prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

Evo koga interesuje Kodeks ponasanja medicinskih radnika

http://www.zdravlje.sr.gov.yu/mz-admin/ ... Kodeks.pdf

Obratite paznju na Cl 18 i 19 (mislim da bi to trebalo stampati i deliti 'zdravstvenim radnicima' na salterima).

Inace, da ne bude da sam ja neki namcor - u ogromnoj vecini slucajeva sam do sada nailazila na ljubaznost i razumevanje po raznim specijalistickim sluzbama, ali (Marfi je cudo!) uvek zaskripi na najbanalnijoj stepenici - npr. u laboratoriji ili na rentgenu (tj. nesto sto svaka seoska ambulanta ima)!!

......

Btw, bila sam danas na UZ - svi komplimenti sluzbi! (Da li treba da naglasim da to NIJE moj Dom zdravlja, nego drugi?)

Ljubazni, fini, lepo su me primili, dali detaljan izvestaj, cak se sestra ponudila da me otprati niz stepenice (malo se teze krecem, ali stizem tamo gde sam posla, :)).

Eh, da - UZ nalaz je UREDAN, :):):):):)

Odoh da kupim sebi nesto lepo, :)
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Oldi, ovo je odlicna vest sto je UZ u redu. Jos marker i bices mirna sledeca 3 meseca.
evo mene
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od evo mene »

Dragi moji prijatelji,nedostajali ste mi.jutros sam dovezla mog supruga iz bolnice,imao je problem sa srcem.Poslije nedjelju dana,par pretraga,pustili ga kući,bez valjanog objašnjenja,tako da dalje idemo PRIVATNO.
Ja sutra idem u PG.Zakazali mi scintigrafiju,konačno.Tu sam imala sreće.Inače,bila sam 126.na listi,ali danas,kad sam provjeravala da li sam upisana,Dr mi reče da dođem ujutro.Svaka čast,samo da se dobro završi.Inače,toliko sam ovih dana u haosu,da sam jutros,kad sam pošla po supruga,ostavila uključen šporet,a na šporetu šerpa sa mesom. Ne mogu da vam opišem kakav užas me dočekao,kad sam se vratila iz Kotora.Puna kuća dima,onog crnog,a kako tek smrdi...
Pročitala sam šta ste pisali ovih dana.
Ivana,moje iskreno saučešće.
Zlatiborac,nadam se da je slava protekla dobro.
Ljudi,moram na spavanje,javiću se,Sanči,kad dolaziš kod mene?
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm

Post od bobans1983 »

Pozdrav svima.Cestitam Oldi na lepim vestima, nadam se da ce ih biti i od drugih clanova ovog naseg malog drustvanceta.
Oldi 'ajd sad na PISANIJE.Jedva cekam, prelep ti je blogic.
Stavicu link kod mene.
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član

Post od oldtimer »

bobo, hvala ti mnogo!!

Evo, dodala sam jos ponesto, izmedju ostalog i sliku iz mladjih dana, odnosno od pre dve godine, :)

Pa, ako vam se dopada, dopisite se na blog, ovo je za sve nas, :))
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Oldi prelepa ti fotka i blog.Ja sam tamo registrovana pa mi sad ne prima sifru ne znam sto.Odo' da proverim.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Upravo su mi stigli rezultati CA 125. Iznosi 115.

09.oktobra je bio 80, pa 15.oktobra je pao na 66 (to je bio ujedno i jedini pad) i eto sada je 115.

Zaista sam ocajna.
Pijem i caj od travara, caj od reisi, na makrobiotici sam, pijem i neki specijalni preparat koji navodno utice na metabolizam secera. I NISTA!

Mislim, ako hemoterapije nije uspela da umlati prokletog gada, neznam odakle mi ideja da ce cajevi.
evo mene
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm

Post od evo mene »

Oldi,zaboravih ti čestitati na dobrom UZ nalazu,ali,oprostićeš mi,nadam se.
Eveli,da li iko od ljekara čita tvoje nalaze,šta misle,zašto je marker toliko u porastu?
Ja sam juče bila u PG.Nažalost,nisu neke vijesti.Osim promjene na rebru,sada postoji i slična promjena na desnom laktu,takođe i na L3 i L4.Jednog od slijedećih dana idem na skener kičme,grudnog koša,sve UZ,Ca 15-3,C125,CEA,i još neke lab.pretrage.Držite mi fige,trebaće mi.
Dok sam čekala kod hematologa,poslije završene scintigrafije,skupilo se društvo malo,ali odabrano.Znate kako krene na takvim mjestima...Na licima vidiš ko je prošao hemo,zračenje i ostalo, a ko je tek na početku.Krenula priča,‚‚novi‚‚ izgubljeno gledaju,ne znaju šta ih dalje čeka.A,mi,koji imamo duži staž po istim ili sličnim mjestima,kao po dogovoru,počeli neku svoju,tragikomičnu priču,valjda da malo ohrabrimo ove nove.Bilo je i smijeha i suza.Prosto mi bilo žao kad su me prozvali ,pa sam napustila društvance.
Imam osjećaj kao da sam odavno upoznala te ljude,čak mi je jedna žena tražila broj telefona,a druga mi je prišla i zagrlila me.Ohrabrila me ta jednostavna ljudska toplina,dala mi nade da ,ipak ,nikada nisam sama.
Kao što sam sinoć rekla našoj dragoj Sanči,imam osjećaj da je poznajem dugo,doživljavam je kao prijateljicu.
dragi moji prijatelji,sorry ako je sve pomalo konfuzno,treba mi malo vremena da se vratim u kolosijek,a nisam mogla da vam nešto ne napišem.Pozdravčić.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Eveli, nemoj molim te da budes ocajna, pomislim sta nekada kada nije bilo tih prokletih markera.Samo nas plase.Kazi mi kako se ti osecas, fizicki,..... psihicki, pretpostavljam kako ti je.Javljaj se stalno, molim te.
Kako ti je otac?
zlatiborac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 12, 2008 8:54 pm

