Rak dojke, potrebno tumacenje

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: Rak dojke, potrebno tumacenje

Post od Bokily »

Ovo je izvan mojih domašaja i znanja, mislim da se generalno lobularni karcinomi dojke šire prvo limfogeno pa hematogeno, bez obzira na podtip histološke slike. Ovo je u domenu specijaliste koji se bavi datom onkologijom.
Pozdrav i svako dobro, nadam se da ćete naći odgovor.
gorank07
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 11, 2007 3:35 pm

Post od gorank07 »

Danas je bio konzilijum. Rezultati su dobijeni samo za limfne cvorove i hormonske receptore, dakle nema pato histoloskog nalaza.

Od 16, maligne celije su pronadjene u 8 limfnih cvorova. Hormonski receptori su dobri, tj. doktor je rekao tako. Posto mi nisu rezultati sad ovde, dodacu kasnije sve rezultate, onako kakvi su. Preporucena tj. prepisana HT u dva ciklusa, zatim radio terapija regionalnih lgl uz adj hormonsku terapiju. Po recima doktora, sanse da ce se pojaviti metastaze u narednih 10 godina su 70% bez, odnosno smanjuju se za pola - na 35%, sa HT.

Kao sto sam rekao, postavicu rezultate kasnije, pa mozda neko moze da ih protumaci malo detaljnije.
gorank07
Novi član
Novi član

Post od gorank07 »

Evo rezultata:

2.7274/11, 7276/11 Ca mammae meta lymphonodorum cum infiltrat. capsulae et textus perinodalis 8/16
3.postmenopauzna

pTNM - DESNO
ER sc.3
PR sc.0
HER2 1+
Ostali hormoni Ki67:5%

Odluka
...nastavak lecenja primenom adj HT po AC rezimu - IV ciklusa preko DB IORS, zatim IV ciklusa adj. Taxotere preko KMO.
...nakon HT postop. zracnu th hemitoraksa i svih reg. lgl ...., uz adj. hormono th Nolvadex 20 mg. dnevo.

Dobrodoslo je tumacenje bilo cega. Hvala.
gorank07
Novi član
Novi član

Post od gorank07 »

Posto niko nista nije rekao, evo jedno pitanje tj. vise pitanja. Dakle:

1. Ako je od 16 zahvaceno 8 cvorova, kolika je sansa da se prosirio na ostale organe?
2. Koliko ove vrste hemioterapije mogu pomoci, tj. da li mogu ubiti celije i to ako ima nesto celija u
nekom organu?
3. Uz hemioterapiju, kada bi se trebala koristiti sredstva za jacanje imuniteta - imunolin (sadrzi imunoglobulin) i sredstva sa gljivama (imaju navodno svojstvo ubijanja malignih celija)? Konkretno,
da li se koristi pre ili posle terapije i u kom vremenskom intervalu?

Hvala.
gorank07
Novi član
Novi član

Post od gorank07 »

Posto niko nista nije rekao, da postavim drugo pitanje. Dakle, jasno je da su hormoni niski, sto je dobro.

Sta je tacno HER2? Znam da se radi o epitelnom indeksu, tj. brzini rasta epitelnog tkiva. Kakav to uticaj ima na kancer, i kolika je vrednost u ovom slucaju?
gorank07
Novi član
Novi član

Post od gorank07 »

Nasao sam objasnjenje za HER2 i hormonske receptore. Kod mame nije hormonski zavistan, sto bi trebalo da je uslovno pozitivno; iako se brze siri, trebalo bi da je osetljiviji na hemoterapiju. Da li je ovo tacno?

Dalje, celije su alveolarnog tipa, sto objasnjava stepen nukleusa - ng 2. Jezgro je uvecano ali ne kao kod najveceg stepena, kod koga je prognoza losa. U treci stepen spadaju polimorfni i jos jedan (ne mogu se setiti koji) oblik. Prvi stepen je klasican i duktalni sablon, sa odlicnom prognozom.

Iako su celije nadjene u limfnim cvorovima, ne mora da znaci da se prosirio. I obrnuto, desava se da nema celija a da se jave metastaze. Znam da je ovo u domenu pretpostavki i nagadjanja, ali ako neko zna nesto ... I jos, na hrvatskom forumu sam nasao odgovor doktora koji kaze da je kod lobularnog tipa stepena maligniteta 2 (dakle iste agresivnosti) sansa prezivljavanja 67,5% u 10 godina. Hemioterapija povecava sanse za 10%, zracenje za jos 5. Nagadjanje, ali bilo koji podatak, saznanje, bilo sta oko procenata prezivljavanja....

Ponovo - hvala!
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Post od Bokily »

Pošto vam niko ništa ne odgovara, ja bih evo na par pitanja...
Koliko ove vrste hemioterapije mogu pomoci, tj. da li mogu ubiti celije i to ako ima nesto celija u
nekom organu?- najkraće rečeno, uloga citostatika jeste da na neki način koji je trenutno nebitan, ubija maligne ćelije ali isto tako deluje i na zdrave ćelije i to pogotovo na one koje se intenzivno dele, kao što su ćelije kostne srži (eritrociti, leukociti i trombociti). Uloga leukocita je praktično jak imunitet osobe. To su ćelije koje u bukvalnom prevodu na razne načine jedu i uništavaju sve ono što nije normalno u organizmu- bakterije, maligne ćelije...
Tako da sama hemoterapija deluje protiv malignih ćelija ali dosta toga nakon primene istih zavisi od preostalog imuniteta pa vam odatle sledi i odgovor na vaše pitanje:
Ako je od 16 zahvaceno 8 cvorova, kolika je sansa da se prosirio na ostale organe? Šanse postoje ali teško da vam neko može dati procentualnu verovatnoću da li će se ili neće javiti metastaze.
pozdrav i svako dobro...
gorank07
Novi član
Novi član

Post od gorank07 »

Da li neko zna da li je efikasna ehinacea za podizanje imuniteta?
Da li moze biti problema tj. utice li melatonin (smanjuje stvaranje estrogena i progesterona) na hemioterapiju ?
gorank07
Novi član
Novi član

Post od gorank07 »

Ovako

Prosla su tri ciklusa AAC, mama je smrsala, posebno noge i zadnjica. Da li neko zna koliko ovo moze biti posledica hemoterapije.
Odgovori