Iscasen kuk kod novorodjene bebe
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Evo nas opet.
Da ne citate ponovo celu pricu evo ukratko rezimea:
bebi par dana po rodjenju utvrdjena displazija kukova. Nosila je prva tri meseca Pavlik bandazer.
Onda bila u bolnici 3 nedelje u posebnom krevetu sa ekstenzijom.
Na rentgenskom pregledu ustanovljeno da je kost van casice, hiruskim putem izvrsena korekcija.
Posle 8 nedelja gipsa kuk opet iskocio. Nova operacija, ovog puta kost pricvrscena srafovima za casicu.
Po skidanju srafova (posle 8 nedelja uz dugi gips) jos 3 nedelje je nosen gips (kraca varijanta do kolena).
Onda 3,5 meseca orteza (sina) 23h dnevno.
Posle toga mesec i po samo nocu.
Na poslednjoj kontroli receno nam je da dete vise ne mora da nosi uopste ortezu.
Kost je i dalje u casici, ali je ugao i dalje nije dobar (na jednoj nozi 30 na drugoj 45 stepeni, dete ima 13,5 meseci).
E sad zbunjujuci deo:
Kaze lekar nije iskljucena jos jedna operacija kasnije. Pa onda kaze najbitnije je ipak da je kost u casici. Da dete sto vise puzi, hoda i sl. A onda na kraju lekar kaze mislim da smo skoro uspeli!
Dakle, koliko su ovi stepeni jos uvek losi?
Zasto jos jedna operacija?
bebi par dana po rodjenju utvrdjena displazija kukova. Nosila je prva tri meseca Pavlik bandazer.
Na rentgenskom pregledu ustanovljeno da je kost van casice, hiruskim putem izvrsena korekcija.
Posle 8 nedelja gipsa kuk opet iskocio. Nova operacija, ovog puta kost pricvrscena srafovima za casicu.
Po skidanju srafova (posle 8 nedelja uz dugi gips) jos 3 nedelje je nosen gips (kraca varijanta do kolena).
Na poslednjoj kontroli receno nam je da dete vise ne mora da nosi uopste ortezu.
Kost je i dalje u casici, ali je ugao i dalje nije dobar (na jednoj nozi 30 na drugoj 45 stepeni, dete ima 13,5 meseci).
E sad zbunjujuci deo:
Kaze lekar nije iskljucena jos jedna operacija kasnije. Pa onda kaze najbitnije je ipak da je kost u casici. Da dete sto vise puzi, hoda i sl. A onda na kraju lekar kaze mislim da smo skoro uspeli!
30 stepeni je tako tako, ali 45 je zaista lose...Dea napisao:Evo nas opet.
E sad zbunjujuci deo:
popricajte sa svojim lekarom malo ozbiljnije, i ne libite se da mu postavljate pitanja...
lep pozdrav
-
- Stalni član
- Kontakt:
Imamo kontrolu za mesec dana pa cu svakako insistirati da mi to bolje pojasni. Vidim da oni to ne vide kao ne znam koliki problem, ali zabrinuta sam. Isto tako sam primetila da insistiraju na tome da se dete sto vise krece, kazu da to moze da poboljsa situaciju.
Da li se ovaj problem moze resiti samo operativno?
Da li se ovaj problem moze resiti samo operativno?
-
- Stalni član
- Kontakt:
Mislila sam da smo zavrsili sa ovom temom, kad danas na kontroli tras - potpuni sok. Iako moja cerka normalno hoda, penje se uz stepenice, tobogane, skace i pravi raznorazne akrobacije, na rengenu se vidi da je kuk opet izleteo iz casice.
Lekar kaze da je operacija jedino resenje.
I to drugacija operacija nego one prethodne.
Kaze da se sada mora seci i kost i karlica da bi se postavile u drugi ugao. naravno, rekao nam je da mozemo da potrazimo i drugo misljenje, ali da je ovo jedino resenje.
Dok ne odem kod drugog lekara koji ce pogledati snimke, interesuje me sta neko od ortopeda o tome ovde misli?
Da li je OP zaista jedno i jedino resenje?
Lekar kaze da je operacija jedino resenje.
I to drugacija operacija nego one prethodne.
Kaze da se sada mora seci i kost i karlica da bi se postavile u drugi ugao. naravno, rekao nam je da mozemo da potrazimo i drugo misljenje, ali da je ovo jedino resenje.
