciju gvožđa iz žitarica i povrća 4 puta.

Preporučuje se uzimanje mesa 3 – 4 puta nedeljno kao dela uravnotežene ishrane, jer:
• obezbeduje više energije - bolju koncentraciju (Fe)
• rast i razvoj (proteini)
• kontrolišu apetit (proteini) obezbeduju zdrav imuni sistem (cink) dobro razvijen nervnoi sistem (B12)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 02, 2009 1:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Maj 31, 2009 9:20 pm
Postovi: 3
Evo ovo je od lekarke pa moze nekome da koristi.Nadam se da ce se videti da ne prepisujem sada posto nemam bas vremena.



Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 03, 2009 12:11 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 9:07 pm
Postovi: 162
Lokacija: Podgorica
Imam jedno pitanje...imam sina od 8 mjeseci, i do sad je dojio pored dohrane, ovako je isla ishrana, ujutro kad se probudi sisa, pa ide mlijecni dorucak poslije nekih sat, pa opet sisa oko 12h, pa ide rucak povrce i meso, pa opet sisa oko 4-5h, pa ide poneked neki sokic, pa vocna vecera, pa opet pred spavanje sisa...medjutim, pojavio se problem...moje mlijeko jednostavno nestaje, i nema ga vise dovoljno da bi sisao ovoliko puta na dan. A gladan je, vidim, sisanje mu je dolazilo kao uzina, molim vas, recite mi sta da mu dajem? I koje mlijeko da mu dajem ako moje potpuno nestane? Bila bih zahvalna na svim odgovorima... :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 04, 2009 12:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm
Postovi: 347
Lokacija: Beograd
Ovako, moj beban nije hteo nijedno mleko dok sam ga dojila...sad ima 12 meseci i nedelju dana, i pocela sam da ga ne dojim....prvo je hteo samo jogurt(inace je hteo samo jogurt i kiselo mleko)...pa evo sinoc uze i kravicu od 3.2%...nan mleko i bebelac skoro da nije hteo da okusi...a i od kad sam prestala sa dojenjem, poceo je da pije vise tecnosti...tj. sad ubija koliko pije...
ne znam sta da vam kazem, evo vidite moje iskustvo

a evo i jednog recepta sa ribom

Skuvati ribu (koju god morsku) kolicina oko 150gr
Krompir oko 80gr
i ribu DOBRO ocistite i napravite sa pireom od krompira(u krompir malo putera i soli, ili umesto soli parmezan

Sve kolicine pravim odokativno....prvo od ribe smo davali skusu koja je lovljena,sad ne mozemo da je nadjemo vise, pa sam mu dala skarpinu...

pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 09, 2009 1:17 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1072
D.J,kada ste poceli da bebi dajete ribu, ja imam bebca koji za 10ak dana puni godinu, i trazmisljam da pocnem , kao i ako neko zna da mi kaze kada mogu da mu dajem paradjaz i krastavac???


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 09, 2009 6:15 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm
Postovi: 347
Lokacija: Beograd
Ribu sa 11 meseci...i sad vec normalno jede...svez paradajz i krastavac od 12 meseci jer su sad na red dosli svezi...posto hoce da gricka, ja mu iseckam sitno i on sam prsticima jede...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 10, 2009 8:23 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1072
Kako je to slatko kada beba jede prsticima :P :D :P :D Ja imam oslic, pa cu mu malo dati, nego ne znam koja bi jos riba mogla doci u obzir, da li detetu valja davti tunjevinu iz konzerve.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 10, 2009 11:19 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm
Postovi: 347
Lokacija: Beograd
Jeste vala, bas je slatko..pa jos kad pocne da mi cokce, kao da jede neki but :D :D
Sto se tice tune iz konzerve..mnogi daju, ali sam ja citala po internetu da ne bi trebalo davati deci tu iz konzerve zbog antibiotika koje sadrzi...i zive(koju moze i sveza da sadrzi)..e sad...moji svi je daju normalno deci...sta sad nema hormone i jos sto sta..na primer piletina posebno..da ne kazem svo meso...
Ja cu krenuti sve da mu dajem od morske ribe, pa se nadam da kad odemo na more, da cu uspeti svezu da dajem...
Dala sam mu cak jednom i sa rostilja, samo sam je dobro ocistila i dala mu prsticima da sam copa...
Generalno mu sad dajem ama bas sve..cak i malo slatkisa...mada on nije neki ljubitelj slatkog....
Provalila sam da voli tvrde musli za dijabeticare iz zdrave hrane...gricka, malo se zagrcne...ali klopa...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 10, 2009 11:20 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm
Postovi: 347
Lokacija: Beograd
Jeste vala, bas je slatko..pa jos kad pocne da mi cokce, kao da jede neki but :D :D
Sto se tice tune iz konzerve..mnogi daju, ali sam ja citala po internetu da ne bi trebalo davati deci tu iz konzerve zbog antibiotika koje sadrzi...i zive(koju moze i sveza da sadrzi)..e sad...moji svi je daju normalno deci...sta sad nema hormone i jos sto sta..na primer piletina posebno..da ne kazem svo meso...
Ja cu krenuti sve da mu dajem od morske ribe, pa se nadam da kad odemo na more, da cu uspeti svezu da dajem...
Dala sam mu cak jednom i sa rostilja, samo sam je dobro ocistila i dala mu prsticima da sam copa...
Generalno mu sad dajem ama bas sve..cak i malo slatkisa...mada on nije neki ljubitelj slatkog....
Provalila sam da voli tvrde musli za dijabeticare iz zdrave hrane...gricka, malo se zagrcne...ali klopa...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 11, 2009 3:00 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 10:47 pm
Postovi: 75
D.J, I SVE OSTALE MAME, DA NE ZNATE MOZDA KAKO SE SPREMA KELERABA? :) KUPILA SAM MALOM, NIKADA JA JE NISAM SPREMALA, RAZMISLJAM DA JE VEROVATNO SKUVAS NAJNORMALNIJE I KAD OMEKSA, TO JE TO????


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 11, 2009 3:45 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm
Postovi: 347
Lokacija: Beograd
Jos nisam davala kelerabu,...dobra ideja...a ovoaj recept nadjoh na netu

Kaša od kelerabe, šargarepe i piletine - od 5. meseca
Sastojci:
20 g pilećeg filea
40 g kelerabe
50 g šargarepe
40 g krompira
1 kašika soka od pomorandže
2 kašike soka od jabuke, negaziranog
8 g ulja
Priprema:
Meso iseći na male parčicće i u malo vode 5 minuta kuvati. Povrće iseći na male parčiće i kuvati u malo vode 10 minuta. Ocediti, pomešati sa mesom, dodati ulje i pirirati

Generalno kao sto si i ti rekla, malo se prokuva i izpasira...e sad i pomesa sa jos necim


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: