Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.
Danas sam bila kod doktora i postavljena mi je ova dijagnoza ultrazvukom:
UZ OBE DOJKE I AXILAE: Ehomamografski dojke su zlezdanog tipa, izrazeni su znaci fibrocisticne displazije. U desnoj dojci na spoju medijalnih kvadranata se vizualizuju ostro konturisana lobularna promena vel. 18x9mm sonografski benignih karakteristika, iznad nje se vizualizuju promena istih karakteristika vel. 6x6mm. Koza i pektorlna fascija slobodne. U axilima se ne vizualizuju pat lgll.
DG: Dysplasio mammae fibrocystica bill
Tu mammae dex benignum duplex
POTREBAN KOMSULTACIJA HIRURGA
Sto se mene tice,ja nisam imala nikakvih tegoba,niti sam primetila neku promenu,do sinoc,kada sam pod rukom napipala nesto nalik tvrdoj izraslini velicine grozda.Na dodir ne osecam nikakav bol.Cinimi se da mi je to bilo i tokom dojenja na istom mestu,samo sam tada mislila da su to mlecne zlezde.Inace,imam 34 god. i majka sam jednogodisnjeg decaka!
Mozete li mi reci kakva je ovo dijagnoza?Dobila sam uput za hirurga,da idem na operaciju,ali on je od danas na godisnjem....Da li se pre operacije rade jos neke analize?Kakva je operacija?Sta posle nje(terapija)?Totalno sam uplasena i sve me interesuje!
MISLIM:
da nema razloga da budes uplasena.. Svaka druga zena koja je rodila i dojila ima displaziju, i to je benigno kao sto vidis sa dijagnoze. Moja mama, kao i moja tetka je imaju i nista strasno. Idu normaalno na preglede i nema brige!
Ja nisam strucna, trebao bi neko strucan tacno sve da ti pojasni, ali mislim da je ovo sto sam rekla ok!
Pozdrav
P.S. moja mama kaze da su i nju poslali kod hirurga, ali ju je on poslao samo na mamografiju, ne na operaciju!
Cao,najpre zelim da ti kazem da se ne plasis mnogo jer ja sam kroz to prosla.Imam 28 god i isto kad mi je klinac imao 7.5 meseci osetila sam to,ali mi je hirurg punktirao dojku nisam operisala i nije opasno.Treba se samo posle kontrolisati.Srecno i pozdrav
Hvala vam puno na brzim odgovorima!
Koliko sam shvatila doktorku,pored displazija imam ta dva benigna tumora(fibroadenoma),koje bi po njoj trebalo otkloniti.Trazeci po netu,vezano za temu,naisla sam na par "saveta",koji su dati za tu dijagnozu,da te tumore ne treba operisati,vec pratiti njihov rast.
Mene interesuje da li mogu otici kod svog ginekologa,koji je vrstan strucnjak,da mi pomogne u vezi donosenja odluke i upucivanja u detalje?
Pajtara,
da li te je bolela punkcija,koliko to traje,koliko ostajes u bolnici,da li se radi u anesteziji...?Joj,svasta me interesuje!Hvala jos jednom!
Kod mene su bila dva jedan velicine 2cm a drugi je nesto veci bio.Punktirali su mi bez anestezije ali nisam nista osetila samo je ruzan osecaj,posle malo boli podmuklo nesto pa sam popila brufen i hemomicin sam pila.Odma sam isla kuci.Znam da mnogi to i ne diraju ali meni je hirurg predlozio punkciju.Meni je sad proslo 3 god od tad i sve je ok.Pozdrav
Dobila sam uput za hirurga na Institutu za Onkologiju u Beogradu.Cula sam da su svi dobri.Ali,mozete li mi vi mozda preporuciti nekoga?Danas sam bila tamo,bila je velika guzva,pa moram sutra opet da idem.Trebam da cujem misljenje hirurga,sta dalje u vezi ovih mojih tumora.
