Potrebna pomoc u tumacenju nalaza

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Jovanka12
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 03, 2010 6:41 pm

Potrebna pomoc u tumacenju nalaza

Post od Jovanka12 »

Postovani, molim bilo kojeg strucnjaka iz oblasti onkologije, da mi pomogne.
Naime, moja majka je operisala u januaru prosle godine rak dojke, zavrseno je 6 ciklusa hemoterapije i zracenje.
Sada je po prvi put radila scintigrafiju skeleta. Nalaz tumor markera iznosi 11. Scintigrafija skeleta sa 99mTc-DpD je pokazala sledece:
Na ciljnim statickim scintigramima skeletnog sistema vizualizovana je nehomogena distribucija radiofarmaka u lumbalnom segmentu kicmenog stuba i pojacano vezivanje u nivou desnog kolenog zgloba (degenerativna geneza). Fokusno pojacano nakupljanje radiofarmaka koje moze biti lokalizovano u desnoj aksili ili ev. rebru. POnoviti za 3 meseca i ukoliko perzistira obaviti SPECT opisane regije.

Ok, da li se radi o metastazi? Naime, mamu je posle zracenja pocelo koleno uzasno da boli, rendgenom je ustanovljena gonatroza. Aksile? Hm, da li se radi o pazusnoj jami?
Molim Vas za pomoc.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: Potrebna pomoc u tumacenju nalaza

Post od Slavko_slavko »

da radi se o pazusnoj jami ali ne znam sta sve ovo znati...ukoliko ima nakupljanja radiofarmaka to bi onda znacilo(da ukoliko postoje metastaze) da tumor upija taj radiofarmak i da se prebojava...e sad,sta znaci spect nisam siguran...
Jovanka12
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 03, 2010 6:41 pm

Post od Jovanka12 »

Hvala. Ako se jos neko javi, a lekar je, bicu zahvalna do groba na pomoci.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

scintigrafijom se dijagnostikuje patolosko nakupljanje radiofarmaka u nekom delu tela, pri cemu je ova metoda vrlo senzitivna (precizno se registruju mala odstupanja), ali nije i specificna (ne "razlikuje" dijagnoze).
ukoliko je vasoj majci potvrdjena gonartroza, onda je to - to na kolenu.
za svako ostalo mesto treba utvrditi o cemu se radi.
aksila jeste pazusna jama.
oliveral.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 05, 2010 11:14 pm

Post od oliveral. »

Postovani,
molim Vas da mi protumacite sledecu dijagnozu:
- histoloski malignitet g3
- stadijum tumorske bolesti ptnm t3 n1 l1 v1
- rezidualni status r1 kategorije...

Mama je operisana 8.maja zbog upale zucne kese.
Ona nema nikakvih tegoba osim bola u predelu zucne kese,
osim onog bola koji oseca od operacije.
NAzalost, i ona je 20 godina radila na Onkoloskom institutu,
pa sad amaterski i mi mozemo da pretpostavimo sta sve ovo
znaci, ali ne mogu da se pomirim da se to tako brzo dogadja,
a da se ona oseca prilicno dobro!
mariola53
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 12, 2010 2:12 pm

Post od mariola53 »

Pozdrav

Operisala sam pre dve godine kancer na debelom crevu.

Posle mnogobrojnih kontrola sad su tumor markeri pokazali:

CEA 5.2 a granica je 5.0

CA 19-9 18.8 a granica je 40

Molim vas kakva mi snimanja za dalje preporucujete i kakve analize s obzirom da je krvna slika uradjena i u granicama je normale
danka11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 23, 2010 10:23 am

Post od danka11 »

no verovatno za moju krvnu sliku. Naime jako cesto mi se desava da gubim snagu, energiju, budem sva malaksala i imam osecaj kao da cu se tog trenuka srusiti.Nisam nikada padala u nesvest, ali mi je u tim trenutcima potrebno da sednem, sacekam desetak minuta,popijem vodu, nesto i bude mi bolje. Nisam neko ko ne jede pa da mi se zbog toga desava.Imam 22 godine, a 54 kg. Kada odem da uradim krvnu sliku, rezultati budu ok. Tacnije, desava se da mi sve bude u donjim granicama i doktorka mi to kaze, ali kao nije strasno, a meni se i dalje desava. Ne znam da li da idem opet da vadim krv, ali plasim se da ne bude uzalud i da mi opet kaze da mi nije nista.??Nije do pritiska jer ja inace imam nizak pritisak pa nije drasticna razlika.Zaista ne znam sta moze da bude??
Odgovori