bol u kolenima

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 31, 2009 3:14 pm

bol u kolenima

Post od bevana »

Pozdrav svima
evo kako je sve krenulo : od malena me bole kolena i stalno su me vukli kod raznih lekara ali je odgovor uvek bio "mala je,raste,rastu ligamenti i tetive,kad poraste prestace bolovi".Pa sam ja onda porasla,ali bolovi nisu prestali :( .Onda sam ponovo krenula kod lekara jedan ortoped je onako "od oka" rekao da je artritis i da krenem u teretanu da ojacam kolena.Posle godinu dana teretane i vezbanja bolovi i dalje ne prestaju pa odlazim kod drugog ortopeda koji kaze (isto "od oka") da je reuma,da ostavim teretanu,dao mi je neke kremice i rekao da ce to tako da bude celog zivota.Ja ipak nastavljam sa teretanom,ali malo manjim tempom,da bi u sledecih godinu dana krenuli da me bole skoro svi zglobovi u telu,listovi,a o kolenima da i ne pricam.
I resim da odem kod lekara opste prakse da vidim sta ona misli gde sad da idem,da mi uput za reumatologa (cudeci se kako je ortoped samo gledajuci zakljucio da imam reumu).Ali......reumatolog je malo pipao zglobove i zakljucio da tu nema nikakvih zapaljenja,vec me sve to boli jer imam skoliozu ,kaze da odem kod fizijatra ,on ce mi dati vezbe za to.
Fizijatar je tek posebna prica,malo je gledao kicmu,terao me da se setam tamo ovamo,i zakljucio da mi nije nista :o .I ispratio me recima "kad dodjes u moje godine mozes da pricas da ti nesto fali" .Inace kod njega sam otisla po preporuci,jer je,kao,najbolji u nasem domu zdravlja.
I ja sad ne znam kome da verujem.Ne moze da mi kaze da mi nije nista kad ja od bolova ne mogu da hodam nekad,nocu se budim,kad sedim duze od 10 min pa pokusam da ispravim koleno imam osecaj kao da je zardjalo,sve me zateze.
Volela bih da mi neko kaze svoje misljenje o ovome,ili ako ima slicnih iskustava.hvala unapred.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: bol u kolenima

Post od Veljko Jovanovic »

Sta je radjeno od laboratorijskih ispitivanja, rentgenskih snimaka i ostalih ispitivanja?
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član

Post od bevana »

pre odlaska kod reumatologa analiza krvi i urina i ASTO,i to je sve u redu
nista drugo
to me i muci,ne mogu da ih nateram da urade neke analize,samo pricaju da nije nista :(
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Tegobe ste dosta detaljno opisali, ali mi malo nedostaje hronologija i neki opsti podaci. Npr., pre koliko godina su pocele tegobe, koliko ste tada imali godina, koliko sada imate godina, cime se bavite, pre koliko vremena ste bili kod prvog i drugog ortopeda, kad ste bili kod fizijatra, kad kod reumatologa, pre koliko vremena su radjene analize...
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član

Post od bevana »

imam 23 god,radim u butiku,tegobe su pocele jos sa 6-7 god,da bi se kasnije to malo sredilo,pa oko 14.-15. god su bolovi ponovo krenuli,tad sam ,u stvari ,prvi put bila kod ortopeda (on je rekao da rastu tetive i ligamenti),pa 2006 (tad je receno da je artritis),pa 2008 (tad je receno da je reuma).Ovo su sve bili ortopedi.
Pre mesec dana sam bila kod reumatologa,tad sam i radila navedene analize,i posle par dana kod fizijatra.
Do pre 2 godinu su me bolela samo kolena posle se prosirilo i na ostale zglobove,i krenuli su grcevi u listovima (za to sam uzimala multivitamine i magnezijum,ali nije puno pomoglo)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Da li genetski imate slabe zglobove i misice?
Da li neko u porodici boluje os slichnih oboljenja?

Da li imate prekomernu tezina?
U kakvoj obuci radite?
Koliko dnevno provete u stojecem stavu?
U kakvom su vam stanju mishici, utrenirani ili ne?

Postoji li neka vrsta sporta kojom se bavite? Redovno ili bar rekreativno?

