pitanje u vezi vestibulometrije, hitno

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
marija_19
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 21, 2009 3:02 pm

pitanje u vezi vestibulometrije, hitno

Post od marija_19 »

molim vas ako netko ima iskustva sa ovom pretragom da mi odgovori jer sam stvarno očajna. danas sam bila na toj pretrazi. i nisu mi je mogli napraviti do kraja jer sam imala užasno jako vrtoglavicu nakon što su mi u prvo uho usipali vodu tako da skoro pola sata nisam mogla nadoći. malo se to smirilo tijekom dana i sad me opet jako uhvatila vrtoglavica. i mučnina. zato molim vas da mi odgovorite da li je to normalno nakon ove pretrage. sama sam u stanu i nije mi svejedno. do bolnice imam tramvajem pola sata, a do tramvaja 20 min, tako da stvarno nisam sposobna nekuda ići. HVALA unaprijed!
Yve
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 10:53 am

Re: pitanje u vezi vestibulometrije, hitno

Post od Yve »

Zao mi je što tek sada vidim ovaj post. Imala sam slične probleme. Nadam se da je do sad sve rešeno. Kod mene je bilo lečenje bolničko, ni ja nisam mogla da hodam slobodno a o prevozu da ne govorim. Ni lekari nisu bili baš spremni da mi poveruju dok nisam dobala totalni ispad centa za ravnotežu. Tada je došla hitna...
Dakle, pomoć lekara ti (je) treba(la). Ali, nadam se da si to već prevazišla.
marija_19
Novi član
Novi član

Post od marija_19 »

Yve napisao:Zao mi je što tek sada vidim ovaj post. Imala sam slične probleme. Nadam se da je do sad sve rešeno. Kod mene je bilo lečenje bolničko, ni ja nisam mogla da hodam slobodno a o prevozu da ne govorim. Ni lekari nisu bili baš spremni da mi poveruju dok nisam dobala totalni ispad centa za ravnotežu. Tada je došla hitna...
Dakle, pomoć lekara ti (je) treba(la). Ali, nadam se da si to već prevazišla.
hvala na odgovoru svejedno!
bila sam na hitnoj, dobila injekcije i rekli su mi da si kupim torecan čepiće. koristila sam ih par dana i smirilo se.
zatim su me slali na eng, no zbog prevelikog straha sam odustala, nisam htjela opet kroz to prolaziti.
jel se smije znati šta je tebi ustanovljeno?
nadam se da više nemaš takvih tegoba :wink:
Yve
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 09, 2009 10:53 am

Post od Yve »

Simptomi su bili isti ili slični, samo mnogo jače izraženi kod mene. Vidim da je kod tebe to sanirano i drago mi je zbog toga. Ja sam imala vestibularni neurinitis, tj.zapaljenje vestibularnog nerva, otuda zujanje, vrtoglavice, mučnine i ostalo. Počelo je lagano u aprilu, i iz dana u dan se pogoršavalo a početkom maja sam imala pomenuti ispad.
Na sreću, završila sam kod dobrih lekara koji su ODMAH videli o čemu je reč (na osnovu testa koji si pomenula) i adekvatno me lečili. Nije bilo prijatno. Ali su me sve vreme bodrili i brinilu o meni. Prošla sam kroz mnoge analize, radila sam magnetnu rezonancu, tražila mišljenje mnogih lekara (što i nije bilo potrebno, u to sam se uverila kad sam dobila dve različite terapije i nisam znala šta dalje).
Nedelju dana sam ležala u bolnici a onda puštena na kućno lečenje. Terapija je bila kompleksna ali i lečenje dugo, ako tako mogu da kažem, pošto mi se javio i niz propratnih, vrlo neprijatnih problema.
Da ne bih dužila o svemu, reći ću ti samo da sam lečena na VMA u Beogradu, da sam imala neku ludu sreću da me hitna tamo odveze jer nisam vojni osiguranik.
Ono što je mnogo bitnije je da nije utvrđen pravi uzrok. Ako možeš, iskontroliši stres, ne nerviraj se zbog svega. Ako stres može da bude uzrok, onda je kod mene definitivno i bio. Trpela sam snažan pritisak sa svih strana zbog ispita koji sam tada spremala. I jednostavno, negde je moralo da "pukne".
Sada je stanje drugačije. Ispit je položen. Ali, ponekad mi se blago zavrti, pri velikom mentalnom ili fizičkom naporu. I, naravno, ne volim ni da se prisećam svega.
Kod ove neprijatne stvari, najbitnija je ADEKVATNA lekarska pomoć. Da sam se ranije javila na VMA (a ne u Dom zdravlja gde lekari misle da umišljam ili da sam trudna pošto mi se vrti u glavi, imam mučnine, povraćam i zuji mi uvo!!!) verovatno ne bih prolazila kroz sve.
Svako dobro!
marija_19
Novi član
Novi član

Post od marija_19 »

Drago mi je da je sve dobro prošlo i da je rješeno :) neponovilo se više :wink:
i ovo što kažete za stres se slažem, ja se isto dosta sekiram oko ispita, prva sam godina, sve mi je to novo još, otišla sam daleko od kuće i valjda se previše toga skupilo.
Grozan je to osjećaj, meni ljudi oko mene nisu vjerovali da mi je toliko loše, svi su samo govorili da pretjerujem dok sam ja mislila da ću se svaki čas srušiti i tek kada sam se vratila s hitne skužili su da je to zaista bilo tako kako sam im spominjala.
Bila sam kod neurologa u međuvremenu i obavila sam kolor doplera i eeg. nalazi uredni. sad bih trebala opet na kompletnu audiovestibulometrijsku obradu, no neznam hoću li moći to izdržati.
pozdrav!
Odgovori