Artroskopija ili ne?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
isiah
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 29, 2007 11:35 pm

Artroskopija ili ne?

Post od isiah »

Pozdrav svima,

Molio bih vas za savjet. Naime imam 27 godina i unazad 8 godina imam problema sa koljenom koje mi je do sada iskakalo 7 ili 8 puta. Nekad su povrede bile teže, nekad blaže, 2-3 puta mi je rađena punkcija itd...

Prilikom predzadnje povrede, upućen sam na snimanje magnetne rezonance, koja je pokazala da je prednji ukršteni ligament napukao... Po tadašnjoj dijagnozi doktora (na VMA) nije bila potrebna artroskopija, a ortoped je preporučio fizikalni tretman...

Sve je bilo dobro ali 4 godine poslije toga opet je koljeno iskočilo... Poslije 14 dana mirovanja, koljeno više nije otečeno, ali je mišić nikakav... Prilikom zadnjeg pregleda (u bolnici Koševo u Sarajevo) ortoped je preporučio artroskopiju, jer će se moja nestabilnost koljena nastaviti a time bi se mogla riješiti naravno uz jačanje mišića.

Nisam aktivni sportista ali bez sporta ne mogu... Sve povrede su mi se desile igrajući, fudbal, košarku ili odbojku. Ne znam šta da radim, da li da prihvatim preporuku ili ne? Koliko to uopšte može riješiti moj problem? Ako je neko voljan da mi odgovori, napisao bih i tačne dijagnoze...

Unaprijed hvala,
Bojan
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa ja bihg Vam preporucio artroskopiju, intervencija je prilicno rutinska a zaista moze da Vam pomogne. bilo bi dobro da napisete te dijagnoze, i okacite snimke kolena. I naravno opis magneta.
Sve najbolje.
isiah
Novi član
Novi član

Post od isiah »

Hvala Vam na odgovoru.

Pošto ne znam kako da Vam pošaljem slike magneta (od prije četiri godine) napisaću nalaze.

Ovako:

Prije upute na magnet nalaz ortopeda:

Levo koleno bez otoka, bez izliva, na testiranje prednja fijoka +, Lachman +. Ostali testovi negativni. RTG - bez znakova koštanih lezija.

Magnet
Pregled je urađen u T1W sekvenci u sve tri ravni, kao i T2W i PD u auksijalnoj projekciji i T2W u sagitalnoj ravni. Na koštanim strukturama zglob kolena nema znakova patološkog procesa. Pregledom se uočava manji izliv u zglobu i suprapatelarnom recesusu. Prednji kršteni ligament je parcijalno izmenjenog inteziteta signala uz očuvan kontinuitet. Zadnji ukršteni ligament je normalne debljine i očuvane strukture. Lateralne kolateralne veze kao i ligamentum patele su bez patoloških promena. Meniskusi ne pokazuju znakove leziranja. Zaključak: Manji izliv u zglobu i suprapatelarnom recesusu i parcijalna rupurtura prednjeg ukrštenog ligamenta.

Nakon magneta nalaz ortopeda:
Urađenom MR dijagnostikom uočava se parcijalna lezija LCA i manji izliv u suprapatelarnom recesusu. Ostale zglobne strukture uredne. Dg: Status post distorsionem genus sin. Laesio LCA genus sin. partialis inverterata. TH: u sadašnjoj fazi nema indikacija za artroskopskom dijagnostikom. Fizikalna terapija ambulantno, vežbe za jačanje natkolene muskulature. Kontrola ortopeda za dva meseca.

Poslije dva mjeseca od toga nalaz je bio sljedeći:

Dg: St post distorsionem genus lat sin Rupurtura partialis LCA genus LAT sin Fractura avulsionis condyli literalis partis distalis femoris lat sin sanata. Th: za sada nihil ali da i dalje nosi elastičnu koljenicu, periodična fizikalna terapija. Ortopedsko liječenje za sada završeno kontrola po potrebi.

Tada mi je usmeno rekao da je na meni šta planiram, da se pazim i ne idem na operaciju ili da idem na operaciju, ali je spomenuo primjer fudbalera Safeta Sušića koji je navodno igrao fudbal sa potpuno pokidanim ligamentom.

Nalazi poslije zadnje povrede redoslijedom:

Dg: Dystorsio art. genus l. sin. Susp. laesio LCA l.sin Haemrthros genus l.sin. Klinički - hemartros i susp. znaci prednjeg instabiliteta (moguće interferencije sa ranijom ozljedom).

Dg. prednja latica 2. hipotrofija četvoroglavog mišića rehabilitacija (vježbe jačanja četvoroglavog mišića)

Tu je nešto napisao i rukom, a to je da predlaže magnetnu rezonancu.
Za 15 dana na pregledu, drugi ortoped je rekao da uradim artroskopiju i to će riješiti moje probleme.

Moje pitanje je, da li da idem na magnet, i na osnovu njega odlučim šta dalje? Takođe me interesuje ako se odlučim za artroskopiju, išao bih privatno, pošto je kod mene situacija da moraš svakom doktoru dati kovertu ako omisliš da ti radi i dobro uradi operaciju, koga preporučujete, i koliko to košta?

Unaprijed hvala,
Bojan
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Nema potrebe da idete na magnet kada je sve jasno. Imate pokidan prednji ukrsteni ligament i to je to.
Imate 2 opcije: operisacete se ili necete.
U drugom slucaju predstoji Vam niz vezbi kojima morate da ojacate misice oko kolena koji ce da ga stabilishu. U prvom slucaju, nakon operacije sleduje Vam dugotrajna rehabilitacija 6-9 meseci.
Sve najbolje.
isiah
Novi član
Novi član

Post od isiah »

Još jednom se zahvaljujem na odgovoru.

Mada imam dilemu. U prvom odgovoru, rekli ste da je artroskopski zahvat rutinski i da mi zaista moze pomoci. Da li ste na isto mislili kada kazete da ako se operisem trebam dugotrajnu rehabilitaciju ili se tu ne misli na artroskopiju?

Kao što sam napisao na zadnjem pregledu doktor mi je preporučio artroskopiju, da li posle toga treba da budem na rehabilitaciji kao što ste rekli?

Interesuje me koliko uopšte može da mi pomogne operacija, odnosno ako se ne operišem vežbe jačanje mišića?

Unaprijed hvala,
Bojan
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Mislio sam na artroskopsku operaciju. Naqkon nje ide ta rehabilitacija, i ona je zaista dugotrajna.
tesko je reci koliko Vam moze pomoci operacija. Ako ste vrhunski sportista nacajno, ako niste... pa pomoci ce jer vishe necete imati osecaj labavog kolena. Medjutim, uz dobro sprovedeno ojacavanje misica oko kolena, kao i minimum paznje na to koleno, mislim da lepo mozete da prodjete i bez operacije. E sad, na Vama je da donesete konacnu odluku.
Sve najbolje.
Odgovori