ishias ili hernia

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
igorle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 4:08 pm

ishias ili hernia

Post od igorle »

Pre jedno dve nedelje imao sam jak bol u ledjima koji je postepeno poceo a na kraju je bio tako jak da skoro nisam mogao da disem. Na nagovor prijatelja pozvao sam deda Cvetka koji mi je "pregledao" i dao "dijagnozu" dicus hernia. Posle njegove masaže osecao sam se mnogo bolje, mogao sam da se ispravim i da koliko-toliko normalno hodam. Došao je jos 2 puta i ja sam bio kao nov. Pre neki dan, nesvesno, pri podizanju kućišta ponovo sam osetio bol u leđima. Ovog puta nije bio toliko jak, ali pocelo je da mi se javlja osećaj malaksalosti u nogama i neki "trnci". Ovaj put sam otišao kod ortopeda, snimio kicmu običnim rengenom, i doktor je rekao da nema ništa od diskus hernie. Njegova diagnoza je sy ishialgis (ako sam dobro napisao), pijem 2x25mg tetrazepam, 2x tenaprost 100mg i 2x beviplex. Bolova nemam (ili veoma malo) ali čudan osećaj u nogama ne prestaje da se javlja. Vrlo sam uplašen zbog cele situacije pa me interesuje da li je MR jedini pouzdan način da se ustanovi da li je ili nije u pitanju hernia i koliko je sve ovo opasno? Da li treba da se krećem, čega da se pazim... Molim za pomoć
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

U pravu ste za MR - on je jedini zaista egzaktan. Ostalo su samo povrsna nagadjanja...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

S obzirom da neuroloski ispad koji imate, vrlo je lako retpostaviti da se radi o diskus herniji, ali MRI je zaista jedini egzaktan nacin da se ona vidi i dokaze.
Sve najbolje.
skituljko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 26, 2006 6:58 pm

Post od skituljko »

Posto patim od istog sindroma, za pocetak bih ti savetovao da ne dizes teske stvari. Racunarsko kuciste je dovoljno tesko da moze da jos vise uprska stvar, a posto si kompjuteras savetovao bih ti i da ne provodis previse vremena za racunarom, da cesto pravis pauze, malo se prosetas i protegnes. Izbegavaj nepravilno sedenje i praktikuj zastitne polozaje pri ustajanju iz lezeceg polozaja. I naravno, fizikalna svaki dan (barem jednom dnevno, najbolje kad se probudis), bice ti mnogo lakse.
Odgovori