Postavljanje dijagnoze - tumor jetre

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pellezinjo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 22, 2011 1:09 pm

Postavljanje dijagnoze - tumor jetre

Post od pellezinjo »

Poštovani forumaši,

Nov sam na ovom forumu, a moram reći da me je muka naterala da postavim par pitanja u nadi da će neko moći da mi rastumači situaciju u kojoj mi se nalazi baka.

Naime, ona je stara 70 godina, ima dijagnostifikovanu astmu već godinama, a ujedno je i srčani bolesnik. Uzima tonu lekova za kontrolu tih bolesti, i godinama je sve bilo u redu (koliko je moguće da bude u redu). Pre 3 godine, ustanovljen je tumor na bubregu, urađena je operacija i izvađen je ceo bubreg (?!) u opštoj bolnici u Kotoru, pošto živi tamo, inače je srpski osiguranik. Elem, nakon operacije, nije više imala tegobe tog tipa, i redovno je išla na kontrolu drugog bubrega, i sve je bilo u najboljem redu.

Tokom leta, žalila se na enormno visok krvni pritisak (gornji preko 200), konstantno je umorna, sve je boli, izgubila je preko 5 kg, i lekar opšte prakse ju je uputio na specijalistički pregled ultrazvukom, gde je ustanovljeno da ima neke promene na jetri. Nisu joj dalje rekli šta to može da bude, već samo da se prima na bolničko lečenje radi daljeg ispitivanja. U narednim danima, rađeno joj je neko ispitivanje sondom, a danas je otišla u Podgoricu na skener. Pritom, posle svih tih pregleda niko joj ništa nije rekao - što nas je i navelo da pomislimo na ono najgore.

Ono što sam uspeo da pročitam na internetu jeste da je vrlo moguće da je u pitanju metastaza na jetri, a da je tumor na bubregu zapravo bio maligni - iako joj to niko nije rekao, i posle te operacije nije primala nikakvu terapiju, te da je ova situacija sada gotovo terminalna faza, i da joj verovatno nije ostalo mnogo života. Meni, kao laiku, nije jasno kako je moguće da rak krene od jetre i da bude tako progresivan, uzimajući u obzir njene godine, ali kao što sam napisao nisam lekar, pa zaista ne mogu da sudim.

Možete li mi reći, makar i orijentaciono pošto znam da je teško postaviti dijagnozu na osnovu parcijalnih informacija, da li ovo liči na kancer?! Napomenuo bih da su joj tumor markeri izuzetno uvećani, i šta se može dalje očekivati?

Hvala unapred!
sandrao
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 23, 2010 5:59 pm

Re: Postavljanje dijagnoze - tumor jetre

Post od sandrao »

Pellezinjo, ako bi da proveris evo ti jedna informacija. Ako si iz Bg-a, imas ordinaciju u Tomasa Jeza na Vracaru, zove se Ars medika. Ultrazvuk kosta 2.000 din a radi ga zena za koju kazu da ima dara da vidi ca celije manje od milimetra. Zove se drRada Damjanovic.

Pa da ne gubis vreme, 2000 nije strasno. Za zdravlje nista nije mnogo.

Srecno i javi sta je bilo.

Pozz, S
pellezinjo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 22, 2011 1:09 pm

Re: Postavljanje dijagnoze - tumor jetre

Post od pellezinjo »

Hvala, probaćemo. U Beogradu sam, a i baka će biti ovde od ponedeljka.

Skener je stigao - metastaze na jetri, ne može nikakva operacija, ne znam još koliko joj je ostalo života :-( Probaćemo i sve alternativno.
Odgovori