Ortopedija

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Dzenan1234
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 05, 2013 7:40 pm

Ortopedija

Post od Dzenan1234 »

Nedavno sam otisao da uslikam obje petne kosti.
Imam 14 godina u nalazu mi je pisalo
"Na komparativnom snimku oba stopala u dvije projekcije vidi se primjerena koštana struktura i mineralizacija prikazanog skeleta,kongruentna,jasno i oštro ocrtana zglobna tijela,prisutne epifizne pukotine u celcaneusu obostrano,iste srastaju najkasnije do 11 godine "

Sad me zanima sta tacno znaci ovo,može li mi neko pojasniti nalaz.
I zanima me sta ce mi preporuciti ortoped?
ducamaric
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 06, 2013 6:55 pm

Re: Ortopedija

Post od ducamaric »

Poštovani
verovatno ste otišli da slikate pete zbogbolova koji se javljaju u predelu pete.
Ahilova tetiva se pripaja za petnu kost preko posebnog anatmskog spoja a u blizini hrskavice rasta.Hrskavica rasta je hrskavica iz koje kost raste u dužinu ili širinu. Biomehanički ona je je slabija od same tetive i kosti i prilikom naglog rasta dolazi do preoptrećenja same hrskvice rasta i do delimične fragmentacije kosti preko koje se spaja sama AHilova tetiva. Ovo stanje je naziva SEVEROVA bolest i spada u jednu od najčešćih bolesti rasta skeleta (osteohondroze). Bolest iam prirodan tok i ekstremno reko ostavlja posledice. Najčšće je dovoljna promena režima fizičke aktivnosti nošenje uložaka sa perforiranom petom i povišicom, uz fizikalni tretman relativno brzo se sve smiri.
Za detaljnije mišljenje moram Vas pregledati i napraviti ličniu uvid u snimke (ovo je samo kratak repetirorijum na bazi Vašeg pitanja)
S poštovanjem

Doc dr Dušan MArić
specijalista ortopedije i dečje hirurgije

www.ortopedijamd.rs
Odgovori