Pajtara,
jesu li kod tebe bili tumori ili ciste?Kako su mogli da ti punktiraju tumore,kad su oni vlaknasti?Mozda gresim,ali sam zbunjena totalno!Koliko znam,punktiraju se ciste,a tumori operisu....Pozdrav!
Bila sam danas na onkoloskom institutu.Primio me je hirurg dr.Predrag Radovanovic.
koje su tamo guzve,pa to je strasno!
Napisao mi je svoje misljenje:
UZ dojki u prilogu(Tu duplex mammae dex-benignum).
Palp. u gornjem un.kv. desne dojke Tu 20x10mm,pokretan,jasno ogranicen.
U desnoj axili ne palpiraju se uvecane lgl.
Klinicki i ehosonografski,radi se o dobrocudnom Tu,koji moze da se odstrani u opstoj anesteziji,uz EX tempore PH proveru.
Sada sam vec jedan korak napred.Znam sta trebaju da mi rade,a takodje znam da konacnu dijagnozu moze da mi da samo patolog.
Interesuju me iskustva onih koje su operisane u opstoj anesteziji!
Koliko se lezi u bolnici,koliko traje oporavak,kakav je rez i sve ostalo!
Hvala unapred na odgovorima!
Postovana tartufa,
molim vas da mi date svoje misljenje u vezi mog slucaja!
Cekam vas ko ozebao sunce,od kada ste otisli na odmor!
Unapred vam se zahvaljujem!Pozdrav!
Danas mi se doktor(hirurg) vratio sa odmora i pregledao me manuelno i ultrazvucno i postavio ovu dijagnozu:
Dg.Cystitis mammae l.dex.
Na spoju UK desne dojke manja cista koja nije za punkciju.
Kontrola za dva meseca.
Kako je sad moguce da mi je postavljena druga dijagnoza?
Da napomenem da sam primetila da mi se izraslina u dojci smanjila u poslednjih par dana!Doktor je jedva napipao i rekao da su sad dimenzije jedne ciste oko 10 x 15mm,a druga je negde oko 5mm.
Da li je moguce da mi je doktorka,koja je onkolog,i specijalista UZ u klin. medicini postavila pogresnu dijagnozu?
Mogu li nesto koristiti da smanjim ciste ili njih jedino treba punktirati?
Ja poslednjih dana pijem propolis kapi,a par puta sam stavljala obloge od komovice.
Poštovana, niko nije "pogrešio" od lekara- ultrazvuk je subjektivna metoda i nekad se rezultati pregleda ne "poklapaju" u mm kod različitih doktora. Ono što je bitnije( a što nisam najbolje shvatila- izvinjavam se svima , možda negde pročitam post i na preskok!)- da li je doktor tu "cistu" punktirao ili zavteva samo praćenje? Da li Vam je neko savetovao da uradite Tu markere(CEA 15-3; CEA)? Ukoliko su normalni, slažem se da promenu treba samo pratiti. Pozz
Draga tartufa,hvala puno na vasem odgovoru!Juce sam bila kod hirurga i rekao mi je da su to ciste,sto sam i navela u poslednjem postu,pre no sto ste mi odgovorili.Rekao je da intervencija nije potrebna,vec da dodjem za dva meseca na kontrolni UZ i da se vidi da li se ciste ponovo pune tecnoscu.Ako bude tako,verovatno ce ih onda punktirati.
Ja sam i sama primetila da mi se ta "promena" smanjila.Ranije kad opipam bilo mi je velicine manjeh oraha,a sad jedva opipam i velicine je badema!Da li je moguce,ako je u pitanju tumor,da se i on smanji?Ili se to desava samo sa cistama?
Nije mi savetovano da uradim TU markere!Po vasem,pretpostavljam da bih trebala?!
Inace,imam 34 godine i porodila sam se pre godinu dana.Jos jednom hvala!