prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
SVARGLA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2012 7:04 pm

Re: prijatelji

Post od SVARGLA »

Pozdrav i tebi Bojana!
Ima apetit u poslednje vrijeme,bas!Ali se nista ne prima,e ta bolest ne da!
Jos smo prije bili izmjenili potpuno ishranu,ono nema nsta zivotinjskog,tako se hranio 7 mjeseci,pa je malo po malo stigao do toga da jede skoro sve,stim da i dalje meso u jako malim kolicinama,na zdrav nacin pripremljeno,bez mnogo secera,bez bijelog brasna koliko se moze itd...sad ima veci izbor,a ne deblja se
Sad smo na 100 sto se tice flastera i Oromorph kapi po potrebi,stim da njemu flaster drzi dan-dva,nikad 72h,i tako snalazimo se kako umijemo
Zasto pitas?
Bojana2311
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 19, 2012 11:14 pm

Post od Bojana2311 »

Pitam jer sam setila naseg dopisivanja od pre, i secam se da si i onda rekla da izdrzi samo dan-dva...dobro je da jede, tako ne moze da ga omami puno, ipak su to narkotici. I bez obzira sto se ne deblja, budite srecni, samo da on jede! Celije raka imaju svoj sopstveni metabolizam i ispustaju to "nesto", nazvacemo ga otrov, posto nisam sigurna sta je, i kada oboleli osecaju mucninu i ne mogu da jedu, to je to...zato ne mogu da jedu...tako da ja procenjujem da je jako dobro sto on moze da jede, ali nisam strucnjak, naravno, pisem ti na osnovu secanja...
Eto, nije bog zna sta, ali ipak je nesto...
Saljem ti samo pozitivu, i grlim te!
SVARGLA
Aktivan član
Aktivan član

Post od SVARGLA »

Znam sta pokusavas reci,ali nije to bas tako,nema pravila,citala sam kako neko pise za majku da je zadnjih dana zivota jela i udebljala se par kg i nakon toga nije vise izdrzala,naravno rijetki su takvi,ali nista se tu ne zna...
Znas kako moj muz sto se tice mucnine nikad je nije imao svaki dan,ni kad je primao terapije,ni kad nije,tako da mi ne znamo od cega su njemu te povremene mucnine,jer mogu biti od vise stvari u nasem slucaju,mozda od terapije (trenutno je na njoj),mozda od flastera,oni umrtve sve organe,dobro jede,a zeludac ne radi kako treba,a ni stolice nemamo bez kapi za probavu,onda on ima konstantno uzasno mnogo slajma koji mu se zgadi zakaslje se i onda dal ce da povuce i hranu ne zna se,stavrno mu nije lako,ali se ja uvijek tjesim da moze i gore i njemu tako govorim,ajde reko ima ljudi koji stavrno tako lose podnose terapije,ubise se povracajuci,sreca bar je tu poprilicno dobar,sad je primio 2 ciklusa Taxotere,za 8 dana idemo na 3 i nisam primjetila jos nikakve promjene,mozda ih bude ali vidjecemo,da bar bude sta vrijedila pa ko ga sisa,ali se plasim da mu ne pomogne!
Sto se tice omamljenosti ja znam kad sam citala tvoje postove i jos neke u vezi flastera,pa sam se iznenadila kako manje doze omame ljude,moj muz je valjda predugo na njima,naravno nije uvijek bio na ovoj dozi,postepeno smo pojacavali,pa se valjda organizam navikao,on ni malo nije osamucen ni omamljen od njega,on njemu cak ne moze nikada ukloniti bol u potpunosti,ni veca doza,jer kada lezi ili sjedi cim vrsi pritisak na pluca,a vrsi kako god da se namjesti krene da kaslje i da ga bole,pa je prevrtanje po cijeli dan i noc,to mu najvise smeta,kaze i danas da mu je bar 10min. da normalno sjedi ili lezi...
Danas ga je uhvatila psihicka kriza,sam kaze da ne zna sta mu se desava,pocinjao je vise puta da place,kaze da se pocinje svega plasiti,da ce se ugusitit,da ce ga slajm ugusiti i slicno,jadnice i ne bojao se,bojimo se svi... :cry:
Popio je tableticu za smirenje i samo rekao zeno palia uto,vozi me nekuda,i sjeli smo,malo se provozali,sjeli na klupicu u prirodi kraj jezera u blizini naseg grada i sad je otisao sa bratom kod brice da se osisa,odma mu je malo lakse
Ne znam plasim se sta nas dalje ceka,on je dobar kroz sta prolazi,mora biti i tih psihicki kriza,ali se plasim kad procitam sta sve i ti morfiji mogu izazvati,pa se plasim da oni ne pocnu praviti probleme na psihickoj bazi,jos nam samo to treba...
Bojana2311
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bojana2311 »

