operacija cukljeva

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

*Bilja*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 08, 2008 5:51 pm

operacija cukljeva

Post od *Bilja* »

Interesuje me operacija cukljeva.
imam 19 godina, verujem da sam cukljeve nasledila, jer ih ima i mama i baka...
Za sada nisu previse izrazeni, ali se plasim da ce postati...
volela bih da mi kazete sta bi moglo da mi pomogne, kakve se operacije primenjuju, gde bih to mogla da uradim, kada bi bilo najbolje da uradim, sada ili kada postanu jace izrazeni, da li cu ih se resiti za ceo zivot ako ih sada operisem, koliko kosta operacija i koliko otprilike traje oporavak? Unapred hvala...
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

I ja imam cukljeve i to sada bas izrazene sa sve ravnim stopalima itd.

Meni su rekli da treba sto duze cekati sa tom operacijom jer se cukljevi uvek vracaju a svaka operacija nosi svoj rizik.

Probaj prvo sa ortopedskim uloscima i probaj da hodas bosa po sljunku. Isto tako da stopalom rolas tenisku lopticu po tvdroj podlozi dok sedis... idi kod ortopeda da ti preporuce vezbe ali se u principu operacija ne radi ako se ne mora.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Ucestalost ponovnog javljanja cukljeva posle operacije najvise zavisi od stepena deformiteta pre operacije i od samog uzroka nastanka cukljeva. Zbog toga se u aznim casopisima i pojavljuju razlicite brojke.
Postoji preko 100 razicitih operativnih tehnika za resavanje cukljeva tako da zbilja nije moguce samo na osnovu dijagnoze odrediti koja bi opeacija za Vas bila najprikladnija.
s obzirom da se tu ne radi o stanju koje ugrozava zivot ili zdravlje, u sustini sami odlucujete o vremenu operacije. Jednostavno, javicete se ortopedu kad Vi procenite da cukljevi smetaju.
Sto se tice cene operacije, po postojecim propisima se u drzavnim ustanovama placa participacija koja iznosi do 100 dinara dnevno ukoliko se javite sa uputom za bolnicko lecenje.
Treba da se javite svom lekaru u domu zdravlja koji ce vas uputiti ortopedu, pa onda sa ortopedom porazgovarajte o svemu.
Anche
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 26, 2008 7:36 am

Post od Anche »

Meni se pojavio cukalj - bar ja mislim da jeste, samo sto nije na stranu nego nagore (?). Imam predispozicije s mamine i bakine strane, a izrazene kosti ne caleta i njegovu familiju. Treniram i ples i neka 3 meseca sam trenirala u Dr. Martins cipelicama na stiklicu od 6 cm, plitke. Onaj zatvoreni deo za prste je tacno dolazio do zgloba palca i tako sam ga sabijala. Imam siroko stopalo i usled toga i nepravilne obuce tokom gimnazije (skejterke sam nosila 3.5 godine) svodovi su mi se na oba stopala spustili. I sad, a desnoj mi se pojavio taj cukalj ako je to to uopste, obzirom da je iskocilo nagore a ne na stranu... Na levoj je sam ozglob izrazen, ali nije iskocilo. Ne boli me na promenu vremena, niti kad oblacim cipele i dugo hodam... Dr. Martins su poklonjenje sestri, a ja narucujem profesionalne cipele za ples koje ce imati 5 cm stiklu. U Scholl-u sam kupila silikonske uloske za podizanje svodova koji se koriste za cipele na stiklu, a u Rudo na Senjaku idem da dam otisak stopala i da mi naprave uloske za obucu po vrsti deformiteta. Na operaciju ne idem jer sam resila da sto pre ovo zaustavim i poboljsam ako je moguce.
Inace, imam isto 19 godina kao i ti.
drmarko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 2:28 pm

Post od drmarko »

Anche napravi rtg oba stopala okači pa cu se potruditi da ti dam pravi odgovor, da li uopste imas deformitet i kog stepena, i da li i kakve procedure dolaze u obzir radi korekcije.
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

rtg? Mislite rentgen snimak? Preporuceno mi je od strane fizioterapeuta u studentskoj klinici da to ne radim obzirom da imam samo 19 godina i da nisam radjala. Zena mi je jos rekla i da ne prestajem s plesom (a volela bih da cujem i vase misljenje), ali da moram nabaviti profesionalen cipele koje ce biti zatvorene tacno preko tog zgloba, kao i da ne smeju zbog moje visine i kilaze (181 cm, 72 kg) stikla ne bi trebalo da prelazi 5,5 cm (doktore, da li smem da idem i na 6cm?).
Uzela sam da rolam teniske loptice i da hodam po klikerima... Doktorka mi je rekla da moram uzeti uloske za podizanje svodova i to onih koji su kod prstiju da bi se ta kost zglobna (kod palca) vratila nadole. Dobila sam uput za Rudo i trebalo bi da mi urade ulozak po meri stopala...

