Pad sake???

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

catty
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 11:15 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pad sake???

Post od catty »

Pitanje za doktora:

Imala sam povredu humerusa prije pola godine. Nosila sam gips 3 mjeseca, i dobila sam pseudortrozu.
Prije mjesec ipo mi je u ruku ugradjena plocica sa sarafima, medjutim to nije pomoglo.
Dosala sam na banjicu prije nedelju dana, i dr Tomic mi je ugradio ilizarov aparat.
Medjutim posle operacije, ja ne mogu da podignem saku, ali mogu da pomjeram prste do neke granice.
Stavili su mi neku sipku sa gumicam za vjezbanje.
Zanima me koliko je uopste potrebno da se vrati funkcija sake,
i da li je za to potrebna nova hiruska intervencija??
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Koliko ukupno je ruka bila u imobilizaciji?

Znate i sami da se funkcija mishica mirovanjem smanjuje, i snaga i duzina mizhica i izdrzljivost...nemojte ochekivati brz oporavak, ver dug i postepen, druzicete se puno sa terapeutima i sada i po skidanju aparata, ako sam uopshte dobro razumela, vi sada nosite ilizarov?

Malo ste konfuzno napisali svoj post.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
catty
Novi član
Novi član

Post od catty »

Ja malo kasnim sa odgovorom. Post je bio konfuzan jer sam ga pisala 3 dana poslije operacije :)
Gips sam nosila od 25 maja do 14 avgusta. Onda sam bila na rehabilitaciji/samo struje 10 dana. Prvu operaciju sam imala 22 oktobra, plocica sa srafovima. 30 oktobra sam stavila gips, koji sam kasnije zamijenila ortozom. To sam nosila do 10 decembra, kada mi je bila operacija na Banjici. Tu su mi izvadili plocicu, i stavili ilizarov. Nosim ilizarov vec nekih 15 dana. Dobijam snagu u saci, ali nikako ne mogu da je podignem na gore. Palac mi predstavlja najveci problem. Cula sam da postoje neke masaze za saku. Zanima me koju bi mi vrstu vjezbi i masaza preporucila za bolji oporavak.
p.s. doktor mi je rekao da jee radialis sacuvan, i da mi saka ne funkcionise zbog unutrasnjeg otoka......

unaprijed hvala :) :)
tja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 07, 2009 4:39 pm

Post od tja »

:o zdravo svim ilizarovcima i njegovim postovaocima. meni su 30.10.2008 postavili skalameriju ilizarov na levu potkolenicu, za sada se dosta dobro drzimo nas dvoje(ja i moj ilizarov), ali i poslednje vreme javlja mi se bol sa unutrasnje strane kolena kad sedim ili kad hocu da savijem nogu, uglavnom hodam bez staka i nemem nekih drugih vecih problema. dali se nekome vec javljao ovakav problemcic?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

bol moze biti povezana sa padom snage mishica koaj se deshava spontano, setali vi ili ne, ipak je ilizarov tezina koju koleno mora dodatno da savlada a snaga mishica je oslabila. Obratite se svom ortopedu ako bolovi ne prestanu da vas uputi terapeutima da vas nauche statichkim vezbicama.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
tja
Novi član
Novi član

Post od tja »

hvala puno,21.01.idem na kontrolu pa cu svratiti do terapeuta da vidim za vezbe, koleno mi je inace povredjeno pre par godina u udesu i ne trpi stanje mirovanjaa. :roll:
catty
Novi član
Novi član

Post od catty »

Pitanje za Tamaru.
Vec 10-ak dana redovno vjezbam kuci, i sa fizioterapeutom po sat vremena uvece. Saka polako napreduje, kao i rame. Medjutim, vjezbe lakta mi strasno tesko idu, vise od straha, nego zbog bola. Moze li istezanjem lakta da mi se poremeti pozicija kosti, posto mi se to dogodilo kada sam imala plocicu. unaprijed hvala :D
tja
Novi član
Novi član

pitanje za Tamaruft

Post od tja »

evo vec dva dana imam bol u nozi sa spoljasnje strane, kao da me je uhvatio grc.Mogu da hodam, ali me boli kad je noga ispruzena,ili kad spavam pa se okrenem na desnu stranu. Imam osecaj kao da nesto nije uredu sa tom tetivom ili misicem, kost me ne boli.Da li trebalo neke posebne vezbe da ukljucim i koje, jer ovde gde sam ja kod terapeuta te salju tek kad ortopedi zavrse posao (ako umeju da ga urade kako treba). Evo stavila sam i magnetnu narukvicu oko noge da mi malo pomogne.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

