prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kat0404
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 8:17 am

Re: prijatelji

Post od kat0404 »

Dragi moji,
Srecni praznici,HRISTOS SE RODI!
Imam pitanje,da li neko zna da li ima u Beogradu da se kupe marame koje su zgodne za zene koje primaju hemoterapiju,kosa je opala ,a ne mogu stalno da nose periku?
Hvala unapred.
Mnogo pozdrava,Biljo tvoj potpis....
:D
ko otrpi do kraja, spasice se
Korisnikov avatar
Biljaa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 10:10 pm

Post od Biljaa »

kat0404 napisao:Dragi moji,
Srecni praznici,HRISTOS SE RODI!
Imam pitanje,da li neko zna da li ima u Beogradu da se kupe marame koje su zgodne za zene koje primaju hemoterapiju,kosa je opala ,a ne mogu stalno da nose periku?
Hvala unapred.
Mnogo pozdrava,Biljo tvoj potpis....
:D
Kat,drago mi je da ti se sviđa moj potpis,inače sam ga dobila u privatnoj poruci od jedne divne osobe kad mi je otac umro i dosta mi se ta poruka vrzmala po glavi i mnogo pomogla da shvatim neke stvari.Inače par rečenica o meni :lol: (možda nekog i interesuje :roll: )

Naime život se živi,kakav takav al kažu sve je to život.Pokušavam da se posvetim sve više deci i butiku koji držim a u pitanju je dečiji tako da sam baš radila i bila dosta angažovana poslednji mesec al to neznači da nisam bar tri puta dnevno dolazila na ovaj forum i pratila vas :roll: ,,a moram reći da ste se bre ulenjili i da bih volela više da vas "čitam".Na fb sam i prijatelj sa nekima,što mi pričinjava veliko zadovoljstvo i radost :D ,sa nekima sam u kontaktu u privatnim porukama a sa nekima i mobilnim. Najveća trenutna muka je što je stric pre dva meseca operisao tumor na mozgu i isti mu se vratio maltene odmah i već je u "onoj fazi" za koju još uvek nismo spremni.Da zlo bude veće strina i on nemaju decu i strinina nećakinja,brat i ja smo im najuža rodbina a ja dragi moji nemam snage da ga gledam u ovakvom stanju i neznam šta da radim.Odem povremeno i uradim i pomognem al posle toga mi je zlo jer stric inače jako liči na mog tatu a posebno sada kad je nepokretan i leži.Uf ja vas baš ugnjavih a namera mi je još čim mi se ukaže prilika.

Još jednom puno zdravlja,sreće,ljubavi....Volim vas sve :) :) :)
"Božija volja te nikada neće odvesti tamo gde te Božija Milost neće zaštititi."
ganadra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:49 pm

Post od ganadra »

Dragi prijatelji, pratim ovaj forum od kada mi je dijagnostikovan karcinom grlica materice, septembra 2008.godine. Svratim procitam vase muke, ali se nisam do sada ukljucivala u diskusiju.
Bila sam preplasena, i u tisini sam pratila sve muke i sve radosti kroz koje ste prolazili. Mislim da je doslo vreme da se i ja ukljucim, mada vidim da ima malo obolelih, uglavnom su to najblizi obolelih.

Kao prvo da pozelim svima da u ovoj godini izbore svoje bitke i izadju zdraviji i srecniji.

Moja nije pocela bas najbolje, jer sam upravo dobila kontrolni MR pregled i po svemu sudeci sam se izborila sa osnovnom bolescu - ali je izgleda otislo dalje, na limfne cvorove, a mozda i kosti.

Najvise me brine mirnoca sa kojom sam primila to saznanje, mada stalno razmisljam o tome sta me ponovo ceka: nova zracenja i nova neizvesnost.

Upravo sam se zato i ukljucila, jer ovaj forum i ova tema su zapravo nas najveci melem, mesto gde mozemo da iskazemo i nase strahove i nasa nadanja, ono sto sa nasim najmilijima ne mozemo, da bismo ih zastitili. Zato mi je zao sto se ne ukljucuju vise oboleli, jer svi vi koji se ukljucujete u ime vasih obolelih ne mozete da znate taj osecaj, a zelim vam da nikada i ne saznate.