Da, nema pravila, slazem se...ne znam sta da ti kazem, najradije bih te zagrlila, cisto da znas da imate oboje moju punu podrsku u svemu sto radite, pokusavate, dovijate se. Znam koliko je tesko. Necu puno da se ponavljam, sve si to vec cula od svih drugih..znam da se plasis.
E, da, sto se tice morfijuma, ne boj se, ja ti rekoh jos onda da su flasteri jaci, veruj mi. A bojazni nema, jer on jede, to puno znaci. Moj otac nije nista jeo, zato je bio stalno omamljen, poslednja tri dana nas je prepoznavao, ali je pricao svasta. Vadio je neke fazone iz naftalina, vrlo dobro se secao nekih stvari iz proslosti, taman toliko da ti se srce slomi, i onda odjednom neke nebuloze...mislim da se to tvom muzu nece desiti, bar ne dok unosi hranu...infuzija ih malo ojaca, dobiju uglavnom glukozu, elektrolite, itd...

Mnogo mi je zao sto prolazite kroz ovo, i sta god da ti napisem, niti pomaze, niti moze da zamaze oci, znam. Zelim samo da znas da ima puno ljudi koji su prosli kroz to, prolaze jos uvek, i nisi sama. Pogledaj samo koliko nas je ovde na forumu, ako je to neka uteha. Meni jeste. Malo mi vraca veru u ljude, koja je bila jaaako poljuljana!

Saljem ti veliki zagrljaj!
FortunaTG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 09, 2011 6:31 pm

Post od FortunaTG »

ganadra, evo miljun dobrih vibri ozdravilica i da ti danas prode susret dobro sa doktoricom

ostale cure, ostavljam vam zagrljaj podrske da izdrzite

ja jos desetak dana i idem viditi moju mamu
melody.n8
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 9:43 am

Post od melody.n8 »

SVARGLA napisao:Sto se tice omamljenosti ja znam kad sam citala tvoje postove i jos neke u vezi flastera,pa sam se iznenadila kako manje doze omame ljude,moj muz je valjda predugo na njima,naravno nije uvijek bio na ovoj dozi,postepeno smo pojacavali,pa se valjda organizam navikao,on ni malo nije osamucen ni omamljen od njega,on njemu cak ne moze nikada ukloniti bol u potpunosti,ni veca doza,jer kada lezi ili sjedi cim vrsi pritisak na pluca,a vrsi kako god da se namjesti krene da kaslje i da ga bole,pa je prevrtanje po cijeli dan i noc,to mu najvise smeta,kaze i danas da mu je bar 10min. da normalno sjedi ili lezi......
Uh, to prevrtanje me je nocas slomilo, pa jos ova sparina....Tata je bio poceo jace da kaslje, pa je dolazila kucna nega i doktorka rekla da nije iz pluca, nego iz grla, i dala mu neki sirup Prospan - dobro je reagovao na njega, pa se nekih nedelju dana smirilo, plus polozaj podignut pa malo na stranu, pa je spavao. Medjutim, posle prve flasice ona rece ne mora vise, da ga ne iritira :o ..A on odmah opet poce da kaslje, tako da smo na svoju ruku opet poceli da mu dajemo.

Problem je sto nece da guta - sinoc uopste nije hteo da uzme sirup, i onda nocas...

Inace sve lekove (ranisan, dexason i tremadol 100mg) mu izdrobimo u med, i tako popije, i ima flaster od 50mg.
Nocas sam mu na kraju dala i ampulu, mada nisam sigurna da je vikao "joj" zbog bola ili neceg drugog - ali ga je morfij bar malo opustio, a citala sam da dobro deluje na bronhije, pa je malo prispao pred zoru.

