zdravo kombinovanje hrane

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
s_name
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 02, 2008 9:07 pm

zdravo kombinovanje hrane

Post od s_name »

zdravo svima!
do skoro sam jeo sve i svašta, i to u neograničenim količinama iz prostog razloga jer mi se moglo tj koliko god da jedem i kad god nikad nisam mogao da se ugojim (čak šta više, mršav sam), no to ne znači da sam pucao od zdravlja. samo sam uživao u hrani jer mi se moglo.
jedino što sam imao jaka nadimanja u stomaku, gaseve i probleme s varenjem ali ne toliko intenzivne da bi zbog njih nešto sebi uskratio.

no pre nekih mesec dana čitajući nešto o ishrani saznao sam da voće treba jesti za doručak i to na prazan stomak. i tako ja savako jutro u blender jednu narandžu, grejp i limun umesto muslija i ostalh gluposti.

prosto nisam mogao da verujem kad sam posle dve nedelje skontao da bobuljce na licu nestale, ni jedna jedina. te iste bobuljice sa kojima sam se borio šest godina bezuspešno i sa kojima sam se na kraju pomirio i saživeo samo su prestale da iskaču i lice mi se iščistilo tačno kako sam počeo voće da unosim svako jutro (doduše, svestan sam da ovo može biti i slučajnost ali...).

i ne samo to, stomak mi se mnogo smirio i imam mnogo više energije ujutru, čak više ni ne pijem kafu.

posle sam još malo istraživao i shvatio da je to do toga što sam ja ranije svo voće jeo u pogrešno vreme i verovatno nikada ništa nisam ni imao od tih vitamina jer su verovatno uvek bili uništeni u procesu fermentacije u mom stomaku.
još mi se slošilo kad sam uvideo da ceo život jedem meso i krompir, ribu i pirinač i sve ono što se ne jede jedno s drugim....

sad da ne pišem baš ceo roman, ukratko: odlučio sam da okrenem novi list i da počnem da kombinujem sve vrste namirnica kako treba ali trebala bi mi pomoć, vaša iskustva, linkovi ili naslovi nekih knjiga u o tome, sve je dobro došlo
:D

nadam se da nisam jako smorio, ali žao mi je da ne podelim ovo sa ljudima, jer me je ovo oslobodilo jednog velikog problema s kojim sam se mučio godinama! osećam se mnogo dobro u svojoj koži i imam mnogo više energije! nadam se da će i drugima ovo biti od koristi!
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

Zainteresovao si me! A koje to namirnice mozemo/nemozemo kombinovati. A kako i kada shta treba jesti....Mozesh li malo da opishesh.Hvala! :D
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mikalja »

:D Superrrr bubuljitze su otishle .Blago tebi :) ..Samo ti blendaj voce i nadalje ,mozda josh shta nestane :wink: mislim ono shto ti ne treba :wink: Bravo .A kako kombinovati ?Shta i sa chim pojasni malo ..U svakom sluchaju drago mi je zbog tebe ,jer bubuljitze akne znaju bash biti neugodne.PozzzZZ
s_name
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 02, 2008 9:07 pm

Post od s_name »

što se tiče voća u blenderu to sam sasvim slučajno uzeo od prijateljice kojoj je to preporučio internista pošto je morala da pročisti organizam i ubrza metabolizam, a ja sam jednostavno bio dokon :P
tek sam kasnje skontao zašto je to ustvari dobro...

što se tiče mog poznavanja kombinovanja namirnica, ono je u domenu google pretraživača, tako da ja baš i ne bih mnogo da palamudim, jedino što znam jeste da se:

-namirnice koncentrisane proteinima (meso, jaja, soja itd)
ne kombinuju sa
namirnicama bogatim ugljenim-hidratima (dakle žitarice-brašno-hleb i tome slično, kao i krompir itd)
-povrće (sem krompira, pasulja i još po nešto) se kombinuje i sa proteinima i sa ugljenim-hidratima
-voće je najbolje jesti na prazan stomak

-čokolada i sladoled najbolje jesti kao poseban obrok ako ih već jedete i dati organizmu dovoljno vremena jer se teško vare...

e sad imam nekih nedoumica tj mleko i masti se ne mogu tako lako razgraničiti kao proteini i u-g nego, nešto može da se kombinuje nešto ne, nešto je jako prilagodljivo, no kako nisam siguran i nisam našao pouzdane izvore na netu ne bih o tome

i još jedna bitna stavka je nakon što se unese neka namirnica treba dati organizmu dovoljno vremena da je svari naročito ako planiramo da posle unesemo nešto drugačije
no i to vreme se razlikuje npr:
-voće se lako vari 30min, banane 45min...
-jaja 45min, 30 min samo belance
-meso oko 3-4 sata, mada zavisi piletina mnogo brže od recimo svinjskog!

našao sam i objašnjenje zašto je tako tj šta se događa kad se jedu istovremeno belančevine i ugljeni-hidrati i ukratko: rezultat je varenje obroka koje traje 8 pa i 10 sati, fermentacija tj stvaranje toksina i uništavanje hranjivih supstanci koje se sve tako na kraju loše svarene i izmrcvarene sele u 12opalačno crevo gde baš i ne ostane mnogo toga dobrog za apsorpciju...

ima još mnogo o tome ali me mrzi sad da kuckam, poslužite se google-om pa nađite nešto i zalepite ovde, nisam ni ja baš skroz upućen u celu stvar (zato se i obraćam za pomoć)
ovo što sam stavio ovde više je samo da predstavim ovu ideju, ništa nemojte uzimati zdravo za gotovo naročitno ne od mene :P
poslednje što želim jeste da stvorim neke zablude, zato pažljivo i kritički pristupite :wink:
najbolje da priča o tome neko ko se stvarno razume ili je pročitao bar neku knjigu o tome
pozdrav!
Dragance
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 04, 2006 12:34 am

Post od Dragance »

Ono sto ja znam je da su jaja i meso losa kombinacija ali da zato dobro idu jaja i mladi sir ili jogurt. Zatim, jogurt i voce ne treba jesti zajedno. Takodje, sve sto je s_name naveo je tacno. Grasak, boraniju i pasulj ne bi trebalo mesati sa mesom...
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Mislim da ni voce ne treba mesati vec jesti samo jednu vrstu za dorucak pa posle 2 sata jesti neku drugu vrstu hrane ili neko drugo voce.Voce bogato enzimima,koji pomazu u razgradnji masti su svez ananas,kivi,jagode,sveze kajsije,tresnje,dinje,lubenice....
grazza
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 14, 2007 12:56 pm

Post od grazza »

a sto volim vocnu salatu moze i bez slaga :lol:
mirjana m.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 17, 2008 1:41 pm

hello!

Post od mirjana m. »

da li mozes da mi kazes kako da grupisem hranu? A pogotovo ako sam osoba koja boluje od reumatoidnog artritisa?
Unapred hvala!!! :lol:
Dragance
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 04, 2006 12:34 am

Post od Dragance »

Ljudi, s čim se kombinuje jogurt a sa čim mleko? Jogurt i meso?
Odgovori