Pozdravljam sve forumase, a narocito one najaktivnije, jer da nije ovih ljudi, bili bismo mnogo vise bolesni i usamljeni. Jos jednom pozdrav i ne napustajte nas.
ganadra
Aktivan član
Aktivan član

Post od ganadra »

Dragi Slavko, vidim da si trenutno na forumu i zelim ti sve najbolje. Citala sam o tvojoj borbi i svaka ti cast na hrabrosti. Tvoja mladost mora da pobedi bolest.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

hvala vam puno i ja vama zelim sve najbolje,ne dajte se,bolest se ne pobedjuje samo operacijom i terapijama vec i umom,um je vazniji od svega... :) ja sam moju bolest oterao i nadam se da nije luda vise da se vrati(ima da nagrabusi,samo da zvoni)... :D

a sto se tice mirnoce sa kojom ste primili rezultat i vest,to je u neku ruku i normalno,ne vredi plakati i padati u depresiju jer je borba jos pred vama,ne znam kako ste podnosili zracenje i terapiju,ali mislim da neizvesnost,nervoza i pitanje sta ce biti mnogo vise razara coveka od same bolesti i terapija...ima ovde ljudi koji su uvek radi da vam pomognu i upute koju lepu rec,javite se kad mozete... :)

veliki pozdrav...
ganadra
Aktivan član
Aktivan član

Post od ganadra »

hvala Slavko, ti si pravi melem, valjda si zato i uspeo da pobedis tu opaku bolest.
Ja sam i prvu dijagnozu podnela dosta mirno, terapiju sam podnela dobro, nisam imala nekih velikih tegoba, ali ja inace u zivotu imam visok prag tolerancije na sve, ali se to sada odbija kao bumerang, pa sam postala dosta nervozna i moji ukkucani ne mogu da se naviknu na mene takvu.
Mozda je to reakcija na sve sto me je snaslo, ali izboricu se ja i sa tim.
Volela bih da cujem iskustva onih koji su isli ponovo na terapiju, kako to izgleda kada se ponovi.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

hvala na lepim recima... :)
normalno je,ni mojim roditeljima nije bilo lako jer sam cesto bio nervozan,svaki put kada trebam da idem u bolnicu ja do nje popijem pola litre vode,ili me stalno zavrce stomak pa idem vise puta do wc-a,malo glupo ali to je strah...sve ce doci na svoje,vasi ukucani moraju da imaju razumevanja i da shvate da svi prolazite kroz jako tezak period...
e sada,ne znam kako mislite kada kazete:iskustva onih koji su isli ponovo na terapiju?koliko je proslo do poslednje terapije/zracenja?ja sam primio 4 ciklusa pa bio na pauzi mesec dana pa onda primio jos 2 pa onda operacija i nakon mesec-dva dana jos 2 ciklusa...psihicki dosta tesko sam podneo a fizicki mnogo bolje...
gile952
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 16, 2010 9:59 pm

Post od gile952 »

