Desifrujte mi ovo molim vas

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Sh0n3x
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 17, 2012 9:34 pm

Desifrujte mi ovo molim vas

Post od Sh0n3x »

Otac mi je operisao tumor debelog creva ove godine u Februaru. Odstranjen je tumor velicine oko 25-30cm i pritom je odstranjen i mali deo besike i izvedena kolostoma. Od tada nakon oporavka od operacije on se vratio manje vise normalnom zivotu a stoma je funkcionisala normalno.

Radio je neke preventivne analize i imao 3 ciklusa hemoterapija 5FLUoracil ili kako se vec to pise...

Na magnetnoj rezonanci, u Avgustu su otkrili recidiv na besici. Odluceno je da mu se izvadi cela besika i izvede urostoma. Operacija je protekla uspesno po planu, 29.10.2012.
E sada ono sto me najvise plasi, a to je da mu je pri operaciji pronadjena odredjena promena na jetri. Doktor ju je odstranio i po njegovim recima sve je u redu. Ono sto mene brine je da li postoje sanse da se opet pojavi nesto na jetri i kakve su sanse onda za lecenje?
Otkako mi je otac izasao iz bolnice, ne deluje bas mnogo bolje i ima ucestali bol u stomaku za koji nam doktor kaze da je normalan zbog rane ali nas i dalje brine...takodje, ima jako slab apetit iako je osoba koja uglavnom jako dobro jede.

Ispod vam se nalazi Otpusna lista sa epikrizom i HP nalazima koju sam prekucao u nadi da ce mi neki clan to rastumaciti jer se ja i latinski bas i ne volimo.

Uputna dijagnoza:

Ca recti ad 5-11 cm.St.Post implantatio endoprothesis recti. St.post RT.HT preop.interrupta pp peritoitis. St.post amputatio recti abdominoperinealis sec. Miles, resectio partialis vesicae urinariae et derivatio vesicae urinariae suprapubica. St.post HT cum 5FU-LV. Rec.loc. reg. vesicae urinariae. St.post TUR (HP KCS 1270/12:AdenoCa colonis metastaticum).

Zavrsne dijagnoze:

OP 29.10.2012: Relaparotomia mediana superior et inferior. Adhaesiolysis. Cystectomia radicalis. Ileal conduit. Metastasectomia meta in hepate segmenti II. Drainage II.

EPIKRIZA (stanje i tok bolesti,laboratorijski i drugi nalazi koji potvrdjuju dijagnozu,predlozi za dalje lecenje):

Pacijent primljen na Kliniku za onkolosku hirurgiju po odluci Konzilijuma za digestivni trakt zbog suspektne meta promene besike,a radi explorativne laparotomije i odgovarajuceg hiruskog zahtvata.
Posle adekvatne preoperativne pripreme operisan u uslovima OETA kada je ucinjena medijalna gornja i donja relaparotomija, adhezioliza, radikalna cistektomija, ileal konduit i metastazektomija povrsinske promene iz II segmenta jetre (svi preparati poslati na standardni HP pregled).
Postoperativni tok uredan,rana zarasta per primam,drenovi odstranjeni. Pacijent afebrilan i vitalno stabilan.
Def. HP nalaz br. 9713/12: Cystitis chronica ulcerosa. Granulationes nonspecificae mucosae et granulomata corporis alieni (fili chirurgici) parietis vesicae urinariae.
Def. HP nalaz br. 9714/12: Lipogranulomata textus fibroadiposi omenti.
Def. HP nalaz br. 9715/12: AdenoCa metastaticum in hepate probabiliter originis intestii crassi.
Pacijent postoperativno prikazan Konzilijumu za digestivni trakt - odluka Konzilijuma u prilogu.
Otpusta se kuci u dobrom opstem stanju s tim da se dalje previja u hirurskoj ambulatni nadleznog Doma Zdravlja.
Kontrola operatora 21.11.2012. posle podne u hirurskoj ambulanti na I spratu Instituta.

Nacelnik odeljenja:
Dr M.Zegarac (koji je takodje radio obe operacije).

Unapred hvala :)
Odgovori