prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
zokac24
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 21, 2012 10:07 am

Re: prijatelji

Post od zokac24 »

DACE BOG DA BUDU I BOLJE VESTI NE SAMO LOSE...

POZDRAV PRIJATELJI
Tea23
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 01, 2011 7:54 pm

Post od Tea23 »

Ganadra,
za otok u nogama (pretpostavljam da su vam otekli zglobovi) lekari kazu da nastaje usled nedostatak proteina, tj da se voda skuplja u medjucelijskom prostoru te da lasix i slicna sredstva za izbacivanje tecnostzi nemaju bas puno efekata (sem da snize pritisak). Preporucuju da se uzima mladi sir, surutka i jogurt.
To su lekari juce rekli mojoj mami (koja ima rak debelog creva-planocelularni sa metastazom na jetri; vise ne prima Ht jer nema efekata)
Zelim vam sve najbolje
medicina77
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 01, 2011 3:34 pm

Post od medicina77 »

Tea23 kako se vasa mama osjeca
Tea23
Novi član
Novi član

Post od Tea23 »

@medicina
Mama se oseca dobro, onoliko koliko je to moguce u ovakvoj situaciji. Cini mi se da sada (otkako je saznala da HT nema efekata) ima mnogo vise snage i volje.Inace je primala mitomicin i 5FU.
Pre 3 nedelje je saznala ovo za HT (CT pokazao da se metstaza nalazi samo na jetri).
Inace njoj je pre godinu dana otkriveno sve ovo(ca debelog creva+meta promene u jetri). operisana joj je jetra 2x (u junu i oktobru), isla je na 10-15 zracenja debelog creva. Na debelom crevu nema vise ca, ali nas jetra unisti :(. Mama nije ni zuta, cak mogu reci da ima i lepu boju u licu. jedino sto se zali je da joj je stomak blago otekao i noge, tacnije zglobovi. Stavljam joj flaster protiv bolova na 3 dana i to je hvala bogu dovoljno.
Nisam bas pisala po forumu, ali sam dosta citala. Nekako nemam snage da napisem sve, a da ne pocnem da placem...
Pozdrav
nena.nena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 23, 2011 11:44 am

Post od nena.nena »

Dugo nisam imala snage da se uključim na forum, da čitam...Žao mi je što nema lepih vesti i nadam se da će biti bolje. Moja mama je u maju išla na kontrolu, sve je bilo ok, pa za šest meseci ponovo. Međutim, sada su, i to dan pred njenu kontrolu, tati otkrili senku na plućima. Nije smršao, naprotiv, mada kašlje već neko vreme, ali je to pripisivao 40 -ogodišnjem pušačkom stažu. Skener je u petak, trudim se da ne razmišljam, jer nemam snage, ubeđujem sebe da je to senka od neke upale (što je zapravo i moguće).
Tea23
Novi član
Novi član

Post od Tea23 »

@nena.nena

Kako vam je tata?
Pozdrav
nena.nena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 23, 2011 11:44 am

Post od nena.nena »

Tek u petak dobijamo nalaze CT-a. Javicu se. Nadam se da ce biti ok.
astrad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 11, 2012 8:10 am

Post od astrad »

moze li neko da mi pomogne, ne znam gde postavljam pitanja doktorima, zanima me posto je moja mama trenutno u bolnici gde treba da joj rade zracnu terapiju, inace operisala je tumor na mozgu koji se posle dva meseca vratio, problem je sto je juce trebala da bude prvi put zracena ali ne saradjuje i ne moze da lezi mirno, da li ce odustati ili postoji nacin da bude zracena.
Puno hvala
SVARGLA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2012 7:04 pm

Post od SVARGLA »

Dragi moji kako ste svi?
Ja pisem jer me muka spopala,ne znam vise sta da radim :cry:
Njemu je tako tesko,ne moze da sjedi,da hoda,lezi stalno,a ni lezati vise ne moze,boli ga,tako je tuzan i uplasen,a ujedno i nervozan,ogorcen,samo galami za sve,sve ga nervira i nista mu ne odgovara,psiha mu jako popusta,kada popije lijek da ga malo smiri samo ga uspava,a onda sto vise lezi vise se pokoci kako je mrsav i onda jos vise boli :cry:
Sta mogu raditi da mu bude lakse?
Smetaju mu svi mirisi pa bude na spratu kod svekrve,u njihovoj spavacoj mu najvise odgovara,ima vec oko 2 nedelje,mi kuvamo,dok ovo ono,ne provedem ni pola dana sa njim,onda mi ga zao,sam i mogu misliti kako mu je i sta mu kroz glavu prolazi
Ako hocu da mu nesto citam,ne zeli,samo tisina,uzas
Kad cujem da neki ljudi imaju bezbroj metastaza na kostima i nemaju ovolike bolove to mi nikako nije jasno,njemu ja mislim pluca ne prave toliki problem koliki ova metastaza na kicmi,ona ga ubi,povio se sav,jedva ode do wc-a,juce smo trebali ici na trecu Taxoteru,ali je nestalo lijekova,pa se jos vise unrvozio,mozda ih uzalud i prima,ali nista drugo ne mozemo :cry:
Boze koliko se muci :cry:
Bojana2311
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 19, 2012 11:14 pm

