Imam jedan kompleksan problem pa bih vam ga opisao i zamolio za misljenje i neki savet.
Prosle godine u julu bio sam na jednom putu po Evropi, u toku puta sam se prehladio, i tipicno za mene svaki put kada sam prehladjen sluh mi osetno oslabi pa nakon sto ozdravim sve se vrati u normalu. Nakon povratka u avgustu bilo mi je malo bolje ali problem je ostao isti: osecaj da slabije cujem, pritom pisti mi u usima (nekad slabije, nekad malo, nekad nikako), slabije disem na nos i grlo mi je cesto crvenkasto verovatno zbog istih problema. Jos jedna stvar koja me prati jeste da u nekim periodima imam takav teret, pritisak u glavi, da se osecam kao da sam retardiran - u smislu da me i glava malo boli i da nisam raspolozen za komunikaciju niti bilo kakvo razmisljanje.
Dakle, od avgusta pa sve do sada simpotmi su stalno prisutni. Od pre dva tri meseca sam pristuan kod ORL specijaliste, dobijao sam da koristim sprejeve za nos, neke suspenzije (nazivi su ja mislim Naxonase, Fluexonase), merio sam sluh dva puta i po njima ja cujem sve perfektno. Ali ja osecam drugacije, kao da sam pod nekim staklenim zvonom. Pored ovih testova radio sam i snimak sinusa koji je takodje uredan sa malim zasencenjem na desnoj nosnoj supljini. Trenutno sam dobio da se inhaliram urbazonom. Inhalacija mi pomaze da malo bolje disem na nos, ali osecaj da slabije cujem je stalno prisutan - opet napominjem da su svi gore pomenuti simptomi nekad jace nekad manje izrazeni i prisutni.
Posto mi ocigledno nista od terapija do sada nije efektivno pomoglo ja se obracam za savet, da me uputite koje bih sve preglede mogao da odradim i slicno, jer nekad mi je stvarno taj pritisak u glavi da mi se uopste i ne prica.
Hvala vam na utrosenom vremenu za citanje ovog posta i unapred se zahvaljujem za odgovore.
Marko.
slabo disem na nos, slabije cujem i grlo mi je cesto crveno
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 1:39 am
Re: slabo disem na nos, slabije cujem i grlo mi je cesto crveno
Zaista čudno... Prema svim ovim testovima ispada da su vaše tegobe čisto subjektivne prirode...
Ne znam šta da Vam kažem, Vas ORL specijalista je uradio sve korektno, ali ko zna, probajte sa još nekim.
U međuvremenu, uradite jedan test po imenu Valsavina proba (čini mi se): dobro zatvorite nos prstima, a središnji deo jezika prislonite čvrsto uz meko nepce i probajte da snažno dunete kroz nos! Pošto vazduh nema kuda da ode, trebalo bi da prođe kroz Eustahijeve tube i udari o bubne opne iznutra, što ćete Vi subjektivno osetiti kao trenutni pritisak u ušima (slično osećaju kod brzog menjanja nadmorske visine prilikom nekog putovanja). Ako do ovoga ne dođe, znači da postoji neko zapušenje.
Važno, ovu probu ne smete raditi ako imate upalu grla i nosa ili ako Vam je rečeno da imate neko oštećenje bubnih opni.
Pozdrav!
Ne znam šta da Vam kažem, Vas ORL specijalista je uradio sve korektno, ali ko zna, probajte sa još nekim.
U međuvremenu, uradite jedan test po imenu Valsavina proba (čini mi se): dobro zatvorite nos prstima, a središnji deo jezika prislonite čvrsto uz meko nepce i probajte da snažno dunete kroz nos! Pošto vazduh nema kuda da ode, trebalo bi da prođe kroz Eustahijeve tube i udari o bubne opne iznutra, što ćete Vi subjektivno osetiti kao trenutni pritisak u ušima (slično osećaju kod brzog menjanja nadmorske visine prilikom nekog putovanja). Ako do ovoga ne dođe, znači da postoji neko zapušenje.
Važno, ovu probu ne smete raditi ako imate upalu grla i nosa ili ako Vam je rečeno da imate neko oštećenje bubnih opni.
Pozdrav!
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 1:39 am
Re: slabo disem na nos, slabije cujem i grlo mi je cesto crveno
Ma nije subjektivno sigurno, jer cesto mi je grlo crvene boje usled zapusenja nosa. Ali jeste cudno sve to. Svakako hvala na odgovoru. Eto ako to uskoro resim rado cu staviti komentar i opisati sta je bilo. Do tada. Pozdrav.