Драга Ганадра,
можда ја и нисам баш најбољи ибор тј. особа која би требала да се јавља као подршка, јер је мој вољени син своју битку изгубио са само 23 године. Али ипак сам пожелела да се јавим да вам кажем како је управо та вера и нада најважнија у овој борби. Ако је ваше лечење засновано искључиво на официјелној медицини ви ту ништа не можете да учините, осим да се надате да ваши лекари чине оно што је за вас у сваком тренутку најбоље, а оно што ви можете за себе да учините је да се окружите само позитивним људима, људима који вас воле и који ће бити уз вас и дати вам сву потребну снагу и вољу за борбу, који ће на вас деловати тако да ћете ЗАИСТА веровати у своје излечење. То је најважније. Док постоји та нада и ви ћете се другачије борити. И колико год лекари били ужурбани, нервозни, нерасположени због посла да потроше више времена на вас, ипак покушајте од вашег лекара да сазнате шта од алтернативе бисте могли да користите за појачање имунитета а што неће бити контрадикторно вашој терапији, да не нашкодите себи. Мој син је ипак имао 23 године и одабрао је да слуша своје лекаре док је у установи и док му не прође трансплантације матичне ћелије. Сада то јако жалим. Сваког дана се кајем што сам дозволила да он одлучује о томе, без обзира што је и пристанак на лечење сам потписао као пунолетна особа. Жао ми је и сигурно ћу жалити до краја живота. Јер, толико је био позитиван и сигуран у своје излечење, да ни по протеку више од годину дана од његове смрти ја не могу да схватим како је он могао да умре, тако јак, тако смирен, тако храбар и позитиван, сигуран у себе, своје излечење. Дубоко жалим што га нисам наговорила да покушамо нешто чиме бисмо ојачали организам за даљу борбу. Сигурно сте већ од 2008. године, од када сте оболели, имали прилике да и чујете од других пацијената и пронађете на интернету мноштво текстова о помоћним средствима за чишћење и јачање организма. Ништа од тога неће излечити рак, али може помоћи вашем организму да ојача и да се даље бори са том болешћу. У овој болести и то је велика ствар.
Желим вам све најбоље.
Јављајте се после контрола, са новим вестима,
Поздрав,
Мила
ganadra
Aktivan član
Aktivan član

Post od ganadra »

Pa kad kazem ponovo mislim na eventualno zracenje metastaza, jer jos nisam bila kod doktora sa rezultatima, ali postoji mogucnost da su mi se pojavile mete na kostima i limfama, pa me zato zanimaju iskustva onih koji su prosli to. Inace, zracenje primarnog ca grlica materice je zavrseno pre dve godine. Ja se fizicki osecam dosta dobro, sem sto imam problema sa mokrenjem, ali je to verovatno posledica radijacije. Laboratorijski nalazi su u granicama normale i ne menjaju se evo vec dve godine, ali me brinu ove novosti. Naravno, cekam da odem kod lekara da mi protumaci nalaz MR i cujem sta dalje, ali do tada ne mogu mirno da sedim, stalno mislim na to sta me ceka dalje. Znam da su mnogi prosli svasta i nisu izgubili snagu, ali je jako tesko nastaviti da radis svakodnevne poslove kada postoji ta neizvesnost. Cini mi se da ce mi biti lakse kada cujem konacno sta sse desava dalje sa mnom, a istovremeno me i plasi to saznanje.
Tebi Slavko hvala sto odmah reagujes, sama cinjenica da neko cita tvoju muku i saoseca, puno znaci.
I kada niko ne reaguje, ti si tu da das utehu. Hvala ti na tome. Stvarno je neverovatno da tako mlada osoba moze toliko da saoseca sa drugima. Mladji si od oba moja deteta i volela bih da vise vremena provodis sa svojim vrsnjacima i da budes na nekim drugim forumima, prikladnijim tvojim godinama, ma koliko nam nedostajala tvoja mladost i optimizam.
Pozdravljam i sve druge forumase, da ne nabrajam poimence, pratim sve vase postove i divim se snazi koju posedujete.
Nadam se da cu je i ja imati dovoljno da vam se redovno pridruzujem.
ganadra
Aktivan član
Aktivan član

Post od ganadra »

Draga Mila,
iskreno mi je zao zbog vaseg gubitka, tako mlada osoba, ali se divim vasoj hrabrosti da i dalje dajete podrsku svima nama.
Svoju prvu dijagnozu sam primila sasvim mirno, odradila terapiju zracenja bez nekih vecih nus pojava i nastavila da zivim normalno, pre svega zbog svoje dece i uz njihovu podrsku, naravno. Kada sam saznala za dijagnozu, najvise me je mucilo to kako da saopstim svojima, koliko ce ih to uplasiti, narocito cerka, koja je veoma osetljiva, ali sve je proslo relativno dobro, svi su zajedno sa mnom prihvatili da je to samo epizoda koja ce proci.
Sada me ponovo plasi upravo to kako saopstiti lose vesti, jer mene vise boli patnja mojih najmilijih, nego moja sopstvena.
Sto se alternative tice, nisam protiv tih nekih pomocnih sredstava, cak sam i koristila aloju, noni, ekomer i maticni mlec, ali to smatram zaista samo dodatkom i verujem da jedino oficijelna medicina moze da nam pomogne, ma koliko agresivna, pa i stetna bila sa nus pojavama.
Jedino mi je zao sto nasi lekari ne razumeju kako se osecamo, koliko smo uplaseni, da nam je potrebno samo malo vise ljudskosti i razumevanja, malo vise objasnjenja sta se desava sa nasim telom, kako bismo mogli lakse da se izborimo sa tim sto se desava.
Sreca je sto zivimo u vremenu napredne tehnologije i sto mozemo eto i virtuelno da se povezujemo i pruzamo informacije i utehu jedni drugima.
Hvala svima koji su tu.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