Post od Bojana2311 »

Draga Svarglo,
jako mi je zao sto ovo citam :( Jel' bi pomoglo ako bi muzu odnela mp3 player, ili stavila slusalice u telefon, da slusa muziku koju voli? Ne znam da li si to probala...
Da li treba da ide na kontrolu uskoro, da vidite kako stoje te metastaze? Jel' ima neke dodatne duseke u krevetu, da ga ne boli toliko? Mi smo tati stavljali, posto je i on bio jako mrsav, pa to kao malo ublazi, i oko njega smo stavljali peskire, da ga ne zulja toliko...
Nemam vise ideja, nadam se da je to samo faza, znas i sama da ima uspona i padova u ovoj bolesti...nadam se da ce doci malo bolji period...ne daj se..
Saljem ti puno zagrljaja, draga Svarglo :*
SVARGLA
Aktivan član
Aktivan član

Post od SVARGLA »

Draga Bojana uvijek si tu kad treba,hvala ti sto se trudis
Sto se tice muzike juce je na laptopu slusao i odgledao jedan film,danas je upalio TV u sobi ali ima na tom TV-u samo 3 programa,pitala sam ga da mu nesto danas pustim,kaze nemoj,ne mogu danas,nista kad nisam skoncentrisan zbog bola
Sto se tice duseka,prosle sedmice nam je stigao novi,on ga sam odabrao,meksi nego sto smo imali,i prvu noc super spavao,medjutim opet sve po starom,sad se samo okrece s jedne na drugu stranu
Ja citajuci sve uplasila se onih dekubita pa sam narucila i onaj dusek za to,treba za koji dan da nam stigne,mozda mu i na njemu bude udobnije
Pitala sam ga danas da proba samo 5 minuta da legne na onom na naduvavanje,imamo za kampovanje a moze i za vodu,ali je odbio i da proba
Sto se tice kontrole trebali smo juce da idemo na trecu terapiju,ali je nema,pa cekamo,a pred terapiju je radio krvnu sliku i jos neke osnovne nalaze u vezi jetre,bubrega itd..to je to sad ga ne snimaju dok je na terapijama,a na prosloj ga je dole u bolnici snimio na rengenu,samo pluca i nista mu nije ni rekao niti je napisao na otpusnoj listi
On mozda ima sad vise metastaza,otkuda znam,ali on njega Bojana nije ni magnetom ni CT nista snimio od negdje oktobra prosle godine,ja sam ga pitala prije par mjeseci kada misli da ga snimi opet kaze nasnimao se on dovoljno,ne brinite
Ja sam htjela da se na svoju ruku snimi,da znamo sta se desava,ako treba privatno,jer trebali smo i snimke slati na Kubu,nakon vakcina,tako je i taj tamo Dr. rekao ali on to na kraju nista nije htio da uradi i ja znam i zasto-boji se!
Strah ga paralise,i razumijem i meni bi jos bilo teze kada bi mi rekli da se rasirilo ko zna kuda,iako to ocekujem,ali je nekako lakse kad vam to ne kazu
Nije ovo nama prvi los dan,mozda se malo promjeni,jer vec duze vrijeme on malo ovako malo onako,ali ne moze nikakao vec duze vrijeme da se normalno krece i da sjedi i stvarno se muci,plasi me kad je sad ovako kako ce biti kasnije i kad mu sada ne pomazu ovoliki lijekovi kako ce dalje :cry:
To je ono najgore,ako se to nije jos rasirilo i ima ovakve bolove,kako ce biti kada se svuda rasiri,uf samo molim Boga da se smiluje na njega :cry:
I on danas kaze svojima ni dusmanu ne bi pozelio iko ovakvo mucenje,ovo nije zivot,ovo je patnja,niti mogu normalno sjesti,ni jesti,ni u wc otici nista
I samo uzdise,ajoj,ajoj :cry:
SVARGLA
Aktivan član
Aktivan član

Post od SVARGLA »

