BOLOVI U RAMENIMA

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA

Odgovori
tatijana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 24, 2005 9:06 pm

BOLOVI U RAMENIMA

Post od tatijana »

Otprilike vec nesto duze od dva meseca osecam konstatno bolove u oba ramena i povremeno nadlaktici. Od ranije imam problema sa vratnim delom kicme, pa mi je fizioterapeut odradio magnet, laser, ultrazvuk i struje, misleci da problem mozda dolazi od vrata, ali nije pomoglo. Potom sam uradila ultrazvuk ramena zbog sumnji na kalcifikat i ustanovljene su neke promene u ramenom delu i mali kalcifikat na desnom ramenu, na glavi bicepsa, ali nista preterano zabrinjavajuce. Posle toga mi je odradjen shock waves na oba ramena. Stanje se medjutim nije popravilo. Nekada mi je malo bolje, a nekada prilicno boli. Pogotovo su mi bolno ograniceni pokreti u polozaju kada hocu da obucem jaknu ili nesto dohvatim sa zadnjeg sedista automobila. Boli me i nocu, zato sto spavam na boku.Da li u ovakvim slucajevima pomaze kiroprakticar? Sta bih jos mogla da uradim da popravim ovo bolno stanje?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: BOLOVI U RAMENIMA

Post od tamaraft »

Lepo je pa ste ishli na sve terapije, ali nigde niste napisali zbog koje dijagnoze su vas slali na terapije?
Sta vam pishe u zvanichnom nalazu od lekara specijaliste, ako ste uopshte bili kod njega!
Pominjete problem sa vratom? Kakav? Spondiloza? Povecana lordoza? hernijacija?

Bol u zglobovima ramen amogu biti zaista razlichitog porekla i ono shto morate da saznate je to sta je glavni uzrok vashih tegobaa, terapije ce poshe toga biti ciljano odredjivane a ne tako od oka!

Obratite se fiijatru! Odradite pregled, uradite lab analize pa kad budete znali dijagnozu mozemo da nastavimo!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
tatijana
Aktivan član
Aktivan član

Post od tatijana »

U dijagnozi pise: obostrano zadebljali tetivni pripoji supraspinatusa bez kalcificiranja. Desno kalcifikacije pripoja duge glave bicepsa i dela pektoralisa. Zatim, sto se vrata tice: ispravljena je fiziološka lordoza vratne kičme sa statičkom nestabilnošću segmenta C3-C7, redukcijom prednjeg likvorskog prostora u istom nivou. C4-C5 prostor je relativno očuvane visine. Disk je degenerisan sa znacima cirkularne protuzije, izraznije levo foraminalno sa lakom redukcijom prednjeg likvorskog prostora bez značajnih kompresivnih efekata. AP dijametar spinalnog kanala je 11mm. Desni IV foramen je slobodan, a levi sužen do granične vrednosti, dominantno diskogeno. C5-C6 IV prostor je relativno očuvane visine. To su nalazi fizijatra posle ultrazvuka ramena i MR vratnog dela kicme. Raniji problemi su bili trnjenje ruke, samo nocu, a sada su se pojavili ovi bolovi u ramenima. Hvala na interesovanju.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Sa tako ozbiljnim nalazima i dijagnozom nije ni chudo sto imate takve tegobe. I ako ne budete sprovodili terapije stanje ce se sve vishe pogorshavati!

Niste napisali koliko godina imate i da li je u porodici neko imao slichne tegobe? I chime se bavite?

Obratite se fizijatru, trebalo ej vec da vas uputi terapeutima, najbitnije je da shto pre pochnete sa vezbama, uz fizikalnu terapiju, jer je josh uvek jedini nachin da se sprechi dalje propadanje struktura vratne kichme upravo kineziterapije, tj vezbe, koje ce dovesti do jachanja mishica vrata i ramena i tako smanjiti bolove!

Ni sluchajno nemojte ici kod kiropraktora, ovo nisu problemi koje on reshava!

Ostale procedure antibol terapija ste vec iskusili, one bi se trebale sprovoditi u skladu sa protokolom i pravilima na osnovu obolejnaj koje imate, tako da druzicete se mnogo sa terapeutima, nauchiti da radite vezbe, korigujete polozaj u kom sedite, stojite, spavate, i voditi rachuna da dodatnim povredama vrata ne zakomplikujete svoje stanje!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
tatijana
Aktivan član
Aktivan član

Post od tatijana »

Hvala na detaljnom odgovoru.
tatijana
Aktivan član
Aktivan član

Post od tatijana »

Zaboravila sam da napomenem da fizijatar kaze da smo iscrpeli sve terapije i da preostaje samo stednja ramena i izbegavanje opterecenja. Pominjao je i pojam smrznutog ramena i kaze da se tu bas ne zna uzrok , a oporavak je duzi. Zanima me kako se utvrdjuje da li bolovi poticu od vrata ili su zbog procesa u ramenima? Da li smrznuto rame istovremeno zahvata oba ramena? Ja bolove imam konstantno pri odredjenim pokretima, ne mogu da se oslonim na lakat i nocu lose spavam. Da li je moguce da nekada prodje i godina , dve dok bolovi ne prestanu?Fizijatar kaze da mu i dalje nije bas jasno da li je uzrok vrat ili ramena...i jedno i drugo imaju odredjene promene. Jos da dodam, imam 48 godina, u porodici nisam imala slicna oboljenja , a bavim se slikanjem i dizajnom na racunaru.
AIC
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 29, 2009 5:42 pm

Post od AIC »

Imam dvadeset i jednu godinu, nikada nisam imao problema sa zglobovima, ali poslednjih par meseci osecam nekakva "preskakanja" i "krckanja" u ramenima, sta vise cujem ih
Idem u teretanu oko dve i po godine, nikada nisam imao ovaj problem. Ne osecam aman bas nikakav bol.
Takodje sam primetio da prilikom izolovanog treniranja misica ramena (posebno prednji, posebno srednji i posebno zadnji deo ramena) , ne osecam da pogadjam misice na levom ramenu, zbog cega mislim da vizuelno levo rame ne izgleda pravilno, a kad kazem pravilno ne mislim na simetriju sa desnim, vec kao da je blago deformisanog oblika, nekako nepravilnog, valjda zbog tih kvrcova i preskaknja prilikkom izvodjenja vezbi. Kod desnog ramena vezbe uspevam da izvedem pravilno i osecam prilikom svakog dizanja da sam pogodio misic, nema nikakav "cudan oblik", izgleda kako i treba da izgleda , a preskakanja retko kada osecam.
Vrlo je slicno i sa ostalim vezbama za gornji deo tela gde se ukljucuju i misici ramenog pojasa.
Jos jednom, nemam nikakve bolove.
Trebam li mozda prestati sa treninzima na odredjeno vreme?

Hvala unapred!
Odgovori