Kajalena, volim i ja Vas

Ovde su malo zamenjene teze. Trave, biljke, svez vazduh, sunce, fizicka aktivnost, presna - ne preradjena hrana su "supstance" koje su oduvek postojale, a samim tim i dokazane.Kajalena napisao: Postoji struja nas ovde (i ne samo ovde) koji nailazimo na supstance koje su delimicno i nedovoljno ispitane, ali koje su, u tim ogranicenim ispitivanjima, pokazale ohrabrujuce rezultate. NARAVNO da su potrebne jos hiljade pacijenata umesto sova i miseva, obracunavanje standardnih devijacija, pisanje radova, ozvanicavanje, zakoni, uvodjenje u registre, pisanje udzbenika i silne godine da neki buduci studenti sve to iz sveze nastampanih udzbenike i nauce, ali mi, ovi ovdasnji i sada bolesni, za to nemamo vremena.
Gđo Kajalena,Kajalena napisao:Ukratko da pojasnim svoj stav o ovome, posto se diskusija toliko rasplinula da se vise ne zna ni ko pije ni ko placa:
Koliko se secam, sve je pocelo kad je Iki resio da objavi “mini”-rat “nadrilekarstvu”, trpajuci SVE sto ne pise u njegovim knjigama-indzijelima u isti kos (pod etiketom sismisevih krila, muda od labuda i sl), slepo ga i unapred odbacujuci bez ikakvih saznanja o istima niti pokusaja da do njih dodje.
Postoji struja nas ovde (i ne samo ovde) koji nailazimo na supstance koje su delimicno i nedovoljno ispitane, ali koje su, u tim ogranicenim ispitivanjima, pokazale ohrabrujuce rezultate. NARAVNO da su potrebne jos hiljade pacijenata umesto sova i miseva, obracunavanje standardnih devijacija, pisanje radova, ozvanicavanje, zakoni, uvodjenje u registre, pisanje udzbenika i silne godine da neki buduci studenti sve to iz sveze nastampanih udzbenike i nauce, ali mi, ovi ovdasnji i sada bolesni, za to nemamo vremena. Mi moramo da iskopamo nesto POD HITNO, pa moramo da verujemo i misevima i da se drzimo za njihove repice, jer u tome sto je dosad ispitano ima neke logike i nade... Kako je moguce da nikada niko od vas nije rekao barem “MOZDA”, nego svi uvek unapred znate da bas 100% NEMA SANSE? Pa nesto ce od svega toga uspeti, pobogu, nemoguce je da bas nista ne upali... a mi moramo da bauljamo u mraku i nadamo se da cemo nabasati na ono pravo, jer nam nista drugo ne preostaje...
Takodje me odavno zesce smara ovo poistovecivanje nadrilekara (typa dr Roso) i najobicnijih posrednika-trgovaca, koji nesto prodaju... Nadrilekari su, po toj klasifikaciji (koja ustvari ne postoji, posto su svi isti), SVI – i ovi sto od Rusa kupuju i kod nas prodaju hidrazin-sulfat, i ovi sto donose Flavin, i zdrava hrana sto prodaje zelenu magmu... Niko od njih, koliko mi je poznato, ne naziva se “doktorom”, nekim ko leci, pruza kompletan tretman niti bilo sta obecava... Oni prosto omogucavaju ljudima da kupe nesto sto im se ucinilo smislenim, pa ko hoce da kupi, neka kupi... ne znam zasto je to toliki, odnosno ikakav problem. Smara me i kad neko na forumu nece da javno kaze adresu apoteke gde je nesto kupio (“da ne reklamiram”) – aman, daj, pa ovo i sluzi da se informisemo, mozda ce mi jednog dana bas to trebati, pa cu morati da te jurim pp-om, a ti ces biti ko zna gde...
E, protiv svega toga cu se ovde na forumu boriti do poslednjeg lastavicjeg bubrega iz svoje laboratorije![]()
PS Iki – svaka cast. Pri cemu se sad uopste ne zezam.
PPS I drbg je pao, a nije ni primetio, i zbog toga mi je bas zao. Ni za ovo se ne zezam.
Bože, ovo jednostavno nije istina.cikatoma napisao: Ali kad smo vec kod ove teme, da dodam da ima na tone naucnih radova, knjiga, ispitivanja koje dokazuju da su tzv alternativne metode delotvorne. Napr postoji mali milion knjiga, istrazivanja, casopisa, studija o delotvornosti vitamina, ali savremena medicina i dalje to negira i omalovazava.
miminamama - hvala na odgovorima. konacno neki kulturan dr da se javi (moram uvrstiti i drbg-a u ovu grupu da ne gresim dusu). kasno je ovde u mom selu, pa cu samo kratko odgovoriti na ovaj vas komentar, a na onaj prethodni kasnije.miminamama napisao: Bože, ovo jednostavno nije istina.
