prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
*Glista
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 19, 2012 11:50 am

Re: prijatelji

Post od *Glista »

Dragi moji, par meseci sam čitala vaše postove i dosta naučila iz njih.
Otkrivanje raka na plućima kod moje mame sam drugačije doživela od porodice. Svi su apsolutno odbijali da pričaju o tome jer je i samo spominjanje raka izgledalo kao prihvatanje smrtne presude. A ja sam krenula da čitam apsolutno sve o tome što mi je dospelo ruku i ovaj forum mi je pružao "sagovornika". Naravno, razumem da su svi u šoku kada čuju ovu dijagnozu.
Za sada, mi imamo srećne vesti jer je mami odstranjen gornji režanj pluća i sa ostatkom može sasvim normalno da živi jer će se praznina popuniti. Stigli su i rezultati patologije, nema više malignih promena, tako da ne mora hemoterapija. Ja sam se toga više plašila nego same operacije. Tek tada, posle svega, sam zaplakala prvi put, tu u doktorovoj kancelariji.
Znam da sada slede redovne kontrole. Ali, ono što nigde nisam konkretno našla, a zanima me, je: da li su ovakvi pacijenti "zalečeni" ili "izlečeni"? Tj. kolike su šanse da se rak vraća ponovo i ponovo?
Veliki pozdrav svim prijateljima i nadam se da ću za par godina biti sa vama i u temi "Preživeli 5 god i više" :)
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

@ *Glista,
patohistoloski, koja vrsta karcinoma je bila u pitanju?
Korisnikov avatar
*Glista
Novi član
Novi član

Post od *Glista »

Trenutno nemam nalaz kod sebe, pa izvinite ako pogrešim neku reč.
Paracentralno lokalizovan adenokarcinom, 67mm
T2BN0NX IIA stadijum
Tumorno tkivo infiltrira viscelarnu pleuru 10x17mm

Dalje je pisalo nešto 100% nema više malignih ćelija...

Hvala na odgovoru (ako išta možete zaključiti iz ovoga)
ganadra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:49 pm

Post od ganadra »

Hvala drbg sto ste se ukljucili.
Na ovom forumu vec odavno nema nijednog lekara.
Dobro dosli.
lyki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2011 9:25 am

Post od lyki »