Molim vas da mi odgovorite sto pre na ova "banalnija" pitanja. Ples mi mnogo znaci i ne bih volela da moram da ga se odricem ( jer mi je to jedina sportska aktivnost i zato sto sam medju najboljima).
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

RTG jeste rentgenski snimak, ali je notorna glupost ne raditi zato sto imate 19 godina i niste radjali. Pa ne zrachi se niko tamo satima, to je expozicija manja od 1s, i nece biti bas nista. Uostalom, samo trazite kecenju, i time pokrijete i zastitite stomak i polne organe, te nece biti problema. Samo sa tim snimkom Vam mozemo reci sta i kako dalje. Sto se stiklica tiche, mislimd a za sada mozete da idete na 6 cm, ali kao sto sam rekao, prvo snimak da vidimo. Razne loptice, klikeri i drugo ne vrede nicemu u ovom slucaju.
Sa uloscima jako pazite da ne napravite sebi stanje gore nego sto jeste. Ulosci moraju da budu od silikona, nikako od tvrde koze i slicno jer cete imati paklene bolove nakon samo par dana.
Znachi prvo snimak, a onda da vidimo za ostatak.
Sve najbolje.
drmarko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 2:28 pm

Post od drmarko »

da snimak, ne treba insistirati na zatvorenoj već udobnoj obući, ulošci obično od čega god da su ne rešavaju problem ako je deformitet već razvijen, a svakako nikada više u daljem toku tvog života ne pitaj fizioterapeuta za bilo kakav savet :D Slikaj stopala, igraj i javi se sa slikom
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

Sutra idem kod ortopeda... E sad, da li ce mi raditi rtg, ne znam. Oraspolozili ste me sto mogu da nastavim sa plesom :D Mnogo mi znaci...
Ako uradim snimak saljem!!!
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Da ponovim i ovde: snimak slikati digitalnim fotoaparatom ili telefonom dok je na negatoskopu, tu sliku okaciti na neki free hosting sajt (recimo imageshack.us) i ovde dati link preko komande {img}- eno je gore pored URL :)
Sve najbolje.
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

Evo da vam se javim...
Deda mi je organizovao da idem kod doktora Lalosevica da me on pregleda. Ako bude potrebe, radicemo i rtg pa cu poslati.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

A pomenuti se bavi prevashodno kichmom. Ne kazem da druge stvari ne zna, daleko bilo, ali mu je kichma najuza specijalnost.
Sve najbolje.
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

Zar on nije sin cuvenog dermatologa Lalosevica? Isla sam kod cike da mi skine neku bradavicu sa stopala koju sam dobila na bazenu u Briselu...
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

Jeste sin dermatologa Lalosevica...
Elem, ja sam bila kod njega i covek je konstatovao da nije problem u deformitetu stopala nego da mi je zapaljena sluzna kesa sa pocetnim haluks fleksusom. Preporucio mi je da mazem tri puta na dan antireumatsku mast i da stavljam hladne obloge. Ne treba prestajati s plesom, ali ne znam koje cipelice da uzmem... Poslacu vam slike da vidite, pa mi recite koje su bolje za ovo moje...
Rekao mi je i da se to brzo leci...

SLike cipelica, uskoro :D
Anche
Stalni član
Stalni  član

Post od Anche »

[img][img]http://img86.imageshack.us/img86/4660/1529fsmlnu6.th.jpg[/img][/img]

[img][img]http://img232.imageshack.us/img232/7361/1401fsmliz5.th.jpg[/img][/img]

[img][img]http://img186.imageshack.us/img186/2555/model1mf4.th.jpg[/img][/img]

Dakle, prve, druge ili trece? Treba imati u vidu da ne bi trebalo da imam inesto sto bi moglo da iritira i dalje tu sluznu kesu... Nesto mi mirise da cu morati da uzmem ove trece...

Savet????
Odgovori