Od srednje škole se svaki medicinski radnik uči do sitnih detalja dobrobitima vitamina, kao i štetnim delovanjima predoziranja, a u ovoj maniji uzimanja suplemenata, koja je posebno izražena i preko okeana i kod određenih grupacija pacijenata, ne bi me čudilo da neko zabrani slobodnu prodaju vitaminskih preparata. Mislite logično. Ne paranoično....
...mislim, NARAVNO da ce se deficit ma cega izleciti dodavanjem istog, osim ako ostecenje vec nije ireverzibilno.Nicotinic acid (niacin), when its use was introduced, cured hundreds of thousands of pellagra patients of their psychoses....
itd.The functioning of the brain is affected by the molecular concentrations of many substances that are normally present in the brain. The optimum concentrations of these substances for a person may differ greatly from the concentrations provided by his normal diet and genetic machinery. (odavno poznato).
Biochemical and genetic arguments support the idea that orthomolecular therapy, the provision for the individual person of the optimum concentrations of important normal constituents of the brain, may be the preferred treatment for many mentally ill patients. Mental symptoms of avitaminosis sometimes are observed long before any physical symptoms appear. (odavno poznato i u primeni verovatno decenijama).
It is likely that the brain is more sensitive to changes in concentration of vital substances than are other organs and tissues. Moreover, there is the possibility that for some persons the cerebrospinal concentration of a vital substance may be grossly low at the same time that the concentration in the blood and lymph is essentially normal. (jeste li nekad culi/videli da postoji intervencija vadjenja cerebrospinalne tecnosti, sta mislite zbog cega je to?:) ).
A physiological abnormality (ako je fizioloska, onda nije abnormalnost!) such as decreased permeability of the bloodbrain barrier for the vital substance or increased rate of metabolism of the substance in the brain may lead to a cerebral deficiency and to a mental disease (odavno poznato.....promene propustljivosti semipermeabilnih membrana vas mogu dovesti u deliricno stanje zacas, da ne govorim o letargicnom, osnovni udzbenik interne medicine). Diseases of this sort may be called localized cerebral deficiency diseases. It is suggested that the genes responsible for abnormalities (deficiencies) in the concentration of vital substances in the brain may be responsible for increased penetrance of the postulated gene for schizophrenia, and that the so-called gene for schizophrenia may itself -be a gene that leads to a localized cerebral deficiency in one or more vital substances.(opet - MAY BE responsible...)
EhKajalena napisao:Eto - kad hoce da ide, onda ide posle jednog posta, odmah se obostrano razumemo (mozda se radi o polu diskutanata, hm)
To sto sam stekla utisak da ste gospodja, i sa egzaktnim obrazovanjem, ne znam da objasnim zasto je - to mi se inace mnogo dogadja sa ljudima uopste, mozda ih predugo gledam
Ako vam se dogadja i da proricete buducnost, dogovoricemo se vec![]()
Dakle, ako krenem od situacije da neko moj, ne dao Bog i daleko bilo, ima najteze oboljenje, sa navedenim uslovima (da medicina nudi samo palijativne mere, simptomatsku terapiju i slicno), licno bih bila spremna da mu dam da sisa kitovo salo ako ima ikakve sanse da mu bude bolje.
S tim sto se mi neki ovde jos uvek koliko-toliko drzimo i nismo stigli do kitovog sala, igracke koju Roso prodaje za 1300E i tome slicnog...
Ovo o alternativi kod nas/negde drugde je presiroka tema... Meni se odavde (a mozda pogresno) cini da je resenje ovoga o cemu pricate u boljoj kontroli a ne sprecavanju mogucnosti, zbog toga sto ce se mozda desiti zloupotreba... Cini mi se da cemo, ako ne damo da to postoji, biti kao Burma, u kojoj do pre kratkog vremena bese zabranjen Internet ili Iran, gde vesaju homoseksualce... Ne nastavljam tu diskusiju, moguce da sam se previse odvojila od tamosnjih prilika, a i ako krenemo tako siroko (alternativa uopste), necemo zavrsiti ni do srecne nove 2010.
A ovo poslednje je, da, tek ogromna i teska tema, koja ima veze sa mnogo stvari, a ne samo medicinom... pa se slazemo i u tome da je ovde ne otvaramo...
I kako vi uvek uspete da se zahvalite svakome i pozelite mu dobro... Ne zaboravite bas nikad