Niste napisali nijednom koju zvanichno dijagnozu imate, ako je imate, pominjete ligamente i reumu ali da li imate zvanichnu dijagnozu? Ako imate prepishite nam ovde. ne moze se od oka i tek tako reci da neko ima artritis u 23coj godini zivota, to zahteva opsezne analize.

Bol u kolenima i grchevi u mishicima mogu biti zaista posledica mnogo toga, poremecaja cirkulacije, povisenih masnoca u krvi, nepravilne posture tela, nepravilne obuce, slabosti misica, prosirenih vena...

Potrebno je da uradite analize koje ce eliminisati jedan po jedan eventualni razlog vashih tegoba.

KS, trigliceridi, secer, da uradite plantogram i obratite se terapeutima, da vam se analizira postura, i uradi manuelni misicni test mishica celog tela, vi ste mlada osoba i nemojte se zapustati i traziti reshenja po internetu, vec knjizicu u ruke i zakazite sve preglede i radite na sebi, posebno ako imate te probleme josh od adolescentskog doba...da li je primarni razlog tome prekomerna telesna masa ili traume unutar samog zgloba usled treniranja nekog sporta?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član

Post od bevana »

Pisala sam kod kojih sam lekara bila i kako nezainteresovano su me ispratili iz svojih ordinacija.Takodje,to da imam artritis ili reumu nije moja dijagnoza,vec njihova.Oni su to sve odredili od oka,a ne ja.Ja bih najvise volela da mi urade sve analize koje ste naveli,ali nazalost,kao sto rekoh,nemam nacin da ih nateram.

Radim uglavnom u patikama,recimo da provedem 3 sada u stojecem stavu (naravno nekada manje,nekada vise). Reumatolog je pominjao neke silikonske uloske za stopala ,uz obrazlozenje da ce mi fizijatar to sve objasniti,ali on se nije slozio da su mi ti ulosci potrebni,i tako se ta prica zavrsila.Nemam problem sa prekomernom tezinom,idem u teretanu 3 god bez nekih vecih prekida.Sto se porodice tice,baba ima reumu.
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član

Post od bevana »

zaboravila sam da kazem da me kolena (a i ostali zglobovi) skoro uvek bole na promenu vremena.
Korisnikov avatar
bevana
Aktivan član
Aktivan član

Post od bevana »

:cry:
Somsa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 1:03 pm

Post od Somsa »

Mogu da se nadovezem na ovu pricu.

Naime, sa 10 godina sam imao problem sa desnim kolenom- nisam mogao da ispravim nogu, isao sam naokolo cupkajuci jer je toliko zgrcena noga bila da sam samo prstima mogao da dodirnem pod! Odveli su me na Institut za majku i dete gde je lekar konstatovao da je problem tetiva i resenje je (po njemu bilo) da mi stavi longetu koju sam 2 dana nosio da mi ispravi nogu. Zamislite taj bol kada detetu celom tezinom tela (rukama) stisnete koleno (koje samo ne moze da ispravi) da bi ga na silu ispravili i stavili longetu!!! :o I sad se secam kako su mi suze lile u ordinaciji :(

Elem, posle 2 dana su mi skinuli longetu i kao prohodao sam- na 6 meseci. Tih 6 meseci kasnije, poceo je bol sa spoljasnje strane kolena, unutra oko casice, samo sto sada nisam mogao da savijem nogu do kraja. I otisao sam u Tirsovu. Tamo je dr Stojanovic rekao da je problem sa meniskusom i hrskavicom (koja je istrosena) i da je terapija nikakav sport(sem plivanja ili vaterpola na koje nisam mogao da stignem zbog skole) sledecih 6 meseci do kontrole. Nakon 6 meseci isti zakljucak, dodji za godinu dana. Posle tih godinu dana, dodji za 6 meseci. E tad sam prestao da idem kod lekara, malo mi se smucilo da stalno moram da gledam ostale kako igraju fudbal, basket, blejim na fizickom, itd. i batalio "terapiju".

Danas i dalje imam isti problem kao u pocetku, samo se probudim ujutru i nogu ne mogu da ispravim, nekad mi treba sat-dva da je razradim ujutru, a nekad sepam dan-dva dok bol ne prodje na neko vreme.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Koja je zvanichna dijagnoza?

Ne mozemo da nagadjamo i dajemo mishljenja i savete ako ne znamo tachnu dijagnozu!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori