Posto sam nova na forumu ,unupred se izvinjavam ako moje pitanje se naslo na pogresnom delu foruma.
Pre pola godine odstranjena mi je materica u potpunosti,jajnici takodje. Osecala sam se dobro ,ali mi je nedavno pocela desna noga da otice. Dr.mi je rekao da trebam ici na rehabilitaciju u vremenu od 10 seansi.
Otkud nastali otok i ima li to veze sa odstranjenom matericom?
Unapred hvala.
Operacija materice i otok noge
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jan 15, 2012 5:45 pm
-
- Novi član
Re: Operacija materice i otok noge
Da li je moguce da niko nije imao slicno iskustvo,ili da nikog nema da da strucno misljenje?
Koliko sam ja istrazivala, citala i informisala se ( uzmite to sa rezervom, ja nisam strucnjak ), obzirom da su vam odstranili jajnike, matericu i, verovatno, sve okolne zlezde, sasvim je moguce da je kod vas doslo do pojave limfedema. bitno je da se sto pre obratite doktorima, koji ce vas uputiti kako da to drzite pod kontrolom, kako ne biste gubili na kvalitetu zivota.
Lep pozdrav.
" Uzroci stvaranja limfedema
•redukcija limfnih puteva (gubitak,prekid)
•hipertrofija ili hiperplazija limfnih puteva
•obstrukcija limfatika (malignom bolešću,ožiljak od limfadenektomie, radioterapije ili infekcije).
Limfni sistem je sigurnosti sistem faktor protiv preopterećenja tečnošću i sprečava nastanak edema.
•dinamička insuficijencija usled povećanja volumena. Dakle, tu limfatično opterećenje prevazilazi transportni kapacitet (zdravog) limfnog sistema a tečnost se akumulira u intersticijumu uzrokujući edem.
•mehanička insuficijencija(insuff. malim volumenom), tu je limfni transportni sistem oštećen pa je time narušen normalan put limfe. Limfna cirkulacija ne moze da savlada normalno opterećenje limfom. Limfni sigurnosni faktor se ne može aktivirati u mehaničkoj insuficijenciji.
Limfni sistem održava homeostazu ekstracelularnog prostora te insuficijencija ovog sistema uz normalno ili povećano stvaranje intersticijske tečnosti dovodi do limfedema.
Limfedem je najčešće posledica hirurškog prekida limfnih puteva a zatim i postiradiacione fibroze okolnog tkiva.
Limfedem se odlikuje abnormalno visokom koncentracijom tkivnih proteina, hroničnom upalom, zadebljanjem i ožiljavanjem podkožnog tkiva, kod težih oblika vrlo retko može da alteriše u limfangiosarkom. Incidenca sekundarnog limfedema posle hirurške ili zračne terapije karcinoma dojke je od 6 – 30%, nakon lečenja karcinoma u maloj karlici 1– 47%, lečenja karcinoma glave i vrata 22 – 56%."
Lep pozdrav.
" Uzroci stvaranja limfedema
•redukcija limfnih puteva (gubitak,prekid)
•hipertrofija ili hiperplazija limfnih puteva
•obstrukcija limfatika (malignom bolešću,ožiljak od limfadenektomie, radioterapije ili infekcije).
Limfni sistem je sigurnosti sistem faktor protiv preopterećenja tečnošću i sprečava nastanak edema.
•dinamička insuficijencija usled povećanja volumena. Dakle, tu limfatično opterećenje prevazilazi transportni kapacitet (zdravog) limfnog sistema a tečnost se akumulira u intersticijumu uzrokujući edem.
•mehanička insuficijencija(insuff. malim volumenom), tu je limfni transportni sistem oštećen pa je time narušen normalan put limfe. Limfna cirkulacija ne moze da savlada normalno opterećenje limfom. Limfni sigurnosni faktor se ne može aktivirati u mehaničkoj insuficijenciji.
Limfni sistem održava homeostazu ekstracelularnog prostora te insuficijencija ovog sistema uz normalno ili povećano stvaranje intersticijske tečnosti dovodi do limfedema.
Limfedem je najčešće posledica hirurškog prekida limfnih puteva a zatim i postiradiacione fibroze okolnog tkiva.
Limfedem se odlikuje abnormalno visokom koncentracijom tkivnih proteina, hroničnom upalom, zadebljanjem i ožiljavanjem podkožnog tkiva, kod težih oblika vrlo retko može da alteriše u limfangiosarkom. Incidenca sekundarnog limfedema posle hirurške ili zračne terapije karcinoma dojke je od 6 – 30%, nakon lečenja karcinoma u maloj karlici 1– 47%, lečenja karcinoma glave i vrata 22 – 56%."
-
- Novi član
Hvala na odgovoru kao i na oduzetom vremenu.
Postoji jako veliki broj razloga zbog otoka noge. Da li ste gojazni? Da li imate problema sa cirkulacijom, proširenim venama? Da li imate dijabetes? Zbog kakvog tumora je uklonjena materica? koliko imate godina? ..........
-
- Novi član
Nisam gojazna.Bokily napisao:Postoji jako veliki broj razloga zbog otoka noge. Da li ste gojazni? Da li imate problema sa cirkulacijom, proširenim venama? Da li imate dijabetes? Zbog kakvog tumora je uklonjena materica? koliko imate godina? ..........
Nemam problem sa cirkulacijom i pros.venama.
Nemam dijabetis.
Godina imam 53.
Materica je uklonjena zbog malignog tumora.
Imate li neki izveštaj?
Da li vam je rađeno nedavno snimanje karlice? Postoje li neki sumnjivi limfni čvorovi?
Da li vam je ta otečena noga modrila, crvenila i tome slično? Da li je bolna pri pokretu ili ne? Da li je samo otečena i ništa više???
Može biti da je u pitanju limfedem ali ovako ''na suvo'' teško da nešto puno mogu reći.
Da li vam je rađeno nedavno snimanje karlice? Postoje li neki sumnjivi limfni čvorovi?
Da li vam je ta otečena noga modrila, crvenila i tome slično? Da li je bolna pri pokretu ili ne? Da li je samo otečena i ništa više???
Može biti da je u pitanju limfedem ali ovako ''na suvo'' teško da nešto puno mogu reći.