Boneviva-lek za osteoporozu-misljenje?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Cekili
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 24, 2008 9:37 pm

Boneviva-lek za osteoporozu-misljenje?

Post od Cekili »

Zena, starost 55 god, visina 164 cm, tezina 47 kg, menopauza sa 51 god.
Na osteometrijskom pregledu utvrdjena mi je osteoporoza sa T skor= -5,3
Predlozen mi je kao najbolji lek "Bonevita" Svajcarskog proizvodjaca.

Rezultati krvi: kalcijum, fosfor su u granicama normale, stim sto alkalna fosfataza je povecana od 198-231.
Analiza krvi je radjena 22.08.2008. BCrossLaps 921,5 pg/ml a ref. vred.
<854,0 pm<573.0.

U medjuvremnu sam cula da je lek opasan i stetan( da ce mi ostetiti jetru), da ce mi doduse najbrze vratiti kostanu masu ali neadekvatno, da ce mi kosti biti meke, da je taj lek jos u eksperimentalnoj fazi.

Lek jos nisam pocela da pijem, ali treba uskoro, i u teskoj sam nedoumici da li zaista treba da ga pijem jer po misljenju lekara koji mi ga je preporucio moje stanje zahteva najvanje 2 godine uzimanja tog leka.

Kakav je to lek?
Da li je zaista tako opasan?
Kakve su njegove kontraindikacije?
Ima li neki bolji lek za moje stanje?
Sta mislite o alternativnim metodama?

Zahvalna za pomoc i misljenje.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Malo kasnim sa odgovorom posto sam bio na putu, ali dodatyne informacije nikada nisu na odmet.
Sto se tice T skora, koji je ispod -5, to je dosta niska vrednost koja verovatno iziskuje lecenje. Niste napisali da li je ta kostana gustina utvrdjena na kicmi, kuku, peti ili rucnom zglobu, kao i koji je metod pregleda koriscen. (Standardna tehnika podrazumva odredjivanje kostane gustine kicmenih prsljenova, pa se desava da nalaz na nekom drugom mestu nije u korelaciji sa tim nalazom).
Sto se tice samog leka, verovatno se radi o leku Bonviva koji seuzima jednom mesecno. Na linku, koji je poslala tamraft, imate vrlo detaljne informacije o lekovimka za lecenje osteoporoze.
S obzirom na povisenu alkalnu fosfatazu, ne bi bilo lose malo detaljnije proveriti funkciju jetre pre nego sto zapocnete uzimanje lekova.
Takodje, posto se radi o relativno mladoj osobi sa velikim smanjenjem kostane gustine, treba znati boluje li jos od cega drugog jer ima bolesti koje same po sebi, ili usled lekova koji se primenjuju, takodje mogu da dovedu do osteoporoze.
zlatko72
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 09, 2007 10:20 pm

Post od zlatko72 »

Pre dve godine mojoj majci (sada ima 68 godina) je dijagnostikovana osteopenija (na granici sa osteoporozom), prosečan T-skor za L1-L4 bio je -2,4. Sada je -1,7! Dve godine je pila Alendronat (lek iz grupe bisfosfonata) ujutru, na prazan stomak (tako se piju ti lekovi, s punom čašom vode, posle se ne sme piti, jesti, sedeti i saginjati se pola sata, najmanje najbolje čitav sat), i Ideos uveče, uz povremene kontrole kalcijuma i fosfora u krvi (uvek OK) i urinu (uvek ispod donje referentne vrednosti).
Navodim ovo, i kopiram post u još neke teme u kojima se pominje osteoporoza, kao jedno iskustvo koje nekome može biti vredno mada ga možda ne bi trebalo generalizovati. Doktorka koja je propisala ovu terapiju sada je rekla (i sama malo iznenađena) da se Alendronat može obustaviti, uz zadržavanje Ideosa. Pozdrav!
Odgovori