Dok ne odem kod drugog lekara koji ce pogledati snimke, interesuje me sta neko od ortopeda o tome ovde misli?
Da li je OP zaista jedno i jedino resenje?
-
- Stalni član
- Kontakt:
Imam jos jedno jako bitno pitanje, mozda ovo nije pravi podforum, ali je u principu vezano za ovu operaciju. Moja cerka je vec dva meseca bolesna. To je neki kasalj, koji vucem i ja, pile smo u vise navrata antibiotike pa se to malo prismiri (ne nestane) a onda opet bukne (ili tako na oslabljen imunitet bane neki novi virus- ko ce ga vise znati).
Bas poslednjih par dana ima visoku temperaturu (preko 40) i dobila je ponovo antibiotike.
Sad znam da je planirana operacija (18. juna) relativno daleko nesto vise od 3 nedelje, ali da li je to dovoljno da se (ako ozdravi ubrzo, a mozda i nece bas tako brzo) imuni sistem oporavi i podnese operaciju i anesteziju?
Ovog puta su pominjali komplikovaniju operaciju u kojoj bi joj bila secena i kost na nozi (da se dobije ugao) i karlica (da se promeni ugao casice).
Znam da smo morali da pravimo pauze kada su vakcine u pitanju bas iz razloga da bi imuni sistem bio u top formi.
Bas poslednjih par dana ima visoku temperaturu (preko 40) i dobila je ponovo antibiotike.
Sad znam da je planirana operacija (18. juna) relativno daleko nesto vise od 3 nedelje, ali da li je to dovoljno da se (ako ozdravi ubrzo, a mozda i nece bas tako brzo) imuni sistem oporavi i podnese operaciju i anesteziju?
Ovog puta su pominjali komplikovaniju operaciju u kojoj bi joj bila secena i kost na nozi (da se dobije ugao) i karlica (da se promeni ugao casice).
Znam da smo morali da pravimo pauze kada su vakcine u pitanju bas iz razloga da bi imuni sistem bio u top formi.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
-
- Stalni član
- Kontakt:
Re: Iscasen kuk kod novorodjene bebe
Krajem juna moje dete je sa dve godine imalo trecu operaciju kuka. Ovom prilikom je secena butna kost da bi se dobilo zakrivljenje (kao sto je na normalnoj kosti) i karlica da bi se casica postavila u pravi polozaj (tj nadkrilila casicu).
Lekari kazu da je operacija dobro prosla. Dete je posle Op nosilo 9 nedelja gips, a sad nosi Daimler Hoffman Sinu.
Na poslednjoj kontroli kuk je izgledao dobro, ali je doktorku zabrinula druga strana (koja je do sada bila zdrava). Da li je moguce da je zbog operacije doslo do nekog ostecenja drugog kuka? Lekari pretpostavljaju da je to samo zato sto se vrpoljila dok su je snimali, ali opet i ta neizvesnost me ubija. Da li ima takvih slucajeva?
Isto tako me interesuje da li neko od vas zna cemu sluzi ova sina koju moja cerka trenutno nosi. Ranije je posle OP nosila ortezu koja je u principu drzala kuk u odredjenom polozaju i onemogucavala pokretanje. No sa ovom sinom ona ima sasvim dobru mogucnost da noge pomera (cak sa tim i hoda) pa me interesuje sta se sa sinom postize?
Lekari kazu da je operacija dobro prosla. Dete je posle Op nosilo 9 nedelja gips, a sad nosi Daimler Hoffman Sinu.
Na poslednjoj kontroli kuk je izgledao dobro, ali je doktorku zabrinula druga strana (koja je do sada bila zdrava). Da li je moguce da je zbog operacije doslo do nekog ostecenja drugog kuka? Lekari pretpostavljaju da je to samo zato sto se vrpoljila dok su je snimali, ali opet i ta neizvesnost me ubija. Da li ima takvih slucajeva?
Isto tako me interesuje da li neko od vas zna cemu sluzi ova sina koju moja cerka trenutno nosi. Ranije je posle OP nosila ortezu koja je u principu drzala kuk u odredjenom polozaju i onemogucavala pokretanje. No sa ovom sinom ona ima sasvim dobru mogucnost da noge pomera (cak sa tim i hoda) pa me interesuje sta se sa sinom postize?
-
- Stalni član
- Kontakt:
Re: Iscasen kuk kod novorodjene bebe
Niko ne zna?