catty napisao:Pitanje za Tamaru.
Vec 10-ak dana redovno vjezbam kuci, i sa fizioterapeutom po sat vremena uvece. Saka polako napreduje, kao i rame. Medjutim, vjezbe lakta mi strasno tesko idu, vise od straha, nego zbog bola. Moze li istezanjem lakta da mi se poremeti pozicija kosti, posto mi se to dogodilo kada sam imala plocicu. unaprijed hvala :D
normalna reakcija tkiva na vezbanje...verujem da je sada vec lakshe i da se svo periartikularno tkivo opustilo i da je povecan obim pokreta.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Re: pitanje za Tamaruft

Post od tamaraft »

tja napisao:evo vec dva dana imam bol u nozi sa spoljasnje strane, kao da me je uhvatio grc.Mogu da hodam, ali me boli kad je noga ispruzena,ili kad spavam pa se okrenem na desnu stranu. Imam osecaj kao da nesto nije uredu sa tom tetivom ili misicem, kost me ne boli.Da li trebalo neke posebne vezbe da ukljucim i koje, jer ovde gde sam ja kod terapeuta te salju tek kad ortopedi zavrse posao (ako umeju da ga urade kako treba). Evo stavila sam i magnetnu narukvicu oko noge da mi malo pomogne.
Vi se beshe druzite sa ilizarovim?

Grch vas hvata jer mishci zadnje loze slabe, hodate ali ne onoliko kao pre povred ei ne na isti nacih kao sa ilizarovim, drzite nogu verovatno u naglashenoj spoljashnjoj rotaciji u kuku plasheci se da ne zakachite aparat drugom nogom i tako preforsirate gluteuse i mishicezadnje loze.
Opustitese malo dok hodate i dok radite svakodnevne poslove, ilizarov je samo fiksacija, ne mozete da ga polomite niti svoju kost da polomite, naravno budite obazrivi ali nemojte da ste ukocheni.
tja
Novi član
Novi član

Post od tja »

da,druzim se sa ilizarovim :evil: :lol: ,a postoji li kaakva vezba da malo olaksam bol, mada je to sada tesko jer su mi se rupice malo upalile pa bole :roll:
catty
Novi član
Novi član

Post od catty »

normalna reakcija tkiva na vezbanje...verujem da je sada vec lakshe i da se svo periartikularno tkivo opustilo i da je povecan obim pokreta.[/quote]

Lakat je napredovao 60 stepeni. Medjutim bol se pojacao, i zadnje tri seanse kod terapeuta nisi pokazivale rezultate. Kad sam bila na kontroli, ispricala sam to dr, i on mi je zabranio dalje vjezbanje narednih 6 nedelja.
Mogu da bjezbam kuci, ali samo koliko ruka sama moze, bez natezanja tetive.
treba mi jos jedan savjet. imaju li kakvi vitamini za oporavak radijalisa? s obzirom da je proslo skoro 2v mjeseca od op, i saka se oporavlja u svakom vidu, ali nece na gore ni milimetar... :cry: :cry: :cry:
tja
Novi član
Novi član

Post od tja »

catty, jesi li dobijala moje poruke, sta kaze doktor, kad ti skidaju skalameriju
Marko73
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 20, 2009 3:58 pm

Re: Pad sake???

Post od Marko73 »

catty napisao:Pitanje za doktora:

Medjutim posle operacije, ja ne mogu da podignem saku, ali mogu da pomjeram prste do neke granice.
Stavili su mi neku sipku sa gumicam za vjezbanje.
Zanima me koliko je uopste potrebno da se vrati funkcija sake,
i da li je za to potrebna nova hiruska intervencija??
Meni je ogranicen pokret u zglobu leve sake i nosio sam ortozu. Ali na Banjici nisu pristalice iste, tako da su i meni stavljali taj gips sa gumicama, da prsti prorade. Kod kontraktura prstiju ovo i nije lose, jer se obicno na silu stavljaju u funkciju. Samo je taj pocetak bolan, dok masaza prstiju kasnije, nosi podnosljive bolove.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

A o kakvoj je povredi bilo rec?
Ogranichen pokret kog zgloba?

Pisali ste post kao da vas mi svi znamo, a ne znamo vas i vashi istoriju bolesti...

Ako je problem da obimom pokreta nadam se da i dalje idete na kineziterapiju i da vam se radi po Kabatu facilitacija pokreta...
Odgovori