ipak nemojte donositi zakljucke pre vremena,mozda rezultat i nije tako los,sto se tice kostiju ono sto sam razumeo jeste da ima posledica zracenja,ali da ni sam radiolog nije siguran da li je to metastaza ili nije...moguce je da je to ucestalo mokrenje posledica zracenja i u magnetu je opisano da isto...nemam nista drugo da kazem osim da vas razumem jer sam se i ja tako osecao...ne znam kod koga se lecite i koliko je taj doktor otvoren,ja sam imao doktora koji je na jedan sasvim otvoren i realan nacin mojim doktorima saopstio o cemu se radi...nadam se da je i vas takav,da vam moze lepo reci o cemu se radi,bez uvijanja...
nemate zasto da se zahvaljujete,mi smo tu da jedni drugima pomazemo,zato sam najvise i ostao na ovom forumu mada su mi svi govorili da ga batalim,mozda nekom moja rec moze pomoci i dati hrabrosti da taj ili ta nastavi dalje...
mogu da se saosecam sa vama jer sam prosao kroz isto kroz sta vi prolazite i kroz sta ste prolazili,vremenom sam puno razmisljao i shvatio puno toga,mozda bas to i pomaze...voleo bih i ja da vise provodim vremena sa mojim vrsnjacima ali tu ima jedan problem a to je da sam se generalno razocarao u ljude i sad mi je dosta tesko da povratim to poverenje,da se prema svima ponasam isto...pogledi na zivot,na svet su se mnogo promenili,ja jesam optimistican sa strane da covek pored svega mora da zivi,da se zivot nigde ne zavrsava i da pored bilo kojih dijagnoza i bolesti moramo ziveti,ali za neke druge stvari i nisam bas toliko optimistican...
za snagu,nemojte ni razmisljati,ako vam je zafali ovde,dodjite pa cemo je nekako doturiti do vas... :)
ganadra
Aktivan član
Aktivan član

Post od ganadra »

Zaista si zlatan sto za svakog imas vremena.
Ja se nadam da necu morati da prolazim kroz terapiju ponovo, ali sada sam se pomirila sa tim i znam da moram napred.
Vise sei ne osecam tako lose zbog toga. Znam da postoje osobe koje ce mi pomoci da savladam i ovu epizodu i da nastavim normalno kao do sada, ukljucujuci i sve vas na forumu, jer svi vi najbolje razumete kako se osecamo. Drugi mogu da saosecaju, ai ne mogu da razumeju nikada i zelim da tako i ostane, da nikada ne saznaju kako je kada dobijes jednu takvu dijagnozu.
Ja se trudim da se ponasam kao zdrava osoba, tako se za sada i osecam i osobe oko mene vrlo cesto zaborave od cega bolujem. To dokazuju cestitke, pa cak i neka vrsta zavisti, kada sam im saopstila da sam postala invalidski penzioner pre nekoliko dana. Svi su mi cestitali, a ja sam pomislila da bih se rado menjala sa njima i njihovom mukom oko straha od gubitka posla, jer penziju nisam dobila tek tako. Ali kao sto sam rekla, bilo mi je i drago jer sam uspela da me posmatraju kao normalnu zdravu osobu i da me ne sazaljevaju.
Sto se mojih lekara tice, direktni jesu, ali vrlo sturi. Znaci, kaze, vi bolujete od teske bolesti i treba ozbiljno da je shvatite i to je sve. Tako su mi saopstili prvi put. Sve ostalo sam sama citala izmedju redova, na ovom forumu uporedjivala svoj sa drugim slucajevima i dolazila do nekih zakljucaka. Sami doktori mi nisu nesto detaljno objasnjavali, a volela bih, jer je neizvesnost gora od najgore dijagnoze.
Kazes da si se razocarao u ljude. Rano je za to. Mlad si i imaces prilike da upoznas jos puno ljudi koji ti mogu postati prijatelji, a oni koji su te razocarali, na njih zaboravi. Nemoj jos da gubis poverenje u ljude jer su i oni uplaseni za svoju egzistenciju, puno losih stvari nam se dogodilo i vecina nije u stanju da savlada sve to lose sto se dogadja pa postaju samozivi i imuni na tudju muku i nesrecu. Ali ti si mlad, verujem da ce tvoja generacija uspeti da sagradi bolje drustvo od ovog sada. Samo se trudi da zivis .
A snagu polako dobijam.......i vec mi je bolje.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

