Imam 33 godina i koji kg višak (to ja tvrdim, dok mi svi ostali pričaju da ne lupetam, ali meni smeta - 67kg i otprilike 170cm visine - poslednji put visina mi je merena u osmom osnovne na sistematskom i ako se sećam to je bilo 172cm, a od tada sam definitivno izgubila na visini, a ako nije to onda su prozori porasli u dužinu). U pitanju je obostrana sekundarna koksartoza - posledica urođenog iščašenja kukova. Uvek sam imala ograničenu pokretljivost, koja bi znala u etapama da se naglo pogoršava. E, sada je izgleda ta godina

Dva dana u mesecu sam, moglo bi se reći, OK a ostalih dana kao da hodam na balvanima.
Desna noga mi je kraća za 2,5 - 3cm (zavisno kako je ko merio), ali imam utisak da se ta razlika povećala - znatno više hramljem, počinje da me boli zadnji par grudnjih rebara, uglavnom levo,... (inače kičma mi je definitivno vidljivo kriva bar jedno 20tak godina - od raznih dr bilo je samo konstatovano iskrivljenje, nikada nije mereno, nikada nije savetovana fizikalna, uz konstataciju da tako mora zbog nejednake dužine nogu)
Obično bi mi leti bilo znatno bolje u odnosu na zimu, ali ovog leta... Ne reagujem na ništa - smeta mi kada mirujem, smeta mi kada se krećem, lekovi gotovo neefikasni, a još počinju da mi otiču obostrano veliki zglobovi (skočni zglob, kolena, kukovi, čini mi se i stomak...). Merkam i najmanje neravnine na putu, trotoaru da li mogu da ih pređem, isto važi i za stepenište a prinuđena sam da bar dva puta dnevno prođem nezgodnim stepeništem na četvrti sprat. Uh, ko je slagao da ponavljanjem neke aktivnosti svaki dan ista postane laka-neproblematična!? Hodanje sve više izbegavam i često koristim bicikl - to mi dođe kao neka vrsta štapa/štaka. Mada i bicikl počinje da mi smeta, a do sada mi je bio jedini "lek" protiv bolova.
Kod fizijatra nisam bila odavno, ima već par godina. E, sada znam da je to Vaša oblast, ali prilično sam razočarana: Uvek iste vežbe, koje radim sama a neke od njih ni prvi put kada sam bila na terapiji (pre jedno 15tak godina), kada sam imala znatno bolji opseg pokreta, nisam mogla da izvodim pravilno. Pasivno jačanje mišića? Nisu oni još uvek čuli za to. Iskreno, prvi put sam i ja za to saznala na ovom forumu, a ispostavilo se da sam sama sporovodila neke vidove tih vežbi, samo što ja to nikada nisam računala kao vežbe. Interesantno je da vežbe kod mene gotovo nemaju nikakav efekat, ali zato je bajk bio zakon, sve do ove godine.
Da pokušam ponovo ne vredi: Svakodnevno pešačenje do medicine rada i nazad, poništilo bi svaki pozitivan efekat terapije, to se desilo poslednji put.
Neki mišići su mi sasvim OK, ali neki su totalno zapušteni - mišići leđa (slabinski deo), stomačni mišići, unutrašnji mišići butine, zadnji butni mišići (ne znam tačne nazive) i tu se najlakše hvataju masne naslage koje posle nikako ne mogu da skinem.
Pokretljivost: Rotatorni pokretni gotovo nevidljivi (kada ležeći na leđima savijem noge u kolenima i pokušam da ih raširim imam taman toliko prostora da jedva smestim obe šake između - dužinski, a ne poprečno), sa nekih 90 stepeni ka stomaku, spala sam na nekih 60 stepeni, pokret unazad mi je nekad bio OK, sada je problematičan (izvinjavam se što ne znam medicinske nazive), desni kuk slabije pokretljiv u odnosu na levi.
Bolovi se javljaju gotovo svuda i sa spoljne strane kuka i u preponima i u kolenima (i ona su malo oštećena), i u leđima (srednji i slabinski deo), sada počinju da bole i skočni zglobovi (spolja strana).
Kočim se i kada hodam (katastrofa kada naiđem na stepenik/neravninu posle samo 10-15 min hoda), kočim se kada ležim/sedim. Hodanje: posle par minuta kreću bolovi u srednjem delu leđa, da bi se posle najviše 15 min spustili u lumbalni deo leđa, kukove i kolena.
Kandidat sam za ugradnju totalnih endoproteza, ali izgleda da ću morati da odustanem od Banjice jer tamo je prevelika gužva - kod njih sam na listi od 2006 godine, a u ove ovde baš i nemam neko poverenje: Znate kako, obični ljudi viču beži daleko od njih, a kolege ih hvale.
Možda je važno da kažem da sam se pre dve godine porodila (carski rez, jedina opcija), da u trudnoći nisam imala gotovo nikakvih problema, nisam morala da ležim a možda je trebalo da mirujem... Počeli su problemi posle porođaja, pa je bilo prošlog leta manjeg poboljšanja, pa pogoršanje koje još uvek traje...
Još jedno pitanje. Već par meseci imam problema sa bolovima u stomaku sa leve strane u visini jajnika i otprilike na tom mestu kada stojim (samo tada) mogu da napipam nekakvu tvrdu strukturu. Nije u pitanju ništa sa ginekološke strane (provereno), znači nemam nikakve ciste, miome, tumore, apsolutno ništa. Reaguje na fizičku aktivnost i opterećenje a izgleda da nije u pitanju ni stomačna kila (bar sudeći po UZ-nisu vidljiva oštećenja mišića i ne pojačava se bol pri pritisku u ležećem stavu), periodično menja veličini ili se pomera, zato što nekada veoma lako je uočljivo na dodir, a nekada ne (spolja nije ništa vidljivo).
Da li je moguće da je to povezano sa kostima - kičmom, kukovima?
Nadam se da nisam nešto preskočila i da će da se snađete. Izvinjavam se zbog preopširnosti.