Inace vise nista ne jede - kad je poceo sirup malo se bilo poboljsalo - malo kiselog mleka, banane, i to je to. Sad jede taj med sa lekovima. Doktorka kaze, ma ne treba mu nista...Strasno mi zvuci, kao "sto se dzabe trudiite, bolje da se sto pre zavrsi"...Ja izludeh. Na kraju smo uzeli ako hoce makar neki Imuno sirup za decu.

Strasno mi je sto ne moze nista da kaze - da li to "joj" znaci da ga okrenemo, ili je zedan, ili ga boli. Uzasava me pomisao da pogresno protumacimo, pa da propustimo signal za bol - jednom je imao proboj i to vise ne zelim da dozivm.

Sad je nesto teze i da ga namestimo - nekako mu glava padne napred, i uopste ne mozemo da je vratimo unazad, neprirodan polozaj skroz, a mora visoko zbog pluca.

Vidim po pokretima i reakcijama da povremeno ima neku halicunaciju, trzaju mu se misici ramena povremeno. Juce se nekako skroz vratio u svesno stanje kad mu je dosao brat - ali brat je dosao ko po vatru, samo savest da umiri a ne sto ga voli, dok moj otac njega toliko voli da je i u takvom stanju pazljivo gledao u njega i cak hteo nesto da kaze. :cry:

Svima zelim puno snage, i puno ljubavi.
snovak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 07, 2012 8:16 pm

Post od snovak »

Strasno je je kroz sta prolazite svi, Ganadra, Svargla,Melody... suze su mi posle...

Sve slicno sam prozivela 2007.g. kada sam izgubila supruga ( strasni bolovi, neprospavane noci, nemogucnost da jede, da govori..) I moja nemoc da pomognem! A borio se do poslednjeg dana, imali smo neku nadu, verovali u cuda.
Imao je samo 55 godina, koliko i ja sada. I istorija se ponavlja...

Najvise mi je zao dece koja ponovo sve ovo moraju da prozivljavaju sa mnom. Ja se jos uvek relativno dobro drzim pred njima (samo ja znam koliko me to napora kosta), nasuprot rezultatima koji ne idu na bolje - bar da malo stagniraju, ali na zalost, ja tu nemam uticaja, mada pokusavam sve - koristim sve i svasta, sta god procitam a da mi je finansijski dostupno.

Ali sta je tu je... Moramo da se borimo i verujemo da ce biti bolje - drugog izbora nemamo.
Sve najbolje vam zalim, svima.
Bojana2311
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bojana2311 »

Snovak,
jako mi je zao zbog vas, zbog toga sto se prosli sa suprugom pa ostali bez njega, a sada i sami prolazite kroz to...
Ne klonite duhom, i drzite se!

Zelim vam sve najbolje, i zelim da nas obradujete nekim lepim vestima, makar da se malo povuce bolest!
SVARGLA
Aktivan član
Aktivan član

Post od SVARGLA »

Hvala ti Bojana,hvala svima,najvise te moze utjesiti i razumjeti neko ko je prolazio kroz isto ili prolazi...
Ja kad procitam ovo sto prolazi Melody strasno se bojim da i mi ne dodjemo u tu fazu,uzasne su to stvari i 100 puta kazem covjek je jaci od ikakve zivotinje!
Drzite se
FortunaTG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 09, 2011 6:31 pm

Post od FortunaTG »

snova ( i ostali, naravno) ostavljam veliki zagrljaj podrske i miljun vibri ozdravilica
ne posustajte!
snovak
Novi član
Novi član

Post od snovak »

FortunaTG napisao:snova ( i ostali, naravno) ostavljam veliki zagrljaj podrske i miljun vibri ozdravilica
ne posustajte!
Hvala, posebno za zagrljaj. Uzvracam!
SVARGLA
Aktivan član
Aktivan član

Post od SVARGLA »

