MALLET FINGER - povreda malog prsta

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

dexi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 27, 2006 12:23 pm

MALLET FINGER - povreda malog prsta

Post od dexi »

Molim Vas ako neko moze da mi odgovori da li je 3 nedelje kasno za zapocinjanje lecenja (imobilizacije) povrede poznatije kao MALLET FINGER ili kosarkaskog prsta, povrede koja cini da ste u nemogucnosti da ispravite prst u potpunosti.
Takodje Vas molim za jos neke savete vezane za ovu povredu. Hvala.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Koliko ja znam moze da se pokusa rehabilitacionim tretmanom, ali se vrlo cesto zavrsi hirurskom intervencijom. Sve zavisi od toga koliko smeta, i koliko je prst potreban.
Sve najbolje.
dexi
Novi član
Novi član

Post od dexi »

Hvala na odgovoru.
Imajuci u vidu da ne osecam bol ali da mi je prst i dalje otecen i naravno savijen, predpostavljam da nije u pitanju fraktura nego da je doslo do kidanja tetive, malo sam gledao na netu i procitao sam da se moze izvrsiti korekcija imobilizacijom (6-8 nedelja) s tim sto bi trebao onda trebao duze da je drzim buduci da se povreda desila pre 20-tak dana.
U svako slucaju u ponedeljak cu otici da ga snimim i uradim ono sto sam trebao odmah a ne da gubim vreme kod raznoraznih fizioterapeuta.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

S tim da se najbolji rezultati dobijaju kada se povreda odmah zbrine. Ovako, moguce je da zbog skracenja tetive necete dobiti idealne rezultate, ali videcemo.
E sad, jos mi samo recite koji je prst u pitanju i koji zglob?
Sve najbolje.
dexi
Novi član
Novi član

Post od dexi »

U pitanju je mali prst leve ruke i poslednji zglob. Napominjem da sam sutradan po povredi otisao do jednog fizioterapeuta kod koga sam 10-tak dana bio na terapiji (tretiranje laserom, elektrostimulacija i vezbe). Posle isteka tih 10 dana rekao mi je da se prst oporavlja, da vezbam kod kuce i da dodjem kod njega za 7 dana. Vec posle 3 dana vezbanja prst je poceo malo da mi otice i da me boli povredjeno mesto, sto me je nateralo da odem kod drugog, ovaj put doktora, koji mi je rekao da mazem povredjeno mesto sinedol gelom, da nikako ne vezbam i da dodjem za par dana. Bol je prestao ali kad sam prekjuce bio ponovo kod nje rekla mi je da dodjem kod nje iduce nedelje da ce se konsultovati sa kolegom (koji je strucnjak za prste) sto me je navelo na razmisljanje da ni ona ne zna kako da ga lecima opet ne zelim da gubim vise vreme.
Imajuci sve ovo u vidu jedino mi preostaje da ga snimim, uspostavim pravu dijagnozu i lecim. Samo je pitanje gde i kod koga otici. Molim Vas i za taj savet? Hvala.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Snimak Vam nece nista pokazati. Sad znam o cemu se radi, moram da priznam da me je zavelo malo ono mallet finger, mislio sam na jednu stvar, a ispalo da je sasvim druga. Kod vas je doslo do prsnuca tetive ekstenzora malog prsta koja se pripaja na zadnju falangu supraperiostalno. Lecenje je konzervativno, odnosno prvi zglob prsta se postavi u hiperflexiju, a "povredjeni" zglob u hiperextenziju, i to se tako zadrzi 6-8 nedelja. Tu se misli na svezu povredu, kada se tetiva jos nije povukla. U ovom stadijumu, ne znam koliko je moguce uciniti bilo sta bez hirurske intervencije. Predlozio bih da se javite nekom ortopedu koji se bavi iskljucivo problematikom sake, i da ce Vam on dati najbolje preporuke sta i kako dalje.
Sve najbolje.
dexi
Novi član
Novi član

Post od dexi »

