ishias ili hernia
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
ishias ili hernia
Pre jedno dve nedelje imao sam jak bol u ledjima koji je postepeno poceo a na kraju je bio tako jak da skoro nisam mogao da disem. Na nagovor prijatelja pozvao sam deda Cvetka koji mi je "pregledao" i dao "dijagnozu" dicus hernia. Posle njegove masaže osecao sam se mnogo bolje, mogao sam da se ispravim i da koliko-toliko normalno hodam. Došao je jos 2 puta i ja sam bio kao nov. Pre neki dan, nesvesno, pri podizanju kućišta ponovo sam osetio bol u leđima. Ovog puta nije bio toliko jak, ali pocelo je da mi se javlja osećaj malaksalosti u nogama i neki "trnci". Ovaj put sam otišao kod ortopeda, snimio kicmu običnim rengenom, i doktor je rekao da nema ništa od diskus hernie. Njegova diagnoza je sy ishialgis (ako sam dobro napisao), pijem 2x25mg tetrazepam, 2x tenaprost 100mg i 2x beviplex. Bolova nemam (ili veoma malo) ali čudan osećaj u nogama ne prestaje da se javlja. Vrlo sam uplašen zbog cele situacije pa me interesuje da li je MR jedini pouzdan način da se ustanovi da li je ili nije u pitanju hernia i koliko je sve ovo opasno? Da li treba da se krećem, čega da se pazim... Molim za pomoć
Posto patim od istog sindroma, za pocetak bih ti savetovao da ne dizes teske stvari. Racunarsko kuciste je dovoljno tesko da moze da jos vise uprska stvar, a posto si kompjuteras savetovao bih ti i da ne provodis previse vremena za racunarom, da cesto pravis pauze, malo se prosetas i protegnes. Izbegavaj nepravilno sedenje i praktikuj zastitne polozaje pri ustajanju iz lezeceg polozaja. I naravno, fizikalna svaki dan (barem jednom dnevno, najbolje kad se probudis), bice ti mnogo lakse.