METASTAZA NA KICMI

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

sin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 02, 2008 10:18 am

METASTAZA NA KICMI

Post od sin »

majka mi ima metastazu na kicmi i naprsnuce 12-og prsljena,ne zna se gde je primarni .Svi nalazi do sada su joj bili u redu.U zadnjih 5 godina isla je na redovne kontrole krvi.Prvi put je u zivotu radila ultra zvuk ove godine u januaru,potom skener pluca,pa skener kicme,nigde joj nista nije utvrdjeno kancerogeno.Onda je 28.3.usledila MR.kicme u Valjevu i dijagnoza metastaza na svim prsljenovima bez saznanja gde je primarni mada su oni ljudi nju trazeci primarni snimili i vise nego sto je trebalo.Ona je 1947.god.za sada se dobro oseca,bez i jednog simptoma bolesti osim bola u ledjnom delu oko 12-og prsljena,sve se teze krece,jede kao da nije bolesna.Svaka vrsta pomoci je dobro dosla.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

neka se uradi MR mozga!
Rendgen pluca!

i neka se potrudi da ne povecava telesnu tezinu da se taj prshljen josh vishe ne oshteti!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Re: METASTAZA NA KICMI

Post od severus »

sin napisao:majka mi ima metastazu na kicmi i naprsnuce 12-og prsljena,ne zna se gde je primarni .Svi nalazi do sada su joj bili u redu.U zadnjih 5 godina isla je na redovne kontrole krvi.Prvi put je u zivotu radila ultra zvuk ove godine u januaru,potom skener pluca,pa skener kicme,nigde joj nista nije utvrdjeno kancerogeno.Onda je 28.3.usledila MR.kicme u Valjevu i dijagnoza metastaza na svim prsljenovima bez saznanja gde je primarni mada su oni ljudi nju trazeci primarni snimili i vise nego sto je trebalo.Ona je 1947.god.za sada se dobro oseca,bez i jednog simptoma bolesti osim bola u ledjnom delu oko 12-og prsljena,sve se teze krece,jede kao da nije bolesna.Svaka vrsta pomoci je dobro dosla.
Predlazem da dovedete majku u Bg u neki veci centar jer ne treba dozvoliti da u slucaju metastaze dodje do patoloske frakture koja bi polomila prsljen sa posledicnom kompresijom na duralnu vrecu i kicmenu mozdinu i paraplegijom/paraparezom vec bez obzira na cinjenicu da je primarni tumor nepoznat ona je kandidat za sistemsku hemioterapiju i lokalnu zracnu terapiju a sa ciljem da se uspori napredovanje bolesti , zarcnom terapija izvrsi redukcija tumorske mase mase metastaze i stabilizacija prsljena.Ponavljam da nema vremena za gubljenje.
sin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 02, 2008 10:18 am

Post od sin »

Hvala.Ujutru(3.4.)sam na radioloskom institutu sa uputom za stacionarno lecenje.Nadam se da ce biti pregledana kompletno.
MARIJA 06
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 12:18 pm

Za SEVERUSA ( metastaze na kicmi)

Post od MARIJA 06 »

Mojoj mami (52 godine) su danas operisane metastaze na prsljenovima. Odstranjena je jedna velika i jedna manja. Ona je jos uvek uspavana od anestezije. Ima jake bolove. Zelela bih da mi Severus objasni sta dalje. Primarni je na plucima i ona je isprimala nekoliko ciklusa hemioterapije, ali na zracenju nije bila. Bolest otkrivena u junu prosle godine. Hoce li ona moci da nakon ove operacije ide na zracenje? Kakva su vasa iskustva? Molila bih vas da mi odgovorite?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Da li je uklonjen primarni tumor(predpostavljam da jeste)??
MARIJA 06
Novi član
Novi član

Post od MARIJA 06 »

Ne nije otklonjen primarni na plucima. Otkriven je u junu prosle godine. Metastaze na L3 i L4 prsljenju i oba nadbubrega. Odnosno obe zlezde su uvecane. Od tada je primala nekoliko serija hemioterapije i to je to od njenih terapija na institutu za plucne bolesti. Metastaza na kicmi je izbila napolje i posle par meseci uzasnih bolova u nozi hirurg plasticar je odlucio da joj te metastaze otkloni. Sto je danas i ucinjeno.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Onda je operacija bila cisto palijativnog karaktera,pretpostavljam da ce obzirom na extenzivnost bolesti biti jos hemioterapije i zracenje fokusa odakle je metastaza bila uklonjena.
MARIJA 06
Novi član
Novi član

Post od MARIJA 06 »

Sta znaci palijativnog karaktera? Da li ce joj nakon uklanjanja metastaza prestati bolovi? Posto je pre tih bolova ona bila veoma pozitivna i puna volje. Da li je vas post pozitivan ili negativan?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ako se ukloni primarni tumor sa regionalnim limfnim zlezdama drenaznog podrucja i sistemskom metastazom lecenje je radikalnog karaktera znaci sa ciljem da se postigne izlecenje od maligne bolesti,ova interevencija je palijativna znaci sa ciljem da se ublaze/otklone simptomi (bol u ovom slucaju).Da li je metatstaza resekovana parcijalno/u celosti ja ne znam zna samo hirurg ali sasvim sigurno je da ce intervencija doprineti smanjenju simptoma.Izlecenje karcinoma pluca u ovom stadijumu nije nazalost moguce moguce je samo bolest drzati pod kontrolom.
allforlife
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Apr 11, 2010 9:47 pm

Post od allforlife »

ne znam da li mogu da pokrenem ovu staru temu, ali imamo u porodici isti slucaj.. pa me zanima kako je dalje teklo lecenje i dal je utvrdjen primarni... posto mom rodjaku sve o.k, svi organi i biohemijska naliza, ali magnetna rezonanca pokazuje metastazu na kicmi i naprsnuce 12 prsljena. radjen je singl shot i posle toga nista konkretno. napomilju biopsiju na kicmi, ali se plase da to urade.... bolove ima u donjem delu kicme, karlici i nogama, usporeno hoda ali moze dosta da prepesaci. normalno jede. pomaze diklofenak. molim vas za bilo kakav odgovor. hvala unapred.
allforlife
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Apr 11, 2010 9:47 pm

Post od allforlife »

samo da napomenem, mozda nekom nekad pomoge. slicne sare, malignim sarama - metastazama daju ostecenja kičme usred naleta streptokoke i stafilokoke. u nasem slucaju se sada na to sumnja tj na streptokoku.
MerisaKcerka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 18, 2017 11:37 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Post od MerisaKcerka »

Kod oca mi je ustanovljen multipli mjelom, sve se odigralo vrlo brzo, mislili smo da ima upalu pluća, ali kad smo ga odveli da uradi CT gornjeg abdomena i grudnog kosa, doktorica je primjetila da s kostima nesto nije uredu.. odnosno odma je posumnjala na multipli mjelom (rak kostane srzi ili krvi). Sad je u bolnici, prima 4 kemoterapiju i dobro je podnosi, danas mu je uradjen snimak kičme i doktorica je jucer rekla da ce mozda morati i na zracenje dok snime kičmu,jer se pluca odnosno rebra ne zrace.. vasa misljenja iskustva mnogo bi mi značila..
Odgovori