Pomoc oko povrede lakta
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Pomoc oko povrede lakta
Pre 8 dana, zbog pada sa motocikla i povrede lakta desne ruke, zavrsio sam na ortopediji. Tamo su mi prilicno veliku ranu obradili, denzifikovali i usili (10-ak cm), a nakon toga rendgen aparatom snimili lakat. Konstatovali su da nema preloma niti dislokacija kostiju, ali su mi stavili longetu od sake do ramena. Terapija je podrazumevala velike kolicine antibiotika i lekove za smirenje bolova. Od prakticno prvog dana do danas (7 dana), bolovi se ne smiruju, a ni prilicno veliki otok ispod longete. Bio sam na 2 previjanja, ali se lekari nisu mnogo obazirali na toliki otok, zbog koga i trpim prilicno velike bolove. Zbog cega otok i bolovi toliko dugo traju i da li je to normalno? Koja je funkcija longete, ako su vec konstatovali da nema preloma ni dislokacija? Hvala na odgovorima.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Pri svakoj povredi dolazi do ostecenja malih krvnih sudova i mekih tkiva (zglobna kapsula, ligamenti, misici itd.), bez obzira da li je doslo i do preloma kosti ili ne. Ova ostecenja dovode do izlivanja krvi i tkivne tecnosti sto dovodi do otoka. Od stepena ostecenja krvnih sudova i mekih tkiva zavisi i velicina otoka. Brzina povlacenja otoka zavisi od njegove velicine neposredno posle povrede, naknadnog izlivanja krvi i tkivne tecnosti i individualne sposobnosti organizma za oporavak.
Funkcija longete je da se onemoguce pokreti u povredjenom delu tela jer pokreti olaksavaju izlivanje krvi, povecavaju bol u povredjenom delu tela i usporavaju povlacenje otoka.
Funkcija longete je da se onemoguce pokreti u povredjenom delu tela jer pokreti olaksavaju izlivanje krvi, povecavaju bol u povredjenom delu tela i usporavaju povlacenje otoka.
Puno se zahvaljujem na zaista korisnom i detaljnom odgovoru. U medjuvremenu su mi skinuli longetu, tako da ovaj tekst uspevam da kucam i desnom rukom, sto mi je do juce bilo nezamislivo. Naravno, pokretljivost ruke se jos uvek nije vratila na stanje pre povrede, a otok i bolovi su i dalje prisutni, istina u manjem intenzitetu nego do pre dan-dva. Sada me vec zanima prosecno vreme potpunog oporavka posle ovakve povrede, naravno ukoliko je potpuni oporavak moguc. Takodje me zanima da li postoji neki zaista efikasan preparat koji moze ublaziti oziljak, koji ce u mom slucaju biti prilicno veliki. Jos jednom hvala na odgovoru.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Nacelno se funckija lakta vrati unutar mesec dana od povrede. Sto se tice oziljka, mislim da je jos rano brinuti se zbiog njega jer je od povrede proslo tek dve nedelje. Na duzinu oziljka se ne moze uticati, naravno, a sirina oziljka zavisi i od vrste rane (ako je bila tzv. razderno-nagnjecna rana, kakva je kod vecine padova, vrlo je cesto da oziljak bude siri i nepravilan) i od vrste koze... Jednostavno, ima osoba kojima oziljci ruzno izgledaju kakva god rana bila.
Za ublazavanje oziljka se smatra da je mast Thyomucasae dosta efikasna, ali mislim da sa time jos ne treba da zurite. Ipak je od povrede malo vremena proslo.
Za ublazavanje oziljka se smatra da je mast Thyomucasae dosta efikasna, ali mislim da sa time jos ne treba da zurite. Ipak je od povrede malo vremena proslo.
Potpuno ste u pravu da je josh rano razmisljati o oziljku, sto su mi i lekari na kontroli "objasnili", uzevsi bris sa rane. Ja nisam gledao ranu, ali mi se cini da tu ipak nesto nije u redu, sto zbog uzimanja brisa sto zbog nastavka terapije "Cefaleksin"-om i pre rezultata analize. Umesto dosadasnjeg previjanja svaki treci dan, sada na previjanje moram ici svaki dan. Za razliku od mene, vama ovi podaci sigurno mnogo vise govore o trenutnim i potencijalnim komplikacijama. Kada bih, po vasem misljenju, uz gore opisane probleme, mogao da ocekujem saniranje rane, kako bih mogao da pocnem sa razmisljanjem o nekakvoj terapiji koja bi mi omogucila da ispravim i savijem ruku (sto sada nisam u stanju), te o ublazavanju oziljka? Josh jednom, mnogo vam hvala na odgovorima.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Stvarno ne znam kad tacno moze da se ocekuje sanacija rane jer se radi o vrsti rane sa nepravilnim ivicama i nagnecenjima okolnog tkiva, a spominjanje antibiotika ukazuje da je verovatno doslo do razvoja infekcije. Sama pojava infekcije ne mora da znaci nista strasno i verovatno je ogranicena samo na kozu.
Bilo kakva terapija za poboljsanje funkcije lakta dolazi u obzir tek posle zarastanja rane.
Bilo kakva terapija za poboljsanje funkcije lakta dolazi u obzir tek posle zarastanja rane.