Kriva kičma i šta preduzeti

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
milivoj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 24, 2007 8:43 pm

Kriva kičma i šta preduzeti

Post od milivoj »

Ovo mi je prvi put da sam na forumu, no u tematiku mogu da kažem da sam kako tako upućen, iako nisam stručnjak.Bez daljeg razvlačenja, imam 22 godine, visok sam 1.96m i imam problema sa leđima.Tačnije imam kriva leđa i to mi stvara strahovite probleme.Problem vučem još od srednje škole, kada sam prilično naglo izrastao (tada sam trenirao košarku), i fizioterapeuti su mi rekli da imam veoma slabu muskulaturu za moju visinu.No kako u to vreme retko ko od nas može da bude pametan (pa još kojim slučajem i da predviđa budućnost) nisam ništa preduzimao tada jer nisu postojali nikakvi konkretni problemi.No kada sam došao na fakultet i seo u amfiteatar tada su prave nevolje počele.Bol u gornjem delu leđa je prosto nezamisljiv.U to vreme sam nabavio drvo za istezanje koje je pomoglo do jedne određene granice, no posle je problem postao specifičniji: bukvalno imam osećaj da mi pršljenovi mrdaju!Doktor mi je preporušio da me neko izgazi po leđima i tu se to najviše primećuje, jer onaj ko mi stane na leđa naprosto oseća kako se moja kičma u tom delu pomera!Meni je tada daleko lakše, no čim dobijem neku priliku da se savijem, kao što je podizanje nekog tereta, ili zbog moje visine šisto i sedenje u šitaonici za standardnim stolom koji je prenizak sve postaje pakao...bukvalno se više koncentrišem na to kako sedim nego šta učim!Posetio sam doktora na VMA koji mi je dao preporuku-da promenim kompletan način života...i to sam i uradio. Mogu da kažem da sam delimično zapustio fakultet i okrenuo se fizičkim vežbama.Posle dve godine, mogu da kažem da sam izuzetno popravio svoj fizički izgled, počeo sam da se bavim sportom (treniram kapueru već preko godinu dana):Dakle globalni efekat je bio odličan jer sam naučio jedno važno pravilo u životu, a to je da je kultura tela jednako važna koliko i kultura uma! No moj konkretni problem i dalje postoji i mene zanima šta ja konkretno mogu da učinim povodom toga?Prošao sam dosta terapija ali nijedna od nih nije dala konkretan rezultat.Postoji li nešto konkretnije. Ps izvinjavam se što sam morao da dajem svoju autobiografiju, i svaka čast onome ko bude imao živaca da je prošita do kraja :wink:
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Nikola11 »

Ma nema veze,ako si dao biografiju nasiroko,her.E sad i sam treba da shvatis,ako ti je promenjen nacin zivota doneo uspeh u telesnom smislu,treba tako i da nastavis,tj.Jacaj misice trupa a i celog tela jer na tvoju visinu ipak je potrebna i masa koja ce te stabilizovati.SAmo trening,trening,trening-najbolje je da primenjujes i plivanje pored ostalih vezbi.
milivoj
Novi član
Novi član

Post od milivoj »

E al sam smotan, ne znam ni zglavno da odgovorim na poruku...
U svakom slučaju, ako nisi video preko nove teme, zahvaljujem na odgovoru.No moja problematika i pord sveg mog truda (iako jeste astronomski) baš i ne jenjava...
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Kratko i jasno, javite se fizijatru, i trazite skup vezbi za paravertebralnu muskulaturu. Pocnite aktivno da se bavite plivanjem. TACKA!
Sve najbolje.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

ako imate potrebu da vam neko mobilise vec i onako razlabavljene prsljenove ucinite sebi uslugu pa nek vam to neko radi rukama,a ne nogama.Mislim dobrodosli u 21.vek!!!!
milivoj
Novi član
Novi član

Post od milivoj »

Znam da deluje glupo to što koristim terapiju gaženja, ali ona jedino pomaže.Jel nema teorije da neko to rukom može ispraviti.Ps moj brat ima 90 kila i treba mu oko 3,4 minuta stojanja na mojim leđima da bi mi ispravio te pršljenove...
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

A kako ih on to "ispravi"??? Ako mislite da se cuje neko krckanje, to se cuje i kad ja radim rukama na mojim pacijentima - i za to nije potrebno ni mojih 110kilograma, to je samo stvar saradnje pacijenta - a krckanje samo po sebi nije nikakvo "ispravljanje"...

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
milivoj
Novi član
Novi član

Post od milivoj »

Otprilike je kao krckanje, ali je mnoogo bučnije.Ovo znam jer kada se razgibavam, svaki deo tela pomalo krcka, a pogotovu kičma posle dužeg sedenja. Međutim ovde je malo drugačije jer ja osećam zaista veliko olakšanje.Plus kada sam bio na terapiji, fizioterapeut mi je nekoliko puta ukazao na bolnu regiju, kada bi se uklještila posle dužeg sedenja ili slično.Kada mi kičma 'ispuca' izgleda da se uklještenje ne vidi...Zaista ne znam.Ja imam osećaj kao da se meni dva pršljena mrdaju.Možda i verovatno grešim ali zaista olakšanje je ogromno kada se to 'ispravi' a problematika je što se ona sve češće vraća u ovakav položaj, da li posle sedenja ili dizanja nekog teškog predmeta.Međutim, ja sam nemam teorije ikako da je ispravim i za to mi je uvek potrebna nečija pomoć (no ne zvuči preterano logično da osobi do mene banem sa idejom da me izmasira ili izgazi... :wink: )
Odgovori