Bojana2311 napisao:Lyki, hvala ti na recima razumevanja i ohrabrenja. Procitala sam tvoju pricu. Tuzno. Imas pravo, ovo moze da razume samo neko ko je prosao kroz sve to.
Znam da ce mi do kraja zivota nedostajati moj tatica. Drago mi je da je ipak, docekao unuka, ali mi je uzasno zao sto nije stigao da uziva u njemu duze. Posto je bio toliko slab, tata ga nije lepo ni drzao, plasio se da ce ga ispustiti. Mi smo mu stavljali bebu u narucje. Umro je 12. marta. Mihajlo je 13. marta napunio 7 meseci. Tata nije docekao ni Mihajlov treci zub... Eto, takve stvari i sitnice mi se motaju po glavi. Pa, onda ti odvratni lekari...Ja ne mogu da veujem, da tvog oca nisu hteli da spasavaju, iako, vidis, ko da mi je podsvest govorila da ne ostavljamo tatu u bolnici pred kraj, rekla sam mami "Oni ga nece ozivljavati, pruziti pomoc, jer je umiruci pacijent"....Medjutim, umro je u snu...
I govorim ljudima "Umro mi je otac", ali osecam da me jos nije posteno prodrmalo, kao da se svaki dan suocavam ponovo sa tom cinjenicom, i svaki dan ponovo cujem mamin glas koji govori "Nema vise naseg tate".
Mnogo je tesko, ali, kao sto kazes, moramo da gledamo napred, u decu. I preguram tako dan.
Ali, kad padne noc, krenu suze u potocima, placem za svojim jedinim taticom.
Jos je sve to sveze, jos ti zjapi otvorena rana koja krvari... Ja sam kao i ti svake veceri kad legnem, kad ostanem sama sa svojim mislima, plakala kao kisa. Svake noci sam se uspavljivala sa suzama. To je trajalo neko vreme, a onda je bilo perioda kad nisam uopste plakala, iako ne prodje dan da ga ne spomenem ili pomislim na njega. A secam se razgovora nekih mesec dva pre smrti, kad je moj muz pomenuo svog oca koji je umro 2010, tata mu je rekao da tek kad prodje neko vreme stici ce ga sva tuga odjednom, i da ce ga udariti svom snagom. Pricao je kako je on sve to prosao kad mu je majka umrla i kako je pravu bol osetio tek nekoliko meseci kasnije kad je postao svestan cinjenice da nje vise nema. Veruj mi da se setim tog razgovora svaki dan, a sto je najgore od svega je sto je 100% bio u pravu. Cini mi se da sam tek sada, skoro 5 meseci kasnije postala sasvim svesna toga da njega vise nema i da ga nikad vise necu videti. E to stvarno boli. Koliko sam samo puta pomislila onako u trenutku da ga pozovem i pitam za neki savet, pa se trgnem u poslednjem trenutku. Juce sam se vratila iz Istanbula, gde sam provela par dana, svakom ovde kupila po nesto, a onda se setila kako bi on samo uzivao u cajevima i alvi koju sam donela... pa me uhvatila neka tuga.. Evo i sad dok ovo pisem teku mi suze...
Cudis se sto lekari nisu pokusali da ga spase... Pa nisu... Generalno oni uopste nista ne preduzimaju kad neko umire, a ima dijagnozu kancer. Smatraju da je pacijent otpisan onog trenutka kad mu je postavljena dijagnoza i da svakako umire pre ili kasnije i da nije vredan spasavanja jer ce ionako da umre. To je nesto sto ja ni sada ne mogu da shvatim ma koliko se trudila. Covece, sedi pored njega i slusa mu otkucaje srca i ceka trenutak kada ce zadnji otkucaj da cuje da moze da upise vreme smrti i ode dalje! Tako hladno i nezainteresovano kao da gleda dzak krompira na pijaci, a ne ljudsko bice od krvi i mesa! I na moje pitanje sta se desava i zasto ne preduzme nesto ona pocinje kako su to metastaze koje su se svuda rasirile i kako je bolje da ovako umre! Ma bolje da cutim... Sta da ti kazem, osim da te sasvim razumem jer delimo istu tugu. Budi jaka, bori se, zivi i dalje, i ne odustaj i ne posustaj ni u jednom trenutku! Zbog sebe i svog oca koji bi sigurno zeleo da ti ne patis, nego da uzivas u zivotu i budes srecna!
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

*Glista napisao:Dragi moji, par meseci sam čitala vaše postove i dosta naučila iz njih.
Otkrivanje raka na plućima kod moje mame sam drugačije doživela od porodice. Svi su apsolutno odbijali da pričaju o tome jer je i samo spominjanje raka izgledalo kao prihvatanje smrtne presude. A ja sam krenula da čitam apsolutno sve o tome što mi je dospelo ruku i ovaj forum mi je pružao "sagovornika". Naravno, razumem da su svi u šoku kada čuju ovu dijagnozu.
Za sada, mi imamo srećne vesti jer je mami odstranjen gornji režanj pluća i sa ostatkom može sasvim normalno da živi jer će se praznina popuniti. Stigli su i rezultati patologije, nema više malignih promena, tako da ne mora hemoterapija. Ja sam se toga više plašila nego same operacije. Tek tada, posle svega, sam zaplakala prvi put, tu u doktorovoj kancelariji.
Znam da sada slede redovne kontrole. Ali, ono što nigde nisam konkretno našla, a zanima me, je: da li su ovakvi pacijenti "zalečeni" ili "izlečeni"? Tj. kolike su šanse da se rak vraća ponovo i ponovo?
Veliki pozdrav svim prijateljima i nadam se da ću za par godina biti sa vama i u temi "Preživeli 5 god i više" :)
Vidis i mene je to zanimalo da li sam ja izlecena ili zalecena. Receno mi je da je lecenje zavrseno i to je maksimum koji sam mogla da dobijem od svojih lekara. Oni se ogradjuju i ne praktikuju da ti kazu da su te izlecili i da si zdrav. Sa ovom bolescu nikada nisi siguran i moze se vratiti tako da mozda i ne treba razmisljati o tome da li je u pitanju "izlecenje" ili "zalecenje". Uostalom, na to treba gledati kao i na statistiku o prezivljavanju. Ne obracati paznju!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

@ganadra,
(izricita) zelja nekih clanova foruma, je bila da se na ovoj temi lekari ne javljaju. ne zaboravimo da je ovde bila aktivna i koleginica onkolog, koja je bukvalno oterana sa foruma...

