prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
kat0404
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 8:17 am

Post od kat0404 »

Suzi,moje saucesce.
Jesy,lepo je sto si svratila na temu.Dodji ponekad,treba nam tvoj vedar duh.
Moj unuk je jedan veliki pubertetlija.
To je generacija dece,koja su bila mala kada su nas bombardovali.Koje traume oni nose.
Izasla je knjiga,Darovi milosrdnog andjela.Napisala je dr. Mirjana Andjelkovic-Lukic,strucnjak za eksplozive,koja je ispitivala posledice od bacenih eksploziva za vreme Nato ekspedicije na nasu zemlju.
Trojica strucnjaka od kojih je i njen muz, koji su radili na ispitivanju materijala ,su u roku cetiri god.oboleli od karcinoma.U Srbiji godisnje oboli od raka 30000 osoba.
Planeto,planeto,sta smo ti uradili.........
Pozz. :roll:
ko otrpi do kraja, spasice se
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od jesy »

moja prijateljica sutra putuje u Moskvu radi lechenja carcinoma,ide na 10 dana,moracu da se raspitam za detalje pa cu vam javiti...lechena je kod nas ali...metastaze iduu i dalje...ali...izgleda ima nade,chim budem neshto saznala javicu vam,pozdravlja vas jesy
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
evo mene
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm

Post od evo mene »

Dragi PRIJATELJI,veliko hvala za sve vas.Vi ste mi i utjeha,i rame za plakanje.Da,stvarno,poslije godina zatomljenih suza,uz vas su potekle .i,još jednom,hvala.
Nadam se da će ponekad neka moja riječ uspjeti utješiti ili malčice nasmijati neke od vas,kao što to čine vaše riječi za mene.
Biljo,i to je napredak ,za tvog tatu.Jako je važno da ga zanima i nešto drugo,osim nalaza i bolnice.Mislim da će mu to pomoći više nego bilo šta drugo.Posebno što će,vjerovatno,duže boraviti na čistom vazduhu.
Kat,sreća da ne znamo šta su nam sve bacali.
Dragi prijatelji,srećna sam što vas imam.
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Kontakt:

Post od jesy »

samo da pozdravim sve koji se javljaju na ovoj temi,samo da znaju da mislimo na njih...moja prijateljica je danas otishla u Moskvu ...a rezultate javljam
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Jesy,držimo joj fige.
Danas su mi rekli da dođem 20.03.na magnetnu.Samo se nadam da se do tada neće pokvariti,ponovo.
Mislim na vas .Lijepo spavajte,prijatelji.
maajas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 12:00 pm

Post od maajas »

Da li neko zna koliko je vremena potrebno da "stigne" snimak sa MR do lekara u Klinickom centru. U ponedeljak su nam rekli u utorak, u utorak su rekli u sredu..
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

nekada i 3 nedelje.......
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Ha! Mislile ste da sam prohujala sa vihorom? Ma, za mene je neophodan neki malo jaci vetric koji bi me oduvao!

Kao sto znate ja sam opet na hemoterapiji.

Prva je bila u januaru. Proboravih tamo 3 divna dana. IORS pun ko oko. Lezala sam prvo u hodniku!

Druga hemo mi je pala u cetvrtak, a sta to znaci? To znaci da je u cetvrtak prijem i priprema (kortikosteroidi IV na 6 sati), u petak je hemo, u subotu je izlezavanje i naravno nema otpusta! Kad je tu subota, nakon nje dolazi i nedelja. Taman se poradujes da ces u ponedeljak kuci - kad tamo Dan drzavnosti!

No, kako u svakoj nesreci ima i malo srece, dobih ja vikend listu i odoh da povracam kod kuce u tisini doma svoga!

Proslog leta su ukinute vikend liste zahvaljujuci jednom pacijentu iz muske sobe (sa naseg sprata), zna Oldtimer citavu pricu pa ako je ne mrzi nek je isprica.
Vrlo cesto (u stvari uvek) iskomplikuju se stvari kod neke od zena i ona ne bude otpustena iz bolnice. To za sobom povlaci i nevidjenu frku za krevet kada stignu pacijentice zakazane za taj dan. Tada se ubacuju dodatni kreveti u sobe i tako se je i desilo da jednu zenu nisu imali gde da smeste i zahvaljujuci tome ja odoh na vikend! Jeeeeee! Jel vidite kako je malo potrebno pa da covek bude sretan?!

