Boli li i koliko emng noge

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

bambili
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 19, 2008 11:27 am

Boli li i koliko emng noge

Post od bambili »

Molim vas recite mi,ko je imao iskustva sa tim pregledom kako izgleda i dali boli?Hvala.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

EMNG - ELEKTROMIONEUROGRAFIJA je oblast elektrofiziologije koja se bavi analizom električne aktivnosti mišića i perifernih živaca.

EMNG se koristi u dijagnostičke svrhe kao komplementarna metoda kliničkom pregledu i drugim dijagnostičkim metodama (CT, MRI).

Koristi se:

kod bolesti mišića - miopatija i kanalopatija-kompresije živaca
kod lezije-oštećenja živaca usled povreda, ranjavanja, posekotina, traume
kod bolesti kičme-radikulopatija, discus hernija, ishialgija, lumbaga
kod diferencijalne dijagnoze (raščlanjivanja centralnih i perifernih lezija)
kod polineuropatija naslednih i stečenih - bolesti perifernih živaca
(kod šećerne bolesti, alkoholizma, reumatskih oboljenja, karcinoma,
bolesti
bubrega, toksičnih neuropatija, poremećaja metabolizma masti...)
kod periferne pareze-paralize živaca lica-facijalisa i trigeminusa
kod traume (oštećenja) plexus brachialisa kod male dece pri porodu

NEUROGRAFIJA je merenje brzine provodljivosti u pojedinom živcu u m/s i koristi se da bi se izdiferencirao stupanj oštećenja kod većine gore navedenih bolesti.

PRETRAGA JE POTPUNO BEZBOLNA I BEZ POSLEDICA, POVREĐIVANJA ILI ZRAČENJA.

Izvodi se površinskim elektrodama, a po potrebi se može izvoditi i sa posebnim iglama, koje se stavljaju (ubadaju) u kontrahirani mišić.

Trudite se da nadjete ordinaciju koaj koristi površinske elektrode! Ako budete pak morali da budete radjeni standardnim igla elektrodama oseticete ubode kao pri davanju vakcije, kao muskularna injekcija.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
bambili
Novi član
Novi član

Post od bambili »

Hvala na odgovoru i recite mi samo jos dali se to radi samo na bolnoj nozi ili u obe noge i koliko traje proces?Zanima me i na koliko mesta se vrse ubodi na jednoj nozi?
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

tamaraft napisao:Trudite se da nadjete ordinaciju koaj koristi površinske elektrode!
Mozete li nam reci gde se tako radi? Ne bih vise na bockanje :-?
bambili
Novi član
Novi član

Post od bambili »

Vidim da ste vi bili na tom bockanju,i kako je bilo?Naplasili me sa time strasno.
pipo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 6:32 pm

Post od pipo »

bambili napisao:Vidim da ste vi bili na tom bockanju,i kako je bilo?Naplasili me sa time strasno.
To bockanje je vise nego strasno,tako da poslusajte tamaraft....
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Ih ih pa nije bash ni toliko strashno :)

Verujem da znate da je bol visoko individualna senzacija, niso mi svi isto osetljivi na ovakve dijagnostichke procedure, tako da nemate nishta od toga da se plashite i da tokom pregleda budete u grchu, samo cete uzrokovati veci bol.

Ne znam koja vam je suspektna ili vec postavljena dijagnoza pa ne znam da li vas je lekar poslao na enmg jedne ili obe noge, mada se uobichajmeno radi emng donjih ekstremiteta, tj oba ekstremiteta radi kasnijeg uporedjivanja rezultata koji se dobiju!

A za kontakt telefon zamolite svog lekara ili potrazite ordinacije po beogradu, meni se chini da bel medik radi tako ali nazovite ih i proverite.

http://www.belmedic.com/srp/cenovnik.php ili im napishite mail na [email protected]

A ako ne uspete u bgd da nadjete nijednu ordinaciju koja koristi povrshinske elektrode pa budete ishli na klasichnu, ne ochajavajte, pregled jeste chudan i malo neprijatan ali je i jedini koji ce vam sa 100% sigurnosti dati do znanja koje su sve promene u mishicima i kog su stepena.

Ja sam vishe pristalica klasichne metode vec povrshinskih elektroda, jer direktan kontakt za mishicem je ipak neshto drugo od toga da vam se mere impulsi preko koze.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
bambili
Novi član
Novi član

Post od bambili »

Hvala,a ako se radi i povrsinskim elektrodama dali je rezultat sto posto tacan?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Manje je tachan od klasichne metode.
bambili
Novi član
Novi član

Post od bambili »

Da,sada sam zvala euromedic i kazu da se provera nerava radi povrsinskim elektrodama ali zbog provere misica ipak moramo se bockati,smrc,ali sta je tu je.
bambili
Novi član
Novi član

Post od bambili »

Posto ste tako divni mozete li mi jos reci kada se utvrdi stepen ostecenja,ako ga ima,naravno,sta se dalje radi,tj.koje se procedure dalje sprovode?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Draga bambili, pa znate vi i sami odgovor na to pitanje :)

To sve zavisi od toga da li ce se registrovati oshtecenje, koji gradus ce biti odredjen u kojim mishicima i na osnovu toga uz primarnu dijagnozu bicete prosledjeni na dalje lechenje kod kolega terapeuta, neurologa...ako za to naravno bude bilo potrebe, poshto nam niste josh rekli primarnu dijagnozu pa ne bih znala vishe da vam kazem za sada.
cvjetkocano
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 24, 2009 11:15 pm

Post od cvjetkocano »

Po meni to uopste nije toliko bolno da bi neko trebao da se plasi toga.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

bambili napisao:Vidim da ste vi bili na tom bockanju,i kako je bilo?Naplasili me sa time strasno.
Izvinjavam se, nisam htela da vas uplasim. Bila sam vise puta na bockanju, sto govori da nije tako strasno kao sto se cini. Meni licno je pregled neprijatan vise nego bolan.
emili
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:15 pm

Post od emili »

Nemoj da slusas nikoga,nego odradi to kako treba.Eto kod mene,kad mi je zabio te igle u desno stopalo htelo je oko da mi ispadne od bolova,verovatno zato sto mi je pod parezom.Dok levo kad mi je snimao nista strasno.Eto vidis jedna osoba,dve noge pa razlicito-a kamoli razlicite osobe.POZDRAV! :lol:
Odgovori