@*Glista,
vreme ce pokazati - adenokarcinom se, nazalost, cesto vraca. sa druge strane, na vreme operisani pacijenti, podvrgnuti zracenju imaju otvoren put da udju u izlecene. i jos jedna povoljna okolnost za vas je da ova podvrsta karcinoma pluca ulazi u spektar indikacija za "kubansku vakcinu"

@evelina,
koliko je, bese, proslo od poslednje terapije?
laradi
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 20, 2006 3:39 am

Post od laradi »

Dobro jutro!
Evo i mene na ovoj temi dok čekam da počne operacija moje mame. Čekam da joj još jednom poželim sreću i kažem joj da bude hrabra, pre nego što je spuste u salu. Saznanje o oboljenju izmeni čoveka u trenu. Ja sam dugo vremena hronični bolesnik, koji se panično boji svake sumnje na neku bolest, dok je moja majka sušta suprotnost. Fizički aktivna, jaka žena koja nije bila kod lekara 30 godina. Saznavši za dijagnozu u prvom trenu je bila malodušna, već je rezervisala mesto u "Ognju", ali je svaki dan donosio promenu sve dok na kraju nije donela odluku da kreće u bitku u kojoj će iskoristiti svako oružje da zavara protivnika.Živeće uprkos svemu i na način na koji joj sama bolest postavi kao uslov.Što se mene lično tiče, sve ću podrediti tome da joj produžim život za jedan minut ako je moguće.
Imati ovakvo jedno mesto gde se okupljaju ljudi sa istim i sličnim problemom, neprocenjivo je bogatstvo. Oni stvarni prijatelji reaguju svako na svoj način i to dodatno opterećuje i mene a kamoli tek mamu kojoj sam i sama sa svojom brigom o njoj dovoljno teška.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

laradi, cekati operaciju je nesto veoma nezgodno, jos kad se uzme u obzir da si onkoloski pacijent pa ti se svasta vrzma po glavi, ne znas sta ce biti niti sta ce sve da rade...u prvoj liniji se bojis jer mislis da se mozda neces probuditi(nije demotivacija vec razmisljanje svakog ko ide na sto), znam da je nama, pacijentima, bilo dosta nezgodno, ali isto tako znam da je jos nezgodnije kada nego voljen ide na sto...ja sam se preko interneta sprijateljio sa dve zene, jedna je clan ovog foruma i ona mi je pomajka, druga zena je clan nekog drugog foruma i ona mi je isto pomajka, i ta druga je isla na operaciju, po sesti ili sedmi put i jako sam se brinuo dok mi se nije javila da je ok...a eto, akd pogledas-niti rod nit' se znamo "uzivo"...brinem se za sve kad cujem da je neko lose, takav sam...
najveci deo operacija se zavrsi dobro po pacijenta, ja sam bio na "kasapljenju" od 6 sati, posle toga 2 dana se nisam secao nicega, dalje sve na "parcad", al' evo, dobro sam...koja je poenta-bez obzira na godine i karakter, covek mora da bude jak, ako nije-da postane, ako jeste-da dodatno ojaca...to sve ide jedno sa drugim, prvo nastaje sok, pa delimicno neznanje, pa onda borba, onaj pravi, glavni sok, nastaje tek posle lecenja a sve se to rezultira tako sto covek bude znatno jaci...posle shvatis da prasina na policama ili prljavi prozori uopste nemaju ama bas nikakvu vrednost i da se oko njih ne treba nervirati... :)
medicina77
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 01, 2011 3:34 pm

Post od medicina77 »

Dragi prijatelji,kao i sto sam obecala,javljam vam rezultate.Mami je danas stigao nalaz scintigrafije,i hvala GOSPODU BOGU,dobar je :D Sad cekamo konzilijum da vidimo sta dalje.Svima saljem puno podrske.
Korisnikov avatar
*Glista
Novi član
Novi član

Post od *Glista »

