Atipičan slučaj. Molim za bilo kakvu pomoć!

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Alfa_47
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 07, 2009 3:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Atipičan slučaj. Molim za bilo kakvu pomoć!

Post od Alfa_47 »

Unapred se izvinjavam za opširnost ali prosto se ne usuđujem da odlučim u ovoj nejasnoj situaciju, šta je više a šta manje važno.
U pitanju je moja bliska rođaka koja je se obratila lekaru zbog natečenog stomaka i kašljnja, ustanovjena joj je upala pluca a na ultrazvuku je pronađena voda u trbušnoj duplji.Odmah su urađeni tumor markeri i vrednost CA 125 je iznosila 690.Sem pritiska tako otečenog stomaka moja rođaka se oseća dobro.
Lekar je pre prijema u bolnicu tražio snimak magnetne rezonance, i odmah dao svoju crnu prognozu da je u pitanju krajnja faza, da je verovatno sve počelo od jajnika i da je pitanje da li treba išta i pokušavati.
Međutim sem vode, snimak je bio uredan tj. ni na jednom organu nije pronađen tumor.Lekari su to hladno prihvatili i rekli da je verovatno iu pitanju loša magnetna rezonanca i moja rođaka je hospitalizova, to se dešava tačno pre mesec dana. Pošto joj je stomak toliko otekao u međuvremenu joj stavljaju dren (ako se to uopšte tako zove) i za dva dana se oslobodila 7 litara vode....s tim da napomenem da joj se nakon toga prosečno stvaralo oko 400 ml vode.Od tad kreću detaljne analize......ne znam zbog čeka ali ubrzo nam lekari saopštavaju da jajnici otpadaju kao mogućnost...snimaju joj bešiku, dva puta pluća,ispljuvak rade joj mamografiju, papa test, kolonoskopija – nalazi uredni....onda guta sondu uzimaju joj uzorak i saopštavaju nam da je verovatno u pitanju karcinom želudca, čak nam opisuju na kom je mestu i kako izgleda...pošto nastavlja sa kašljnjem i izbacivanjem šlajma smatraju da je u pitanju metastaza na pleuri...analize stižu...nije pronađen tumor, lekar nam govori da je patolog verovatno pogrešio, ponovo guta sondu opet uzimaju uzorak-nalaz opet uredan.Nazalost u isto vreme stižu i rezultati vode u kojoj su pronađene maligne ćelije, rade joj tumor markere ali sad više njih i svi su mnogo uvećani,laborant nam govori da takve nalaze nikada nije video... (tumor markeri ukazuju na rak pluca, jajnika, debelog creva, želuca, dojke) ponovo joj rade kolonoskopiju pa mamografiju i dalje tumor ne nalaze.Jedina lepa vest je da voda prestaje da se stvara.
Juče, tačno posle mesec dana, konzilijum nam saopštava da će uključiti patologa i uz pomoć njega odrediti hemo terapiju??? napominjem da tumor nije pronađen.Bez ikakve sujete nas ohrabruju da potražima pomoć u inostranstvu ili u drugoj bolnici i to je to. Moju rođaki sutra otpuštaju a mi smo očajni i ne znamo kako da joj pomognemo.Ona se oseća dobro ali i dalje često izacuje sekret iz pluca,voda se i dalje ne stvara.
Da li je ikad iko čuo za ovakvu situaciju, da li postoje slučajevi da je stvarno pacijent u polednjoj fazi a da tumor ne mogu da pronađu, da li je moja rođaka atpičan slučaj ili su u pitanju nestručni lekari.
Molim vas za bilo kakav vid pomoći, saveta, objašnjnja, preporuke očajni smo.
Unapred hvala.
brada123
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 01, 2009 6:52 pm

Post od brada123 »

Ne znam sta da kazem.Ne verujem da to postoji.Pa probaj da rodjaku prebacis mozda u drugu bolnicu ili druge lekare.Nikada nisam cula za takav slucaj.
A gde se leci trenutno?
POMOC
larisabg
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am

A hematolog?