Draga Bojana uvijek si tu kad treba,hvala ti sto se trudis
Sto se tice muzike juce je na laptopu slusao i odgledao jedan film,danas je upalio TV u sobi ali ima na tom TV-u samo 3 programa,pitala sam ga da mu nesto danas pustim,kaze nemoj,ne mogu danas,nista kad nisam skoncentrisan zbog bola
Sto se tice duseka,prosle sedmice nam je stigao novi,on ga sam odabrao,meksi nego sto smo imali,i prvu noc super spavao,medjutim opet sve po starom,sad se samo okrece s jedne na drugu stranu
Ja citajuci sve uplasila se onih dekubita pa sam narucila i onaj dusek za to,treba za koji dan da nam stigne,mozda mu i na njemu bude udobnije
Pitala sam ga danas da proba samo 5 minuta da legne na onom na naduvavanje,imamo za kampovanje a moze i za vodu,ali je odbio i da proba
Sto se tice kontrole trebali smo juce da idemo na trecu terapiju,ali je nema,pa cekamo,a pred terapiju je radio krvnu sliku i jos neke osnovne nalaze u vezi jetre,bubrega itd..to je to sad ga ne snimaju dok je na terapijama,a na prosloj ga je dole u bolnici snimio na rengenu,samo pluca i nista mu nije ni rekao niti je napisao na otpusnoj listi
On mozda ima sad vise metastaza,otkuda znam,ali on njega Bojana nije ni magnetom ni CT nista snimio od negdje oktobra prosle godine,ja sam ga pitala prije par mjeseci kada misli da ga snimi opet kaze nasnimao se on dovoljno,ne brinite
Ja sam htjela da se na svoju ruku snimi,da znamo sta se desava,ako treba privatno,jer trebali smo i snimke slati na Kubu,nakon vakcina,tako je i taj tamo Dr. rekao ali on to na kraju nista nije htio da uradi i ja znam i zasto-boji se!
Strah ga paralise,i razumijem i meni bi jos bilo teze kada bi mi rekli da se rasirilo ko zna kuda,iako to ocekujem,ali je nekako lakse kad vam to ne kazu
Nije ovo nama prvi los dan,mozda se malo promjeni,jer vec duze vrijeme on malo ovako malo onako,ali ne moze nikakao vec duze vrijeme da se normalno krece i da sjedi i stvarno se muci,plasi me kad je sad ovako kako ce biti kasnije i kad mu sada ne pomazu ovoliki lijekovi kako ce dalje :cry:
To je ono najgore,ako se to nije jos rasirilo i ima ovakve bolove,kako ce biti kada se svuda rasiri,uf samo molim Boga da se smiluje na njega :cry:
I on danas kaze svojima ni dusmanu ne bi pozelio iko ovakvo mucenje,ovo nije zivot,ovo je patnja,niti mogu normalno sjesti,ni jesti,ni u wc otici nista
SVARGLA
Aktivan član
Aktivan član

Post od SVARGLA »

2 puta pisem kao luda jos jednu poruku i nisam uspjela da je posaljem a nisam kopirala,nemam snage opet da pisem
Bojana2311
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 19, 2012 11:14 pm

Post od Bojana2311 »

Eh, draga Svarglo, kamo srece da mogu vise da uradim, umesto da pisem...ja samo zelim da bude bolje, a i tebi da pruzim podrsku, znam da znaci kada znas da nisi sam u tom paklu, cak i kada podrska, makar moralna, stize iz daleka...
Za snimanje ct-om, je potrebna snaga, mozda nece da ga snimaju zato sto je suvise slab, ko zna..kakva mu je krvna slika?
Ima raznih melema, ako dodje do dekubitusa, ima neki Melem bake Jovanke, nama stoji, nije ni nacet...a ja ne mogu ni da ga pogledam, ipak, ako bude zatrebalo, javi, pa mozemo nekako da posaljemo....

Drzi se, draga, posle toliko kise, mora doci malo sunca...
:*
snovak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 07, 2012 8:16 pm

Post od snovak »

SVARGLA napisao:Draga Bojana uvijek si tu kad treba,hvala ti sto se trudis
Joj, tesko je ovo citati, a kamoli dozivljavati. I sama sam prosla i prolazim kroz ovaj pakao.
Slazem se sa Bojanom. Draga Svargla nisi sama u svemu ovome. Ne mozemo ti bog - zna kolko pomoci ali smo svim srcem uz vas
Molim te, potrudi se maksimalno da sve ovo psihicki i fizicki izdrzis - ni njemu nisi od koristi ako si slaba.
Mada, cvrsto verujem da ti ovaj forum nekako sluzi da se malo ispraznis i skupis novu snagu.
I samo tako nastavi, ako ti pomaze. Znaj da nas ima dosta koji smo spremni da te saslusamo - a to nekad moze da znaci.
Saljem vam veliki zagrljaj Slika
Odgovori