Hvala @drbgd na odgovoru.
Znam da je, najblaže rečeno, nezgodno kada ti neko saspe u lice nepovoljne vesti, ali meni je drago što se ovde javljaju i osobe koje mogu da odgovore na konkretna pitanja i znaju o tome više nego ja. Bolje mi je da znam činjenice, kakve god da su, nego da živim u uverenju da je sve sjajno i savršeno.
Nema pravila u životu i možda ja "odem" pre mame (srčka ako sin sutra dođe iz škole sa četvorkom iz čitanja) :lol: :lol: :lol:

Draga laradi, mamina operavija je trajala oko 5 sati i potpuno te razumem kako si se osećala sve vreme. Nadam se da je prošlo sve kako treba i da ćeš nam se uskoro javiti
ganadra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:49 pm

Post od ganadra »

Drbgd, ovo je medicinski sajt i ljudi se, pored toga sto zele da razmene svoja iskustva, javljaju da im i lekari, koji su to voljni, daju neka objasnjenja. Pojedini posetioci foruma nemaju pravo u ime svih bilo koga da oteraju, tako da pozivam sve lekare dobre volje da nastave da se javljaju, jer nam to jako mnogo znaci, zato sto nasi ordinirajuci lekari nemaju mnogo ni vremena, a cini mi se ni volje da komuniciraju sa nama. Zato su ovi forumi toliko poseceni.

Evelina, drago mi je sto si se konacno javila i verujem da si ti vec sada u grupi izlecenih, iako se slazem sa tobom da nikad se ne moze reci sa sigurnoscu kod ove bolesti. Mozda ti je mucno, posle svega, da se i dalje javljas, ali veruj mi, puno nam znaci da cujemo nekog kome je dobro, za promenu.

Svima ostalima zelim da se drze i razmisljaju pozitivno, jer samo nam to preostaje.
laradi
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 20, 2006 3:39 am

Post od laradi »

operacija je bila teška, trajala je četiri sata, ali je mama dobro.Prebačena je iz šoka,a tek sutra mogu dobiti informacije od lekara. Da, ja podržavam svakog lekara koji nam se pridruži ovde, pa čak i na ovoj temi ili bolje reći naročito na ovoj temi! Socijalizam nam je lečnje učinio pristupačnim ali se zato izgubio kontakt na relaciji pacijent- lekqar i zato u potpunosti podržavam instituciju kućnog, porodičnog lekara.Ovako, nas pet članova porodice leči se u tri doma zdravlja a sad sam ja uvela i četvrti. Da bi zaista pratio nekoga, lekar mora imati uvida u njegov način života, porodičnu situaciju, anamneza treba biti u pravom smislu te reči ( sećanje, prikupljanje informacija) sistematična. pored svih dostignuća savremene medicine ipak je čovek taj koji ima moć spoznaje!
Postovi onih koji su se upustili u borbu sa ovom bolešću, njihova iskustva, razmišljanja svima mogu da budu podrška i zaista nam znače!
Bojana2311
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 19, 2012 11:14 pm

Post od Bojana2311 »

@lyki
I ja verujem da ce me sastaviti sve kasnije, i da ce ta prava tuga tek da dodje. Pocela sam da ga sanjam, bolesnog, i u snu mislim i razradjujem taktiku sta bi jos moglo da se uradi. Onda se budim, posle par sekundi shvatam da je bio san, i da ga nema vise...
Znam da ne vredi, ali jos uvek me ne napusta bes i razocaranost u ljude. Niko nije svestan koliko je sve trenutno i prolazno, i zapanjena sam koliko ljudi je potpuno bezosecajno, na celu sa lekarima.

@laradi
Slazem se sa vama, kod nas svako gleda svoju oblast, jer za druge nisu "nadlezni", a za pravilnu dijagnozu i lecenje, neophodno je sagledati pacijenta i njegov organizam u celini.
Samo napred i izvestavajte i dalje kako vam je mama.
lyki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2011 9:25 am

Post od lyki »

Laradi, iz sve snage navijam za mamu da bude dobro i brzo se oporavi!!! Javljaj kako je i kako tece oporavak!
Bojana, draga moja sapatnice, naucicemo mi da zivimo i da kanalisemo svoju tugu i bol.. Nismo ni prve ni poslednje koje su izgubile svoje najmilije.. Ucinice vreme svoje! Izacicemo jace iz svega ovoga!
Odgovori