jaka upala krajnika, apsces?

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ridjokosa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 3:42 pm

jaka upala krajnika, apsces?

Post od ridjokosa »

Ovo mi je treca upala krajnika u ovoj godini, znaci svaki mjesec po jedna samo sto je ovo najgora do sada. Vec sesti dan primam peniciline a stanje gore, jako me boli grlo , jedva gutam, zlijezde su mi otecene. Danas mi je doktorica uvela po dva puta dnevno penicilin plus geramicin. Kaze da sumnja na apsces ali da se jos malo strpim da vidimo da li ce djelovati. u mom gradu nema orl pa me zato jos nisu poslali, ali ako ne bude bolje morace.Inace nisam imala ranije problema sa krajnicima. Imam 27 god i uzasno se bojim operacije krajnika :( Ima li neko slicnih problema, neki savjet i mozete li mi reci kako se lijeci apsces? Malo sam u frci. Hvala
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pa bolje uraditi tonzilektomiju nego se patiti sa recidivirajucim tonzilitisima ,hipertroficnim tonzilama i ostalim.Peritonzilarni apsces se leci incizijom na njegovom najispupcenijem mestu i dreniranjem gnojnog sadrzaja.
ridjokosa
Novi član
Novi član

Post od ridjokosa »

Sve to sto se rekli treba uraditi kada se izlijeci upala a meni se stanje ne mijenja danima pored terapije. to me brine. da li je potrebno uvesti neke druge lijekove?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Da li je vama uradjen bris tonzila,jer ako je u pitanju S,pyogenes kao najcesci uzrocnik angine(na njega deluje penicilin) trebalo bi da bude sve OK ,a ako nema poboljsanja bris pa antibiogram i da se vidi koja bakterija je u pitanju.Ta kombinacija je OK ,ali ako B-laktam ne deluje na celijski zid kako onda ocekuju da gentamicin prodre u bekteriju ??.Dakle bris i da se identifikuje taj uzrocnik rezistentan na penicilin obzirom da nema poboljsanja.
ridjokosa
Novi član
Novi član

Post od ridjokosa »

Konacno se bolje osjecam, prestala sam primati penicilin i juce sam bila kod orl. Rekao je da krajnici nisu losi i da mi se sve slijeva sa sinusa. Dao mi je da pijem Klaritromicin tba 500 mg x 2/ 10 dana i onda kontrola. Nadam se da ce to biti dovoljno i da mi se nece vratiti upala opet sljedeci mjesec. pozdrav
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

ridjokosa napisao: Rekao je da krajnici nisu losi i da mi se sve slijeva sa sinusa.
Jel uradio RTG sinusa pa da moze tvrditi tako nesto.
ridjokosa
Novi član
Novi član

Post od ridjokosa »

Nije radio rtg, pregled je trajao 5 min samo mi je stavio neku spravicu u nos i pogledao grlo. Inace svi hvale tog doktora da je veliki strucnjak.Da li treba snimiti sinuse?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ako imate sinusitis i vise nego pozeljno je da snimite sinuse (pisao sam vec o tome)zbog faktora koji mogu potencirati perzistenciju infekcije.A spravica koju vam je stavio u nos je Kilijanov spekulum.
ridjokosa
Novi član
Novi član

Post od ridjokosa »

Hvala puno na odgovorima i savjetima :D
revilov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 12, 2016 1:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: jaka upala krajnika, apsces?