Inace sam super! I dalje sam na makrobiotici. Imam osecaj da se mnogo brze oporavim, osecam se jacom. Kao da mi nije nista. Sigurna sam i da mi vise nije nista!
Makrobioticki program mi oduzima maltene citav dan. Kuvam dorucak, pa rucak, ujutro masaza tela vrucim peskirom, pa lupkanje po meridijanima, pa vizualizacija, ma svasta nesto! Naravno, moram da poradim i na svom poslu (nisam na bolovanju, ali ne idem na posao vec posao dolazi kod mene :wink: )

Ah, moram da vam ispricam sta mi se je desilo na prosloj hemo!
Ponasala sam se kao neka pocetnica!

Taxol je kapkao i kapkao 5 sati!!!!! (inace mu treba 4 sata) Pa onda carboplatina 2 sata!!!! (inace procuri za 1sat).
Tu definitivno izgubim zivce i odvrnem onaj djavo da iscuri sto pre ono malo carboplatine. Dakle! Pocrveneh kao rak (koja zgodna igra reci), izgubih dah, srce samo sto mi nije izaslo kroz nos!
Iskljuci me sestra pod hitno i ostavi me 30 minuta da dodjem k sebi, a onda ajd da primim ono sto je preostalo natenane!

Eto, djaba mi iskustvo!

Posledica ove moje gluposti je bila izgorela koza lica i glave. Ljudi, mislila sam da cu da posizim. Mazala sam maslinovo ulje, kantarionovo ulje, jekoderm i na kraju me je spasio Jomelop E! Koza mi je prvo bila crvena, a onda se je susila i izgledala sam smezurano kao pergament.

Sad sam opet zgodna!

Au, eto nema me i onda napisem ubedljivo najduzi post!

p.s. S vremena na vreme vas citam.
zlatiborac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 12, 2008 8:54 pm

Post od zlatiborac »

Pozdrav Evelina. Drago mi je sto te drzi dobro raspolozenje,to je sigurno dobar znak. Malo si me podsetila na te neke epizode u IORSu,secam se da smo takodje majka i ja karikirali vecinu desavanja...
Pozdrav svima...Zna li neko sta je sa decakom koji je dolazio pod nickom "Moja mama"?
sentinel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 07, 2009 10:53 am

Post od sentinel »

Moram da pozdravim evelinu, posto mi je ulepsala dan. I drago mi je da je ponovo tu.
Iako sam od skoro sa vama, procitala sam skoro cele prijatelje temu i stekla utisak da vas mnoge poznajem. Jedna od njih je i evelina. Uvek pozitivna.
Nisam recita, ali cu sa osmehom veceras u krevet ;o).
Sve se moze, kad se hoce! Dan za danom... Puno vas sve pozdravljam!
cemi
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 9:07 pm

Post od cemi »

E sad nam je svima mnogo lakse, kad se Evelina konacno javila!
Dobro raspolozenje je primarni faktor u izlecenju ove bolesti, tako da verujem da za nasu Evelinu nema zime.
Bobans, samo nam ti nedostajes...Please, javi se!
Zlatiborac, drago mi je da se oporavljas, neke rane nikada ne zarastu do kraja, ali vreme cini svoje i naucimo se da zivimo sa njima.
Ja sam juce bila na groblju kod brata, zapalila sam cigaretu, sela na klupu i sat vremena sam pricala sama sa sobom.U momentu sam ukapirala da sam kao Zika Pavlovic iz Zikine dinastije koji sedi na groblju, jede i prica sa Darom.Strasno, sreca sto me niko nije video inace bi mislio da sam nacisto poludela.Ne znam zasto ali imam osecaj kao da me cuje kad na groblju nesto glasno izgovorim, cesto osecam i njegovo prisustvo u nekim situacijama, gotovo da cujem neki sapat iza sebe.Da li se to jos nekome dogadjalo?
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Dobrodošla,Eveli,kraljice.Znala sam ja da nas ti čituckaš.Samo tako nastavi,i ovo će se zvati JUČE.
Ne znam šta je sa onim divnim dječakom,samo se nadam da je neko pored njega i da ga drži za ruku,jako mu je potrebna podrška.
Ne mogu baš nešto večeras da kuckam,svaka kost i svaki ožiljak me bole,iznad one granice izdržljivosti.ne znam šta da popijem,a kod porodičnog ljekara sam naručena tek 23.03.
Pozdrav svima.
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

evo mene,

Primi moje najiskrenije saucesce!