Jos jedanput Vam hvala na iscrpnim informacijama.
Upravo sam se vratio BEL MEDIC-a gde sam kod lekara specijalista izvsio pregled i ustanovljeno je upravo ono sto ste i vi naveli.
Kao terapija predlozeno je operativno lecenje (mislim da je pominjao Kisnerovu zicu) a kao alternativa (sa manjom verovatnocm za uspeh, zbog starosti povrede) nosenje ortoze.
Nazalost, tek kasnije sam se setio nekih pitanja koja mu nisam postavio.
Naravno ukoliko sve protekne OK pri operativnom zahvatu i kasnije u postoperativnom periodu (ukupno oko 12 nedelja) kakvi su rezultati tj. da li su te operacije u principu uspesne (naravno mislim na vracanje normalne funkcionalnosti prstu)? Koji su rizici iste? Da li cu moci i kada da obavljam poslovne aktivnosti (sluzbenik u banci)?
Hvala
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Operacija je jednostavna, uzme se Kirschner zica, prst se postavi u polozaj koji sam u prethodnom postu opisao, i samo se progura kroz 2 kosti, distalnu i medijalnu falangu te na taj nacin fiksira prst. Ortoza ce naravno biti nesto manje uspesna. Rizici prakticno i ne postoje. Aktivnosti sluzbenika cete moci da obavljate 2.-3. dan po intervenciji, jedino cete se morati navici na pisanje (ako je to na ruci kojom pisete) i na eventualnu ogranicenost pokreta te sake, jer cete je svakako stedeti. Izlecenje Vam niko ne moze sa sigurnoscu garantovati a pogotovu zbog starosti povrede. Vreme ce da pokaze.
Sve najbolje.
Krsta86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 13, 2008 12:21 pm

Post od Krsta86 »

ovako situacija je sledeca, zadobio sam povredu mallet finger pre jedno tri nedelje- prst mi je odma doduse taj dan imobilizovan, ali sam do sada morao makar jedno pet puta da menjam taj medicinskai hanzaplast jer mi koza bukvano nakon pet dana nosenja te imobolizacije popucala i poceo je nepodnosljiv svrab itd... naravno dok sam menjakao imobilizaciju drzao sam se onog pravila da ne dozvolim da mi prst ni u jednom trenuntku padne- ali stvar je u tome sto je to menjanje jako zajebano i ne bi da mi to oduzima kako vreme tako i zivce bogami... video sam na internetu postoje neke plasticne udlage finger splints ima li to kod nas da se kupi? trazio sam svugde cak sam isao u Rudo da mi prave taj naprstak ali oni tamo majmuni nemaju tri blage veze kako sa povredom tako sa bilo cim... ceo beograd sam prevrnuo za taj naprstak , da li zna neko gde mogu da nadjem to? gde se to prodaje?
inace planiram da izguram jos sest nedelja za svaki slucaj pa cu tek onda da skinem (doca rekao 6- ja idem na 9:) )

koliko posle tog ne smem da se bavim bilo kojom sportskom aktivnoscu? jel zna neko ?

unapred hvala na odgovorima
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

A zashto nijedan ni drugi ne idete na fizikalnu terapiju??? :o
Laser, magnet??

A za udlage pogledaj ovaj sajt...http://www.muellersportsmed.com/index.htm

nisam josh stigla da ga pregledam skroz, ali ima ih u apotekama po bgd!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Krsta86
Novi član
Novi član

Post od Krsta86 »

na fizikalnu terapiju se ide nakon nosenja udlage !!!!
nema to magnet, laser ... mogu da pomognu jedino i to u retkom broju slucaja pri ozledama misicnog tkiva, drugo je kd se skroz pokida ligament!
eh kad bi to tako bio onda nijedan sportista ne bi isao na operaciju ligamenata nego pravac na fizikalnu . I nema nigde u nasim apotekama , veruj mi presao sam ceo BG
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Fizikalna terapija pochinje od prvog dana povrede, bez obzira ana udlagu ili gips!

