Kada izadje iz cevi metak iza sebe ima bezvazdushni prostor, a nagomilan vazduh na celu koji, po izlasku, popuni taj prostor izaziva efekat pucnja (izmedju ostalog). To se u zargonu zove, probijanje zvucnog zida. Sami gasovi koji prate metak pri izlasku iz cevi mogu dramaticno uticati na njegovu stabilnost. U tom slucaju Balisticki Koeficijent igra veoma vaznu ulogu. Zrna namenjena za pucanje na velike udaljenosti (sa oborenim krajevima ili tzv. boat tail bullets) teze se stabilizuju ali zato tu stabilnost drze veoma dugo. U praksi se pokazalo da je dobra ideja koristiti zrna sa zasecenim krajem u situacijama gadjanja na rastojanjima do 300 metara. Preko toga boat tail zrna su neprikosnovena.
Dok putuje brzinom preko brzine zvuka metak drzi putanju i preciznost. Kada pocne da ispada ispod brzine zvuka, njegov rep pocinje da oscilira vishe nego ikada u toku njegovog leta sto dovodi do veceg otpora vazduha i josh vecim oscilacijama. Kada na kraju pocne da se "komata" zrno se ponasha kao kamen i isto tako brzo i jednostavno pada. To shto je zrno ispalo iz nadzvucne brzine opet ne znaci da je neprecizno. Recimo 308Win dolazi do 750-800 metara sa nadzvucnom brzinom ali se uspeshni pogodak moze se izvesti do 900 metara. Naravno u rukama iskusnog strelca.
Izobr municije je nocna mora za svakog strelca i lovca koji drzi do sebe, ali i za lovinu Sam izbor je mukotrpan posao sa puno nerviranja na pocetku, ali kao i svaki tezak rad : na kraju se isplati.
hunter napisao:Bravo Sanyalice, bravo lutko, udaj se za mene Holow point boat tail je moj izbor, 3400 feets u sekundi, sa 100 grejni zrnom! Reloading mi je opsesija!
hunter napisao:Bravo Sanyalice, bravo lutko, udaj se za mene Holow point boat tail je moj izbor, 3400 feets u sekundi, sa 100 grejni zrnom! Reloading mi je opsesija!
Kad si sutra slobodan da obavimo to venchanjce?
Sutra je vec danas a mi smo vec vesele,pa samo da nastavimo
Jel mogu ja da kitim svatove?