Inace sam recita (tacnije, ne zaklapam - ni usta ni tastaturu), ali u ovakvim situacijama ostajem apsolutno bez teksta - nema reci kojima mogu da opisem sta osecam, niti ima reci koje opisuju tugu kad se izgubi neko voljen.

.....

Btw, juce su mi zubari radili nesto sto se zove 'klinicko produzavanje krunice' na umnjaku, usta su mi puna konaca, nisam nocas spavala&nervozna sam kao kuce, a da ne pominjem koliko sam gladna...

Ukratko, svi uslovi su se stekli da vas detaljno smaram - za pocetak, urbanom legendom koju je Evelina pomenula i koja, otprilike, glasi ovako:

Prosle godine (nedge u ovo vreme), jedan pacijent iz Panceva je primao hemoterapiju (ne znam tacno koju) i deo protokola je bio da mu par dana posle terapije kontrolisu krvnu sliku.

On je lepo zamolio da ode kuci i da dolazi svaki dan (i.e. 2-3 dana) da mu vade krv na IORS i cika-doktori su mu ispunili zelju - dolazio je nekoliko dana na kontrolu krvi i sve je bilo u redu....

...do trenutka kad je sa vikend-listom otisao u Socijalno da refundira putne troskove na relaciji Beograd-Pancevo!!!

Onda se digla nevidjena frka i ukinuti su tzv. vikendi na IORS. Rezultat - iako nema kreveta, nema pustanja za vikend (licno provela tri vikenda na IORS zbog toga).

Sto se pomenutog Pancevca tice, u pusackoj zoni je cak licitirano sta bi mu sve radili, samo da ga stignu, posebno oni koji su primali terapiju po istom protokolu kao i on, i koji su, ni krivi ni duzni, morali da leze danima samo zbog kontrole krvne slike...
maajas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 12:00 pm

Post od maajas »

Ljudi moji jos uvek ne mogu da se nacudim da pacijent moze da bude otpusten sa odeljenja bez otpusne liste. Da mu sestra kaze `ustani treba nam slobodan krevet`. Da nam doktor posle vise sati cekanja u zurbi kaze da je konzilijum sutra i da dodjemo po papire u ponedeljak. Na pitanje da li treba da uzima nesto od terapije (kod kuce je pio jedan lek u bolnici pet razlicitih) kaze `neka pije ono sto je pio do sada`. Na pitanje da li moze da procita magnet kaze nemogu i da ga uznemiravamo sto nam on ne daje za pravo. Zgranuta sam.
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Oldi,hvala,draga.Ne znam šta da ti kažem za tvoje nove muke.Izdrži i to.
Maajas,ništa nas više ne može iznenaditi.Mene prosto uhvatio strah ,kad me prije neki dan doktorka u Kotoru izuzetno ljubazno primila i saslušala.Dala mi žena terapiju,čak i broj telefona,da nazovem,ako primjetim neku reakciju.Radi se o nekim injekcijama,protiv bolova,koje su djelovale dva puta,a treća sreća...ništa.A,doktorka radi u državnoj ustanovi,nisam čak ni čekala.Svijetli primjer kako treba tretirati pacijente.Hvala Bogu da još postoje takvi ljekari.
Narode,večeras idem u pozorište.Daje se ‚‚Zločin i kazna‚‚.Gostuje pozorište iz Beograda.Pošto znam koliko je Dostojevski sumoran ,nadam se da će mi naša svakodnevnica izgledati veselija ,kad izađem iz pozorišta.
Pozdrav svima.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
Odgovori