Adenokarcinom pluca (operisane metastaze na mozgu)

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lazar88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 05, 2011 7:03 pm

Adenokarcinom pluca (operisane metastaze na mozgu)

Post od lazar88 »

Ovako,moj otac je operisan 27. maja na KCS u Beogradu. Uradjena je kraniotomija zbog solitarne
metastaze, ph nalaz: adenocarcinoma metastaticum.
Nakon toga sprovedena paliativna zracna terapija endokranijuma (10 zracenja).
CT grudnog kosa pokazuje u posterobazalnom segmentu donjeg reznja promenu velicine 55x33x43mm.
Bronhoskopski nalaz uredan a TBB pokazuje nespecifican nalaz.Uradjena je rektosigmoideskopija do ileocealne fisure,
vidjeni mnogobrojni pseudopolipi velicine nekoliko mm. Nema sekundarne depozite u parenhimskim organima.
Krvna slika i standardna biohemija zadovoljavajuca. Spirometrija b.o

klinicka dijagnoza i stadijum bolesti: Inf. lob. inf. pulm. sin. ST. post extirpatio tumoris endocranii
HP: Adenocarcinom metastaticum a.m. III
MKB sifra: C34
5.septembra je primio prvi ciklus hemoterapije po protokolu EP. (3 dana),drugu je primio 3. oktobra,ali samo prvi dan je primio cis platinu,a juce je poceo da pije Lastet 2x1 kapsula zato sto u Kraljevu nije bilo Vepezid ampula.
Danas je uradjen kontrolni ct glave.
CT Nalaz: Nacinjeni su aksijalni i mscs rekonstruktivni preseci bez i sa iva apliciranjem kontrasta.
Postoperativni sekvela desno okcipitalno sa defektom u kostanoj strukturi. Levo okcipitalno uz
tentprijum prikazuje se sec. depozit oko 6mm sa perifokalnim edemom.
Molim nekog strucnog da mi pojasni ovaj nalaz ct i da mi kaze kakve su prognoze uopste.
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: Adenokarcinom pluca (operisane metastaze na mozgu)

Post od Bokily »

Nekako mi je uvek ružno kada mora da se pismenim putem objašnjavaju ovakve stvari... Ali sam uverena da svakako čekate odgovor pa zato i pišem...
Nalaz CTa je loš, pokazuje prisustvo metastaza (meta=sekundarni depozit=metastaza) u parenhimu mozga kao i na kosti glave ( desno okcipitalno- desno potiljačno).
Nažalost, prognoza u ovom stadijumu je veoma ozbiljna i loša.
Žao mi je što tumačenje nije lepše...
Pozdrav.
Odgovori