Povreda kolena
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Povreda kolena
Zdravo, imam 39 godine,prosle godine 10.08 sam povredio desno koleno na poslu,lecen sam od strane ortopeda dva meseca kao iscasenje kolena i nista mi nije bilo bolje.Dali su mi uput za snimanje magnetnom rezonancom i utvrdjeno je ostecenje lateralnog meniskusa, i 24.11.2008. sam operisan na Banjici.Odstranjen je deo lat.meniskusa medjutim doslo je do velikog ostecenja hrskavice,ne mogu da cucnem,i da kleknem pijem lekove za obnavljanje hrskavice NO-DOL.Da li moze da se obnovi hrskavica.Unapred zahvalan
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Molim vas,ako neko moze da mi ''prevede'' ovaj nalaz.Povredio sam levo koleno na utakmici,imam 19 god.Operisao sam pre 4-5 godina spoljasnji meniskus.MR sam uradio u VMR-u u NS-u.
Umereno veliki IA izliv,po karakteristikama signala moguce i hemartros;znaci blaze difuzne sinovijalne reakcije;perzistentna supraptelarna plika.
Kompletna ruptura LCM na femoralnoj inserciji;liagament delom retrahovan,ekstenzivni reaktivni perligamentarni edem,pocetno formirane hipertroficke granulacije u nivou femoralnog epikondila.Prateca parcijalna lezija medijalnog tibio-patelarnog ligamenta na tibijalnoj inserciji.
Ruptura LCP u distalnoj trecini - ligament dezorganizovan,moguce da je delimicno odrzan kontinuitet vlakana,ali na osnovu imidzing aspekta utisak je da je ligament izvesno funkcionalno nekompetentan.
LCA je blago elongiran,ali odrzanog kontinuiteta.
LCL intaktan.
Delimicni defekt lateralnog meniskusa,moguca sekvela parcijalne meniscektomije.Fokalni defekt slobodne ivice prednjeg roga moze predstavljati i minornu ''flap'' rerupturu.
Medijalni meniskus intaktan.
Nema manifestnih relevantnih hondralnih/osteohondralnih lezija.
Nema slobodnog zglobnog tela.
Umereno veliki IA izliv,po karakteristikama signala moguce i hemartros;znaci blaze difuzne sinovijalne reakcije;perzistentna supraptelarna plika.
Kompletna ruptura LCM na femoralnoj inserciji;liagament delom retrahovan,ekstenzivni reaktivni perligamentarni edem,pocetno formirane hipertroficke granulacije u nivou femoralnog epikondila.Prateca parcijalna lezija medijalnog tibio-patelarnog ligamenta na tibijalnoj inserciji.
Ruptura LCP u distalnoj trecini - ligament dezorganizovan,moguce da je delimicno odrzan kontinuitet vlakana,ali na osnovu imidzing aspekta utisak je da je ligament izvesno funkcionalno nekompetentan.
LCA je blago elongiran,ali odrzanog kontinuiteta.
LCL intaktan.
Delimicni defekt lateralnog meniskusa,moguca sekvela parcijalne meniscektomije.Fokalni defekt slobodne ivice prednjeg roga moze predstavljati i minornu ''flap'' rerupturu.
Medijalni meniskus intaktan.
Nema manifestnih relevantnih hondralnih/osteohondralnih lezija.
Nema slobodnog zglobnog tela.