Polarizovana svetlost, magnet, interferentne struje frekvencijama od 0-100hz!

Ali ako je tebi recheno da to ide sve posle skidanja udlage ok! Pozdravi fizijatra!

Koliko znam u pitanju je povreda tendinita a tendinitisi se leche fizikalnim procedurama uz imobilizaciju! Al mozda ja ne znam nishta! :)

A udlagu moze da ti napravi neki radni terapeut u Sokobanjskoj, ako te ne mrzi otidji tamo na radnu terapiju kupi im sokice, chokolade, obrati se Milanu i lepo mu kazesh shta ti treba i platish par stotina dinara i naprave ti od plastike udlagu za tvoju ruku, po meri!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Krsta86
Novi član
Novi član

Post od Krsta86 »

pa kako mislis da idem na fizikalnu terapiju uz imobilizaciju?!!!?
pazi meni je pokidan ligament poslednjeg zgloba 4 prsta , znaci nije nabijen ili povredjen nego pokidan i nije mi rekao samo fizijatar to i kako treba leciti , nego hirurg sake i ortoped... ali nebitno to mislim to je zavrsena prica kako se leci mallet finger ...
kako mislis da mi preko udlage radi te metode? jer mallet finger se ne sme cesto vaditi iz udlage kao sto i ne sme se dozvoliti da prst padne ni u kakvom slucaju , cak sta vise smatra se da ga uvek treba drzati u hiperekstenziji...kako ti mislis da se leci nesto sto je pokidano? eeeej....nemoj takve dezinformacije molim te...i na fizikalnu terapiju se u ovom slucaju ide da se vezba i povrati snaga u prstu...

a za te sokice , chokolade i bonbonice da cascavam tvoje ortake mi ne pada na pamet hahahah smesno...

Znaci ako neko zna gde ima da se kupe te udlage ...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Pa jesi ti terapeut ili nisi?? Ako jesi onda SRAMOTA nevidjena ako ne znash mogucnosti lechenja pacijenata sa imobilizacijama!

Ali mi se chini da nisi terapeut tako da nema potrebe ni da znash da li se preko imobilizacije moze aplikovati neki od fizikalnih agenasa. Dovoljno je da imash samo malo poverenja i zdravog razuma pa da zhvatish sushtinu nekog fizikalnog agensa i njegovo delovanej na organizam i njegovu primenu!

Ako zelish da nauchich neshto nije problem pisacu i o tome ali nemoj da sa takvim tonom razgovarash sa ljudima koji zele da ti pomognu!

Udlage se prave za svakog paciejna posebno, ni to ne znash, univerzalne postoej ali u nekom lepshem svetu koji nije u nashoj zemlji a ionako je najbolje da imash svoju udlagu koja ce ti biti napravljena po meri tvoje ruke i duzine palca, velichine tenara...

A ako si pravljenje udlage shvatio tako kako si shvatio, primitivno jako, onda nemam vishe shta da tebi savetujem!

Ja sam josh luda pa ti govorim najbolju i najjeftiniju mogucu varijantu da dodjesh do udlage...ko me vuko za jezik...

Lechi se ti sam kako znash, mani nas medicinske radnike!

Srecno!
Krsta86
Novi član
Novi član

Post od Krsta86 »

Naravno da nisam terapeut... o cemu ti pricas? jesi li ti?
jesi li lecila mallet finger preko imobilizacije? jesi li primenjivala fizikalne agence preko imobilizacije? jel dokazanao da se mallet finger leci i ima stvarno efekta u praksi sa takvom vrstom tretmana ?

sto se tice pravljenja udlage , kako to pravite udlage ?od cega?

jadni vi medicinski radnici... u NORMALNOJ ZEMLJI NE BI BILO POTREBE DA JA VAMA KUPUJEM SLATKISE I SOKOVE... strasno... ali ewo ako mi das odgovore na ova pitanja kupicu ti jednu veliku milka cokoladu !!!!
Odgovori