Suženje jednjaka na 16 santimetru - opicije?

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
AnkicaH
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 01, 2011 10:51 pm

Suženje jednjaka na 16 santimetru - opicije?

Post od AnkicaH »

Moj jednjak je ekstremno sužen (prstenasto suženje) na 16. santimetru. Čak ni sonda ne može da prođe. Stanje se postojano već više od decenije i zadnji put su mi progurali sondu nakon terapije kod bioenergetičara 1997. Inače imam 63 godine i veoma sam lošeg generalnog zdravstvenog stanja.

Pošto se stanje pogoršalo do neizdrživosti pokušali su da oped urade endoskopiju ali neuspešno. Jedina opcija koju mi nude na prvoj hirurškoj klinici (odeljenje jednjaka) je operacija zamene jednjaka debelim crevom (mojim), ali usled mog zdravstvenog stanja oporavak od operacije, koja ionako ima neizvesnu uspešnot i trajnost rešenja, bi bio težak ako ne i fantalan. 1996 godine mi je uklonjena leva dojka sa 14 žlezda zbog kancerogenog tkiva u zamahu uz tešku i eksperimentalnu terapiju pobkobtrial (tada nova vrsta citostatika). Do sada nije došlo do reemisije ili metastaze (tumor markir 15.3). Čak i od repetitivnog uzminanja krvi i primanje infuzije sam dobila višednevnu masnicu prečnika 10cm.

Osim tog zahvata saznala sam za mogućnost pravljenja otvora na abdomenu i postavljenjem sonde za ubacivanje tečne hrane direktno u želudac. Za tu operaciju sam saznala ali ne znam gde se danas ona radi u Srbiji.

Da li postoje još neke opcije za rešenje mog problema sa jednjakom sobzirom da je operacija izuzetno teška i neizvesnog uspeha tj. dužine trajanja rešenja. I da li neko zna gde se se u, kranjem slučaju radi navedena operacija postavljanja sonde za direktno hranjenje preko želudca.
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Re: Suženje jednjaka na 16 santimetru - opicije?

Post od Dejanbg »

Postoji takva operacija, kako sam shvatio hrana se direktno aplikuje u zeludac. Uradili su je sestri mog pokojnog dede, imala je nekih problema sa jednjakom (ne znam kakvih) i ta operacija je bila jedina opcija da prezivi. Operisana je u Subotici, i nisam stekao utisak da je neka retka i slozena operacija. Ona je bila u dubokoj starosti i uspesno se oporavila.
Odgovori