trudim se,nekad covek svoju muku makar na kratko zaboravi kad se tudjom pozabavi...
dakle,zavisi dosta toga od vas,ali i od vase okoline,pa cak i od nas,ova tema je upravo zato i napravljena,da pomogne onima kojima opmoc ttreba... :) jedino oni koji su prosli istu muku kao i vi mogu da vas savetuju i da kazu:pa nemoj tako,uradi to ovako ili nesto drugacije...ja bih bio najsrecniji kada ne bi bilo bolesnih,ali,kakvo je stanje,sve vise i vise obolevaju ljudi...
to i jeste relativno dobra stvar jer,sada cete makar primati penziju a ovako bi vas gazda mozda otpustio jer nema nikakve vajde od vas a samo vas placa...to je ekonomska strana,a ona druga,tako je kako ste rekli,vi bi ste najvise voleli da se ovo nije desilo,da ste ostali kao i svi,da radite ma kako to bilo...bice bolje,mora,sto bi rekla verica... :D
nazalost internet nije bas verodostojan jer je svaki pacijent prica za sebe,i ne treba bas uporedjivati tako,ali kad ne moze drugacije onda mora ovako...naravno,slazem se...ja kada sam isao kod lekara,sednem i pitam sta me interesuje(doduse lecili su me deciji lekari i oni su mnogo bolji od vecine odraslih,jer se njihova psihologija razlikuje od psihologije drugih lekara)...
jesam,istina je da cu upoznati puno ljudi jos mozda mi neko i postane prijatelj,bice i toga,samo ne znam ko ce uspeti u tome,bas zbog toga sto retko ko ima poverenje kod mene...uplaseni jesu,razumem ja i to ali zar mora svako da gleda samo svoju zadnjicu,zar mora neko da te trazi samo kad mu neko treba?ima brdo takvih...nadam se i ja da cemo uspeti u tome,ja se vec sada u neku ruku trudim da u tome i uspem,da pokusam da od ljudi napravim jos bolje ljude,ali ne ide...
dobro je,skupite je,recharge batteries... :D
ganadra
Aktivan član
Aktivan član

Post od ganadra »

Slavko, sada sam na drugom podforumu procitala da si krajem godine imao uvecane limfne cvorove, sta je bilo sa tim, sta su ti rekli.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

ja imam uvecane limfne cvorove od druge operacije(prvom su mi odstranili testis a drugom tumor iz stomaka) i nakon toga su mi podvezali 2 limfna cvora jer nisu hteli da ih vade...oni su se,po recima hirurga,naduli i oni su ispunjeni limfom i to je tako...moguce je da su oziljci pa i da se to vidi na magnetu...imam magnet februara pa cemo videti kakvo je stanje i sta ce sa tim biti,sta ce pokazati magnet...u principu oni su se uvecali za par milimetara i to predstavlja problem,medjutim meni su tumor markeri mirni,tako da to verovatno nije tumor...
Odgovori