Radi se o 60god. zeni koja je pre dvadesetak dana imala operaciju(resekcija creva zbog benignog polipa). Operacija je dobro prosla, ali oporavak sprecavaju nepodnosljuvi bolovi kicme koji su se javili 5-6 dana nakon operacije. Bolovi su postojali i pre operacije( pretpostavtavljalo se da se tako reflektira abdomenalna bol i da ce bolovi nestati nakon operacije)
Anestezija je bila spinalna i analgetici nakon operacije su takodje dati spinalno. Moguce li je da spinalna anestezija moze pogorsati bolove u kicmi?
I sta da radimo sad?
Bolovi su nesnosni... Fizijatar (koji jos nije pregledao pacijenta) telefonski nam je preporucio ampularnu terapiju-injekcije(koktele analgetika i vitamina- nije kazao koje ) i mirovanje 7 dana dok traje ta terapija, pa nakon toga magnetna rezonanca i sa rezultatima kod njega, pa konacna terpija. Da li je to u redu?Da ne pogorsamo stvar?
Inace i pre operacije je uradjena kompjuterska tomografija i kicma je bila u redu (osim spondiloza 4,5prslena)
Bolovi su u donjem delu, predeo krsta i kukova..
Moze li i osteporoza priciniti takve bolove?
Hvala unapred na odgovoru
Problemi nakon operacije
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Zahvaljujem na odgovoru,
mada nas matican doktor ( opste sluzbe ) ipak sumnja da je anestezija lose delovala...
Buduci da zbog pogorsanja s bolovima mora se opet hospitalizirati , sada je pitanje dali bi nas trebali uputiti neurologiji, ortopediji ( a osteoporoza cini mi se ispitiva se kod endokrinologa )
Mozete li mi reci ukoliko se radi o osteoporozi(vec smo uradili neko ispitivanje koje je pokazalo 27% ostecenost kostiju) dali je terapija Fosamax,Lindron ili nesto dr.?
Zahvaljujem jos jednom ......................pozdrav
mada nas matican doktor ( opste sluzbe ) ipak sumnja da je anestezija lose delovala...
Buduci da zbog pogorsanja s bolovima mora se opet hospitalizirati , sada je pitanje dali bi nas trebali uputiti neurologiji, ortopediji ( a osteoporoza cini mi se ispitiva se kod endokrinologa )
Mozete li mi reci ukoliko se radi o osteoporozi(vec smo uradili neko ispitivanje koje je pokazalo 27% ostecenost kostiju) dali je terapija Fosamax,Lindron ili nesto dr.?
Zahvaljujem jos jednom ......................pozdrav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Mislim da je uputnije da bude smestena na ortopediju, jer je najverovatnije da bolovi poticu od problema sa kicmom.
Sto se tice lecenja osteoporoze, ispitivanje i lecenje mogu da preuzmu i endokrinolog i ortoped, ali treba videti koliki je tacno gubitak kostane mase. Naime, za odredjivanje osteoporoze se koriste skorovi koji pokazuju razliku u odnosu na standardizovanu grupu, ali je usvojeno da se to odstupanje izrazava u standardnim devijacijama, a ne u procentima. Preracunavanje je malo zametno, ali mi se cini da je ona pre u grupi osteopenije, nego osteoporoze. Pogledajte u njen nalaz; tamo treba da pise T skor = -(neki broj) SD, ili z skor = -(neki broj) SD.
Ako treba da uzima lekove za osteoporozu, treba da ih uzima pod strogom kontrolom lekara jer mogu da imaju brojne nuzefekte ili stetna dejstva. Sto se tice Fosamaxa (i cele grupe bifosfonata), uvek je potrebna konsultacija gastroenterologa jer mogu da ostete sluznicu zeluca i/ili creva.
Sto se tice lecenja osteoporoze, ispitivanje i lecenje mogu da preuzmu i endokrinolog i ortoped, ali treba videti koliki je tacno gubitak kostane mase. Naime, za odredjivanje osteoporoze se koriste skorovi koji pokazuju razliku u odnosu na standardizovanu grupu, ali je usvojeno da se to odstupanje izrazava u standardnim devijacijama, a ne u procentima. Preracunavanje je malo zametno, ali mi se cini da je ona pre u grupi osteopenije, nego osteoporoze. Pogledajte u njen nalaz; tamo treba da pise T skor = -(neki broj) SD, ili z skor = -(neki broj) SD.
Ako treba da uzima lekove za osteoporozu, treba da ih uzima pod strogom kontrolom lekara jer mogu da imaju brojne nuzefekte ili stetna dejstva. Sto se tice Fosamaxa (i cele grupe bifosfonata), uvek je potrebna konsultacija gastroenterologa jer mogu da ostete sluznicu zeluca i/ili creva.