Sta je osifikat?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
BOLE86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 26, 2007 10:14 am

Sta je osifikat?

Post od BOLE86 »

Vec skoro godinu dan mi pucaju oba kuka i koleno pri okretu noge,takodje i desno rame(prilicno bucno)
Uradio sam RTG,tipizaciju tkiva i analizu krvi.. Svi rezultati su apsolutno normalni... Pre neki dan me je fizijatar pregledao i konstatovao da je to OSIFIKAT(??) Rekao mi je da se to razbija ultrazvukom.
Da li neko zna kakva je procedura za ovaj slucaj i da li moze biti osifikat oba kuka i ramena?
Hvala
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Osifikat je okostali deo nekog tkiva, odnosno osfikiacija je proces kojim neko meko tkivo, najcesce uz kost okosta. Sigurno ste culi za okostavanje prsljenova i sl. Nisam bas siguran koliko je ultrazvuk ovde pouzdana metoda, mozda za stvarno jako male parcice, ali inace tesko. Najbitnija je pre svega fizicka aktivnost, i bavljenje sportom. Ako biste okacili snimke ovde, mogli bismo da utvrdimo da li se zaista radi o osifikatu, jer kao i drugo kostano tkivo, i on ce se odmah videti na snimku.
Sve najbolje.
BOLE86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 26, 2007 10:14 am

Post od BOLE86 »

Ja onda mislim da to nije osifikat,kako mi je rekao fizijatar. Snimke(RTG,EEMG) mi je pregledala prof. dr. Pavlica na VMA i sve je na snimku normalno.. Trenutno na VMA idem na vezbe u bazenu i kineziterapiju,mada tu ne vidim neke rezultate.. Da li mi,mozda predlazete neki drugi pregled ili terapiju?
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Za sada ne. Nastavite sa fizikalnim tretmanom, pa cemo da vidimo za dalje.
Sve najbolje.
MagdalenaVukovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 31, 2010 4:49 pm

Re: Sta je osifikat?

Post od MagdalenaVukovic »

Slika

Nadam se da se na slici jasno vidi snimak mog koljena. Molim vas,da mi kažete da li ima kakve veze sa osifikatom,u šezdesetim sam godinama. Objasnite mi taj pojam,šta je osifikat,uopšte?

Unaprijed zahvalna.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Re:

Post od tamaraft »

miodrage napisao:Osifikat je okostali deo nekog tkiva, odnosno osfikiacija je proces kojim neko meko tkivo, najcesce uz kost okosta. Sigurno ste culi za okostavanje prsljenova i sl. Nisam bas siguran koliko je ultrazvuk ovde pouzdana metoda, mozda za stvarno jako male parcice, ali inace tesko. Najbitnija je pre svega fizicka aktivnost, i bavljenje sportom. Ako biste okacili snimke ovde, mogli bismo da utvrdimo da li se zaista radi o osifikatu, jer kao i drugo kostano tkivo, i on ce se odmah videti na snimku.

kolega je rekao sve sto je trebalo!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
namernik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 09, 2012 4:36 pm

Re: Sta je osifikat?

Post od namernik »

Pre dve godine sam operisao rame, fluksacija II stepena.
Sve je prošlo odlično kao i fizioterapija, vraćena funkcionalnost ramena 100%.
Godinu dana nakon povrede počeo sam da se bavim jogom.
Od pre par meseci ukazala mi se promena na ramenu, kod okrajka klavikule pojavila se izbočina, kao da je kliker pod kožom. "Kliker" se na pritisak ugiba, kao da je ispod njega sundjer.
Ne boli me, ali povremeno osetim taj deo tela, samo mi skrene pažnju na sebe.
Uradio rtg snimak i doktor, specijalista, mi je rekao da je u pitanju osifikacija i odobrio mi dalje bavljenje sportom.
Na rtg snimku se vidi da je okrajak klavikule blago udaljen od ramenog zgloba.

Moja pitanja su sledeća:
1. da li sam jogom isprovocirao ovu promenu na ramenu, jer do pre par meseci sve je bilo savršeno, osim ožiljka od operacije nije bilo ničega
2. da li će intenzivna istezanja na jogi da pogoršaju stanje te da mi oslabe rame
3. da li će ovo sadašnje stanje da mi ostane "zauvek" ili ima šansi da se povuče tj. da ona izbočina nestane
4. molim preporuku za sredstvo koje se u praksi pokazalo kao najuspešnije za skidanje kolagena sa ožiljka od operacije

Unapred zahvalan.
Odgovori