Skolioza - vezbe ili plivanje
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Skolioza - vezbe ili plivanje
Ja imam 24 godina i imam deformaciju kicme. Do sada sam isao na kinezi vezbe u jednu privatnu teretanu, medjutim rekli su mi da je plivanje kod deformacije kicme najbolji lek. Najvise me interesuje koji stil plivanja je najbolji i da li ja u mom uzrastu mogu da popravim stvari? Da li je dobro da se licno posavetujem sa nekim fizijatrom?
Re: Skolioza - vezbe ili plivanje
Takodje treba da dodam da to nije urodjena mana vec da sam zbog nebavljenja sportom i rekreacijom deformisao. Molim za pomoc? Jedino se nadam da se nisam kasno javio.
Najpre bi trebao da odeš kod doktora opšte prakse koji bi ustanovio koliki deformitet imaš.
Ako je manji (5-10 stepeni), onda ti je možda dovoljno samo rekreacija i plivanje;
ako je malo veći (do 20 stepeni), onda bi ti trebao fizijatar, fizioterapeut, i dobre planski smišljene vežbe baš za tvoj tip skolikoze;
ako je još malo veći (25-30 stepeni), trebao bi da nosiš mider, plastičnu ortozu koja obuhvata ceo grudni koš (možda još više ili niže) i koji gura krivine tela u pravu poziciju;
ako ti je još veći (35-50 stepeni), pravi se gipsani mider iz koga nema napolje jedno vreme
ako ti je veeeeliki (mislim, deformitet kičme, preko 50 stepeni), onda pod nož, na spondilodezu po Haringtonu, šarafe u svaki pršljen i metalne cevčice duž kičme. U Americi si za 5 dana van bolnice.
Kako ćeš znati koliki deformitet imaš - odeš kod doktora a on će, ako je to potrebno, tražiti da ti se uradi rentgenski snimak, pa se na njemu određuje za koliko stepeni ti je kriva kičma.
Nemoj se opterećivati, sa 24 nije kasno, samo radi nešto povodom toga.
Ako je manji (5-10 stepeni), onda ti je možda dovoljno samo rekreacija i plivanje;
ako je malo veći (do 20 stepeni), onda bi ti trebao fizijatar, fizioterapeut, i dobre planski smišljene vežbe baš za tvoj tip skolikoze;
ako je još malo veći (25-30 stepeni), trebao bi da nosiš mider, plastičnu ortozu koja obuhvata ceo grudni koš (možda još više ili niže) i koji gura krivine tela u pravu poziciju;
ako ti je još veći (35-50 stepeni), pravi se gipsani mider iz koga nema napolje jedno vreme

ako ti je veeeeliki (mislim, deformitet kičme, preko 50 stepeni), onda pod nož, na spondilodezu po Haringtonu, šarafe u svaki pršljen i metalne cevčice duž kičme. U Americi si za 5 dana van bolnice.
Kako ćeš znati koliki deformitet imaš - odeš kod doktora a on će, ako je to potrebno, tražiti da ti se uradi rentgenski snimak, pa se na njemu određuje za koliko stepeni ti je kriva kičma.
Nemoj se opterećivati, sa 24 nije kasno, samo radi nešto povodom toga.
Danas, najkasnije sutra idem kod lekara i pocinjem sa terapijom. Hvala puno na odgovoru... Pozdrav!
Plivanje je preporučljivo u svakom slučaju , takozvanim ženskim stilom .Ko može dobro je i kraulStefi1987 napisao:Danas, najkasnije sutra idem kod lekara i pocinjem sa terapijom. Hvala puno na odgovoru... Pozdrav!
ali pošto za to treba kondicija onda je dobar i ženski stil.U mnogim domovima zdravlja postoji fizijatar i fizikalna terapija.Treba tamo obavezno otići , znači prvo kod fizijatra a onda na terapiju.
Predpostavljam da će vežbe biti pod prvo.Tamo se nauči šta da se radi i onda može i treba i kući da se radi.Vežbe "tibetanci" bi verovatno isto bile dobre za svakoga .
Vežbanje ne znači da se mora raditi satima .Dovoljno je svaki dan 15 do 30 min .