Draga Snovak ja sam inace na Krstarici pod D&J pa vas citam i tamo :wink:
Ako vam nije tesko i previse bolno pisite kako ste vi fizicki,dal mrsate,kako sa bolovima,ishranom,kako kasalj,disanje?
Kako vam je to sve i koliko je trajalo sa suprugom?
Otkada ste vi saznali za vasu bolest?Negdje sam citala ali sam zaboravila...
Jel ima neki savjet da mogu ja uciniti nesto svom suprugu da bar malo olaksam kad dodje ono teze od ovog stanja?
Svaki savjet je dobrodosao,ako ga imate naravno
Inace jeste i vi i vas suprug mladi,ali ako vam je za utjehu (a sumnjam da vam ista moze biti) ja imam 27,sad u maju napunila,a suprug ce za koji mjesec da napuni 37,a vec smo u ,,tom sosu,, ali sta da se radi,nismo ovo birali,vi ste iza sebe ostavili plod ljubavi,vasu djecu,nama se za 6 godina braka i 2 veze ni to nije dalo ostvariti
Puno vas pozdravljam
snovak
Novi član
Novi član

Post od snovak »

SVARGLA napisao:Draga Snovak ja sam inace na Krstarici pod D&J pa vas citam i tamo :wink:
Ako vam nije tesko i previse bolno pisite kako ste vi fizicki,dal mrsate,kako sa bolovima,ishranom,kako kasalj,disanje?
Kako vam je to sve i koliko je trajalo sa suprugom?
Otkada ste vi saznali za vasu bolest?Negdje sam citala ali sam zaboravila...
Jel ima neki savjet da mogu ja uciniti nesto svom suprugu da bar malo olaksam kad dodje ono teze od ovog stanja?
Svaki savjet je dobrodosao,ako ga imate naravno
Inace jeste i vi i vas suprug mladi,ali ako vam je za utjehu (a sumnjam da vam ista moze biti) ja imam 27,sad u maju napunila,a suprug ce za koji mjesec da napuni 37,a vec smo u ,,tom sosu,, ali sta da se radi,nismo ovo birali,vi ste iza sebe ostavili plod ljubavi,vasu djecu,nama se za 6 godina braka i 2 veze ni to nije dalo ostvariti
Puno vas pozdravljam
Poslala sam vam pp
ganadra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:49 pm

Post od ganadra »

Volela bih kada bih mogla da napisem nesto dobro i ohrabrujuce, ali trenutno se bas lose osecam i ne mogu da lazem, stanje se pogorsava.
Cula sam se sa mojom doktorkom i ocekivala sam bar nesto da mi pedlozi konkretno, a ona i dalje odugovlaci i rekla mi je da se javim tek sledeceg cetvrtka, pa ce videti sta ce sa mnom. Iz toga ja citam da bas nije sigurna sta ce sa mnom, pa odugovlaci, a meni se simptomi samo gomilaju i ne znam kako sa njima da izadjem na kraj.
Javlja mi se otok u nogama i gasovi u stomaku, tako da ne znam sta da jedem, a da mi se ne stvaraju gasovi, koji me muce i ne mogu da spavam.
Tesko je, ali moramo napred.
snovak
Novi član
Novi član

Post od snovak »

ganadra napisao:Volela bih kada bih mogla da napisem nesto dobro i ohrabrujuce, ali trenutno se bas lose osecam i ne mogu da lazem, stanje se pogorsava.
Cula sam se sa mojom doktorkom i ocekivala sam bar nesto da mi pedlozi konkretno, a ona i dalje odugovlaci i rekla mi je da se javim tek sledeceg cetvrtka, pa ce videti sta ce sa mnom. Iz toga ja citam da bas nije sigurna sta ce sa mnom, pa odugovlaci, a meni se simptomi samo gomilaju i ne znam kako sa njima da izadjem na kraj.
Javlja mi se otok u nogama i gasovi u stomaku, tako da ne znam sta da jedem, a da mi se ne stvaraju gasovi, koji me muce i ne mogu da spavam.
Tesko je, ali moramo napred.

Ganadra, draga drzite se, nema posustajanja!
Vi, kao i jos nekolicina ste nama ostalim svetao primer kako se treba boriti. Tesko je, ali kad pogledate kroz sta sve sve prosli, smatrajte ovo jos jednom epizodom, jos jednom bitkom u ratu koji MORATE dobiti! Slika
Odgovori