MDS-AML

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
branka12
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 25, 2012 12:22 pm

MDS-AML

Post od branka12 »

ovo je dijagnoza mog svekra pa ako neko zna nesto o tome da mi objasni malo mada ja mislim da se radi o nekakvoj leukemiji ali neznam zasto mu nije ukljucena hemoterapij mozda zato sto je imao srcani udar ili zato sto ima 79godina
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: MDS-AML

Post od drbgd »

MDS-AML znaci dvoumljenje, da li je u pitanju mijelodisplazni sindrom, bolest koja cesto prethodi leukemiji, ali ne mora nuzno preci u nju - ili se radi o akutnoj mijeloidnoj leukemiji.
verovatno je zato odluceno da se prati kretanje krvne slike, i da se ponovi punkcija kostne srzi.
ako je MDS - ovo stanje se prati uz odredjene lekove - ako je AML prognoza je losa, i sa aspekta njegovih godina, i sa aspekta slabog srca, i sa aspekta same biologije bolesti
branka12
Novi član
Novi član

Post od branka12 »

hvala puno.jos da dodam uz tu dijagnozu stoji sifra bolesti C-92.tako da me to jos vise uputilo na razmisljanje da je to leukemija .Nism medicinske struke pa se mozda ne izrazim kako treba .isli smo sa njim na kontrole sad vec idemo sve cesce svakih 10 dana on prima krv osim toga ne pije nista za tu bolest samo terapiju za srce .pritisak i nesto prptiv stvaranja krvnih ugrusaka .lose izgleda blijed je .Hvtaju ga grcevi u misicima povremeno mu izlaze modride po rukama i nogama .opet kazem nisam doktor al mi se cini da je to lose .njegov hematolog mu je rekao da je anemija ,jasno da jest ,ima vise vrsta amemije .Ovo je ipak C 92 .nije mi poznato da se bas anemije oznacavaju sifrom C.IVINITE AKO VAS GNJAVIM ,STA CU KAD SAM RADOZNALA POZDRAV ZA SVE NA FORUMU
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

da, jeste leukemija...cija je posledica anemija
branka12
Novi član
Novi član

Post od branka12 »

Hvala na odgovorima dr bgd i denisu ocekivala sam tako konkretan odgovor ,mada sam svjesna da u medicini ponekad 2 + 2 i nemora da bude 4,iz tog razloga sto smo svi kao pacijenti razliciti samo mi nije jasno zasto doktori ne kazu bar rodbini konkretno sta je nego umotavaju u nesto blaze varijante ,vec sam u porodici ranije imala slucaj ALL kod djeteta koje je na srecu dobro zavrsilo ,nadam se da ce tako ostati i naredni period od nekoliko godina da bi se mogao iskljuciti povratak bolesti nedaj boze. zahvaljujuci tome kopajuci po literaturi zaista sam mnogo naucila a kamo srece da nisam .Nazalost karcinomi su nam postali svakodnevica i moramo znati kako se nosit sa tim ne vrijedi zabijati glavu u pijesak. Predpostavila sam zasto mu se ne daje hemot. i bila sam u pravu a maticne celije ,to nam niko nije ni predlagao.on svakih desetak dana samo primi krv,i to je sve
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

lekumeije kod dece imaju sasvim drugu prognozu - dobru iznad 90% slucajeva, zato sto su u tom uzrastu zastupljenije geneticke mutacije koje imaju dobar prognosticki znacaj. sa porastom broja godina pacijenta, pocinju da dominiraju mutacije koje imaju los prognosticki pokazatelj.
sa 79 godina nema govora o specificnoj terapiji leukemije, jer pacijent ne bi preziveo ni prvi ulazak u aplaziju kostne srzi.
branka12
Novi član
Novi član

Post od branka12 »

Hvala jos jednom sto sta odvojili vrijeme za moje probleme.znam da je kod djece sasvim druga prica kad je rijec o leukemiji.ovaj djecak o kom sam pisala jutros je obolio u 4.godini zivota ,na vrijeme je otisao doktoru sve terapije uspjesno primio i 33.dan je uzet uzorak kostane srzi odnesen u BG na institut za majku i dijete .Pokazao je da u kostanoj srzi nema vise blasta .sad ovih dana zavrsava fazu odrzavanja i njegovi nalazi su savrseni ,nadamo se da ce tako ostati mada razmisljamo jos uvjek o tome da se leukemija ne vrati znam koliko je opaka bez obzira na sve dobre prognoze .trudimo se da dijete jede zdravo samo prirodno i domace.da bi na taj nacin ojacao svoj imunitet.POZDRAV.
branka12
Novi član
Novi član

Post od branka12 »

sad jos jedna novost.Povremeno jednom il dva puta dnevno krvari iz nosa .Prikicno obilno i dobija temperaturu koja nije veca od 38 .uspijevam da je skinem pomocu antipiretika i obloge. a krvrenje zaustavljam sa hladnom oblogom oko vrata. neznam dali ispravno postupam. mislim da je to uredu.
branka12
Novi član
Novi član

Post od branka12 »

da svakako ,lezati ne smije dok curi krv .Ja znam da 80 g. ima ali puno sam sazaljiva dobar je covjek i uzasno mi je tesko kad vidim kako bolest napreduje ,mora na transfuziju sve cesce i znas da j to tako kratko olaksanje i opet mu lose za par dana ,i stalno tako .I sto me posebno dirne kad dodje kuci poslije primanja krvi kako se raduje sto mu je bolje ,a pojma nema sta je s njim . ako doktori nece da kazu ja zaista ne mogu .
branka12
Novi član
Novi član

Post od branka12 »

Zahvalna sam vam zbog podrske i razumjevanja Denis .Hvala jos jednom .Pozdrav
Odgovori