Post od zlatiborac »

Evelina, znam da je marker dijagnosticko sredstvo u pracenju stanja posle hemoterapije,ali i sama znas da jedinice CA 125 znaju da budu i cetvorocifrene i da znaju da imaju dnevne oscilacije iz raznoraznih razloga. Ipak se osloni na MR ili CT,mnogo je merodavnije. Nemoj zapostaviti cajeve. I sto je jos vaznije,nemoj prestati da im verujes. Mislim da je vecina svesna cinjenice da alternativni pristup sigurno ima svoje opravdanje.
Evo mene,fasciniras me zdravim duhom. Nemoj klonuti,pliz. Znamo svi da on moze biti jaci od bilo kog citostatika. Mirno sacekaj ostale nalaze.
Vidite kako je Oldtimer resila da jos duuugo bude oldtimer i niko joj nista ne moze. :D :D :D
Ja sam trenutno u nekoj mracnoj depresivnoj fazi,nemam kontrolu nad emocijama. Cekajuci da prodje,pozdravljam vas i zelim sve najbolje.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Zlatiborac da platis pice,aktivan drug clan 100 postova.
Evelina, rizikovacu da neke uplasim ako ti kazem da su mom muzu tumor markeri bili uvek OK.Seti se pisala sam o tome.
zlatiborac
Aktivan član
Aktivan član

Post od zlatiborac »

O tome i ja pricam. I moja majka koja je imala brojne slivene metastaze na oba jetrena reznja nikad nije imala povisen AFP marker.
Ene,stvarno,stoti post,ajte svi na rakiju,zlatiborsku...
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član

Post od oldtimer »

Pu, pu, pu, nemoj da me ureknes, :)

Ja sam to vec pisala, ali da ponovim - nikad mi tumor markeri nisu bili visoki!

Pre prve operacije su bili oko 40 (granicne vrednosti su 0-31), tako da je to bio izgovor hirurgu zasto mi nije uradio totalnu histerektomiju, nego je samo jedan jajnik skinuo - pobogu, gospodjo, to se ne radi!! Tumor marker vam je nizak, mi cemo to da PRATIMO! (antologijska izjava, ponovljena posle mnogo puta, i od strane nacelnika i od strane konzilijuma).

Tek kad su me (na moje insistiranje) ponovo operisali i nasli metastaze (FIGO IIIc), onda su konstatovali da 'tumor markeri i nisu bas pouzdan pokazatelj', :)

Mnogo kasnije, Profesor Dzodic mi je objasnio da, u mom slucaju (tj. zbog odsustva stitne zlezde), tumor markeri ne znace previse, ali ja ih i dalje vadim, cisto da se ne raspravljam sa Evelininom doktorkom kad dodjem na kontrolu, :)

Nego, deco, nesto mi je holesterol visok, (kao i fibrinogen + sedimentacija, ;))

Izgleda da cu ipak morati na dijetu, ;)
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Evelina hvala za komentar na blogu ni ja ne mogu da pristupim Oldtimerkinom blogu.Treba drugi nalog izgleda a ne ovaj sa foruma.
Olidi sad si nasla da drzis dijetu, a dok su bile slave :lol:
I ja imam holesterol.
zlatiborac
Aktivan član
Aktivan član

Post od zlatiborac »

Da se pridruzim i ja drustvu sa povisenim jedinicama holesterola,naravno ako me primate...S tim sto sam ja u znacajnoj prednosti u odnosu na vas,imam povisene i trigliceride. Gotovo godinu dana jeo sam samo ono sto sam pripremao i majci,sve bareno,voce,povrce,zitarice,bez trunke masti,mnogo vocnih sokova,meso skoro da nisam ni konzumirao,ulje iskljucivo hladno cedjeno suncokretovo,laneno i maslinovo i to u skromnim kolicinama. Kao rezultat svega toga masnoce se jos povecale.
Odgovori