Post od larisabg »

Na sve ovo bilo bi dobro konsultovati dr Andriju Bogdanovica hematologija KCS.Dobar covek,potrazite ga sami u poliklinici sasvim njenim papirima.To minije oblast,ali je moguce da se da postoji negde limfom koji je neotkriven,pa da proverite treba li nju dovoditi i razmisljati u tom pravcu!Ako to njemu ne izgleda verovatno, pitajte ga za misljenje da li moze da ovo napravi amiloidoza ili neka druga imunoloska bolest?
Ako bude smatrao da treba dovedite je/
Stitna zlezda kost,nadbubreze zl?Pregledane?
Verujem da ima entuzijasta medju nama!
Alfa_47
Novi član
Novi član

Post od Alfa_47 »

Hvala puno na savetu, u ponedeljak će je pogledati doktor iz KBC-a i dati svoje mišljenje a u svakom slučaju pokušaćemo da stupimo u kontakt i sa doktorom Bogdanovićem. Nisam sigrna da su joj proverili štitnu i nadbubrežnu žlezdu, pretpostavljam da jesu, bilo bi suludo da je na sve preglede išlam po dvaputa a da su to preskočili.Kosti znam da nisu. Inače ona je juče otpuštena kući, konzilijarno mišljenje:

Klinička dijagnoza
EFFUSIO PLEUARE maligna
ACITES maligna
Tu prim. nonpecif. (susp. ovarium)

Pleuralni punktat-maligno.Ćelije su tumorskog karaktera i pripadaju najverovatnije tipu adenokarcinoma.
Asctes-1,2: maligno
Oba citološka nalaza pokazuju visoku celularnost pri čemu mase retkih eritrocita, mase limfocita, prisutno pojedinačno u manjim i u većim grupacjama atipične ćelije-tumorskog porekla najverovatnije tipa adenokarcinoma.
TU Markeri: CEA 0,4; CA19-9 135;CA125 672; CA15-3 163; CA72-4 23,5; CYTRA21-1 6,9; NSE 12,6.
Konzilijarno odlučeno da se sprovede dopunska imunocitološka dijagnostika radi bližeg određivanja porekla primarnog tumora, a potom shodno rezultatu da se primeni sistemska HT.

Zanima me da li to znači da će joj HT odrediti otprilike?????Ako taj imunocitološki rezultat može da ukaže na poreklo tumora zašto joj ranije nije urađen??

Doktor nam nije dao prognozu jer kako kaže, sve zavisi od organizma a mi smo se plašili odgovora pa nismo ni insistirali.Da li to znači da će se tumor uskoro pojaviti?Takođe pored toga sto je prestala da se pravi voda, tumor marker CA125 na prijemu je bio 800 a sada 672 da li je to dobra vest?
DraganicaN
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 15, 2007 10:00 pm

Post od DraganicaN »

Nisam strucna i znam da te necu mnogo utesiti ali evo sta su meni rekli iskusni Dr. posle mnogo uradjenih tumor markera -povisena vrednost ne pokazuje da sigurno imas tumor a isto tako normalna vrednost ne garantuje da neces dobiti tumor!!!
Ne znam ko je lud i zasto nas salju da radimo te analize!!
U sustini oni pokazuju da se u organizmu nesto poremetilo - ili zezaju hormoni,mozda imas cistu itd.
Ali za ovakav slucaj jos nisam cula - potrazite vi ipak misljenje bar jos nekoliko strucnjaka pre konkretne terapije. SRECNO
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Moze se uraditi biopsija promena u abdomenu jer ako se nesto okvalifikuje kao maligni izliv onda mora da postoji i karcinoza serozne membrane telesne duplje u kojoj se izliv javio.Sve u svemu postoji grupa pacijenata kod kojih se primarni tumor nikada ne nadje,a u slucaju vase rodjake HT je neizbezna jer postoji sistemska diseminacija tumora.
Alfa_47
Novi član
Novi član

Post od Alfa_47 »

Hvala vam svima na pomoći, u međuvremenu sve rezultate je pogledao još jedan doktor koji se u potpunosti složio sa mišljenjem konzilijuma…. Takođe je stigla i imunocitološka analiza koja ukazuje na tumor dojke, jajnika i pluća. Da li to znači da tumor postoji na sva tri organa ili na jednom od njih?

Danas prima prvu HT pa za tri nedelje kontrola.
Odgovori