ISCASENJE RAMENA
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 3:52 pm
ISCASENJE RAMENA
Imam 24 godine, jos od 8 razreda osnovne skole mi se desavaju iscasenja levog ramena. Iscasio sam ga preko 8 puta, medjutim kako su godine odmicale to se desavalo sve redje, naravno, redovno sam vezbao a poslednje 4 godine i idem u teretanu. rame nisam iscasio poslednje 3 godine. Tek pre nekoliko nedelja sam iscasio opet prilikom nezgodnog pokreta oslanjanja na levi lakat pri ustajanju iz kreveta. Inace mi se rame brzo vrati samo i bol prestaje odmah, vrlo je bolno i tesko se vraca ali se vrati u roku od pola minuta. Bio sam na ortopediji i rendgenom su utvrdili da nema kostanih lezaja i da su mi se vrovatno razvukli ligamenti i da se to zbog toga desava. Nisu mi ni mobilisali rame i odmah sam mogao da idem. Rame ne mogu sam da vadim iz lezista.. Rame mi malo vise krcka pri kruznom pokretu u odnosu na desno ali me ne boli i neometano mogu da dizem i velike i male tezine. Sta da radim, slusam razne price i to me malo deprimira? Da li da mirujem ili da nastavim da vezbam (nikada pri vezbanju nisam imao bilo kakvu povredu), samo pri nekim glupim neartikulisanim pokretima iste ruke. Molim za savet!
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ishchashenje zgloba, posebno ramenog zgloba s obzirom da je to najnestabilniji zglob u nashem telu, se deshava samo ako je zglob nestabilan, ako nema dovoljne snage ligamenata i mishica koji obezbedjuju zglob. Ono shto se preporuchuje osobama koje imaju tako chesta ishchashenja kao sto je sluchaj kod tebe, da se ne persiramo, jeste kineziterapija tj vezbanje, ojachavanje ligamenata i mishica koji obezbedjuju ovaj zglob kako bi teze doshlo do ponovnog povredjivanja.
Ali ako je povreda skoro nastala ponovo, odmiruj bar 10 dana, da se tkiva smire, da ih vezbanjem ne bi naknadno oshtetio, ako si u mogucnosti otidji fizijatru da ti odredi terapiju fizikalnim terapijama, laser, tens, elektroforeza...a polarizovanu svetlost, tj Bioptron lampu bi mogao da koristish svakodnevno, pa vidi da li postoji negde u tvojoj okolini neka ordinacija ili salon koji ima ovu lampu pa se potrudi da idesh na terapije, to ne traje dugo da se ubrza zarastanje i otok tkiva.
A ja u svakom sluchaju posle ovoga preporuchujem nastavak vezbanja, ne znam kako izgleda to tvoje vezbanje u teretani i kakav je program ali ne bi bilo loshe da ti neki terapeut pokaze vezbe za jachanje mishica ramena, statichke kontrakcije. To cesh opet moci da sredish ako se obratish fizijatru i terapeutima.
I naravno, kada vec znash da ti se ishchashenej ramena moze desiti izbegavaj pokrete koji su nagli, cim karaktera, noshenje teshkog tereta, manevrisanje teshkim teretom, izbegavaj pokret odmicanje rume od tela u stranu preko 90 stepeni, isto tako pokrete horizontalne abdukcije i addukcije, zgibove, propadanje...iako verujem da vec dobro znash koji su to pokreti koji ce provocirati povredu.
Pozdrav
Ali ako je povreda skoro nastala ponovo, odmiruj bar 10 dana, da se tkiva smire, da ih vezbanjem ne bi naknadno oshtetio, ako si u mogucnosti otidji fizijatru da ti odredi terapiju fizikalnim terapijama, laser, tens, elektroforeza...a polarizovanu svetlost, tj Bioptron lampu bi mogao da koristish svakodnevno, pa vidi da li postoji negde u tvojoj okolini neka ordinacija ili salon koji ima ovu lampu pa se potrudi da idesh na terapije, to ne traje dugo da se ubrza zarastanje i otok tkiva.
A ja u svakom sluchaju posle ovoga preporuchujem nastavak vezbanja, ne znam kako izgleda to tvoje vezbanje u teretani i kakav je program ali ne bi bilo loshe da ti neki terapeut pokaze vezbe za jachanje mishica ramena, statichke kontrakcije. To cesh opet moci da sredish ako se obratish fizijatru i terapeutima.
I naravno, kada vec znash da ti se ishchashenej ramena moze desiti izbegavaj pokrete koji su nagli, cim karaktera, noshenje teshkog tereta, manevrisanje teshkim teretom, izbegavaj pokret odmicanje rume od tela u stranu preko 90 stepeni, isto tako pokrete horizontalne abdukcije i addukcije, zgibove, propadanje...iako verujem da vec dobro znash koji su to pokreti koji ce provocirati povredu.
Pozdrav
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.