Uporan kasalj i radio/hemio terapija

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
screwsystem
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2011 7:19 pm

Uporan kasalj i radio/hemio terapija

Post od screwsystem »

Molim za pomoc ukoliko neko ima iskustva ili bilo kakva saznanja u vezi sa problemom mog oca i da mi savet kako da postupim!

Naime, problem je sledeci,pre sest meseci mom ocu je dijagnostifikovan kancer na grananju glavnog bronha i on je nadjen u ranoj fazi i lecen je hemio terapijom (5 serija ) u Kragujevackoj onkologiji i preko dvadeset zracnih terapija na istom mestu.Takodje je u Sremskoj kamenici imao i branhiterapiju i sa njom je dosegao 140Gy. Tumor je u pocetku bio potvrdjen bronhoskopijom ,a kasnije potvrdjen skenerom i dimenzije su bije 25x23mm i protezao se delimicno u oba bronha! Terapije su prosle, ali je ostala jedna jako dosadna posledica toga ili mozda i nije.Tumor se povukao i ostalo je neko oziljcano tkivo i lekari su rekli da je sve u redu!

Posto je zavrsena terapija (i hemo i radio) leukociti su pali na 1.6 ,a uz to je pluca napala neka bakterija (trenutno nisam siguran koja i ako je bitno dodacu i to) i moj otac je poceo nenormalno suvo da kaslje i taj kasalj ne prestaje vec DVA meseca , imao je terapiju (antibiotici) ,ali kasalj ne minjava.Prosle nedelje je opet radio sve moguce brtiseve i svi su negativni,ali kasalj je i dalje tu!Pored kaslja grlo je jako crveno i povremeno iskasljava i krv (koji je kako neki kazu iz grla,a neki lekari tvrde da postoji mogucnost da je to i iz tumora pa ne znam kome da verujem)!

Zanima me da li je normalno da posle terapija ostanu posledice tipa jako upaljenog i ostecenog grla , uporan kasalj i iskasljavanje krvi kao i sta ostane od tumora posle terapija,odnosno da li ostaje neko oziljcano tkivo ili ne i da li postoji nacin da se ovi simptomi ublaze i kako! Napominjem da se broj leukocita vraca na normalu i sada je >4

Unapred hvala!
zilepile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 02, 2010 9:39 pm

Re: Uporan kasalj i radio/hemio terapija

Post od zilepile »

ne znam da li mogu da ti pomognem ali i moja mama je imala suvi kasalj koji je trajao skoro 2 meseca, njoj su se pojavili oziljci na plucima zbog zracenja jer je 2008. operisala rak dojke,primila je 6 ciklusa hemioterapije i 22 zracenja grudnog kosa.ti oziljci su bili uzrok kazlja koji je bio strasan.
doktori su nam ovde na konzilijumu rekli da su metastaze na plucima ali smo uradili pet skener u turskoj i na njemu se te promene nisu pokazale kao maligne,pa je tako pisalo i u izvestaju.
ne mora da znaci i da je uzrok kaslja kod tvog tate zracenje, ali proverite i to za svaki slucaj sa doktorom.
Korisnikov avatar
Biljaa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 10:10 pm

Post od Biljaa »

Ja bih vam isto pomogla al neznam konkretno šta vas zanima.Naime moj tata je imao kancer pluća i naravno isti propratni kašalj koji se razlikovao od početka pa do kraja.Posle zračenja je imao suvi kašalj koji je proizlazio od oštećenih pluća od zračenja a kasnije je dobio pseudonomas bakteriju koja mu je pravila čuda i neki doktori kažu da je imao i sepsu na kraju i da je iskašljavao gnoj a neki kažu da je iskašljavao kancerogene materije.Mišljenja su zaista bila kontradiktorna.Kažete da je tata bio pod antibioticima dva meseca.E sad dal je bio pod antibioticima koji su mu napamet dati ili su mu dali po nekom antibiogramu?Dal su ovi brisevi urađeni makar 3 dana nakon prestanka uzimanja antibiotika?Pitam jer razmak mora biti inače nalaz nije pravi.Mom tati je najbolje bilo kad mu je rađena hemokultura ili kad mu je uziman septum na analizu.Što je leukocita tiče,odlično što su se podigli ali obratite pažnju ako se podignu iznad 10 jer onda je to znak povratka bakterije i onda dižite uzbunu :lol:

Pozdrav i slobodno pitajte šta vas zanima.
"Božija volja te nikada neće odvesti tamo gde te Božija Milost neće zaštititi."
screwsystem
Novi član
Novi član

Post od screwsystem »

Tata je imao Klebsijelu (neka bakerija koja inace ne napada pluca,ali s njegovim imunitetom...), inace je potvrdjena brisevima i uradjen je antibiogram na osnovu koje mu je data terapija odnosno antibiotici.

Zanima me da li neko zna za neki lek (prirodni bi bio bolji) koji bi ublazio simptome suvog kaslja i jako crvenog grla gde su i kapilari toliko osteceni da pucaju usled kaslja koji su verujem izazvani silnim zracenjima i hemioterapijama???

Hvala na odgovorima svima :-)
zilepile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 02, 2010 9:39 pm

Post od zilepile »

mojoj mami je pomogao lek koji joj je dao onkolog u turskoj.njoj je isto jako smetao kasalj , boleo je stomak pa cak i glava od silnog kasljanja.zove se doladamon.turski je i nema ovde da se kupi.mogu da ti posaljem jer je nama ostalo i nadam se da nam nece trebati vise.ali njoj nije kasalj prestao kad je pocela da ga pije samo se umanjio i mogla je normalno da zivi.pogledaj na internetu pa se javi
screwsystem
Novi član
Novi član

Post od screwsystem »

Da se javim....odavno me nije bilo!
Moj tata je preminuo pre oko mesec dana...
Uzrok kaslja je bila fibroza pluca koju je uzrokovala radio terapija.Bilo je mucno i gusenja su bila uzasna,ali na kraju mu je srce stalo.Lekari nisu mogli da urade vise nista za njega posto je na poslednjoj kontroli u maju bilo sve jasno! Pride je dobio i sek. kancer okolnih limfnih cvorova i ovaj limfom bi i mogli da lece da njegovo opste stanje nije bilo ocajno.Pluca su vec tada skoro prestala da rade ,a srce je bilo tesko osteceno!Bio je u bolnici 5 nedelja i lekari su pokusali da mu olaksaju,ali je umro tek mesec dana po izlasku iz nje.
Hvala svima na savetima i podrsci i DRZITE SE VI KOJI BOLUJETE ILI IMATE NEKOGA KO BOLUJE I ZELIM VAM SVU SRECU SVETA DA USPETE U BORBI SA OVOM UZASNOM BOLESCU!
Jos jednom hvala!
Odgovori