proteinski suplementi

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

s_90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 09, 2006 9:30 pm

proteinski suplementi

Post od s_90 »

Da li su stetni za zdravlje? (inace obicno ih koriste spotisti, posebno bodibilderi)
dzeremaja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 27, 2005 9:56 am

Post od dzeremaja »

Ljudi imaju predrasude po pitanju tih prashkastih proizvoda pa zamisljaju da se u njih stavlja najgora moguca hemija. Danas je ljudima normalno da smazu snikers chokoladicu i nikom nista, to je 'normalno' jer nemaju svest i predstavu kakav haos im nastaje u organizmu nakon te 'kure'. E ta chokoladica ili 'najobicnija' coca cola je stetnija od bilo kog proteina sa sve aromama i vestackom bojom.
Ako te zanima detaljnije sastav ja cu ti napisati pa ti uporedjuj sa ostalim proizvodima
s_90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 09, 2006 9:30 pm

Post od s_90 »

U pravu si , ljudi cim cuju za njih odmah ih pljuju iako ne znaju nista o suplementima. Znam i ja dosta o tome samo me je interesovalo jos necije misljenje.
atpsport
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:47 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od atpsport »

evo ovako;
prvo da kazem da ljudi kod nas nemaju kulturu ishrane pa su pasulj i cvarci naj zdraviji :-?
proteinski preparati se dele na i niskoproteinske ptreparate
ovi prvi(visokoproteinske) sama rec kaze imaju vise proteina u svom sastavu npr 80%proteina.E sad oni mogu biti iz surutke(whey)mleka(kazein),soje,jaja,zitarica itd
znaci sve te sirovine se uzimaju iz prirode i iz njih se izvlaci samo protein,ono najbolje
ima jos pitanja :)
freja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 15, 2007 9:33 pm

Post od freja »

a da li te suplemente mogu da uzimaju i devojke koje se ne bave bodibildingom, ni fitnesom...ustvari, od sportskih aktivnosti ja samo cesto vozim bajk!
freja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 15, 2007 9:33 pm

Post od freja »

a da li te suplemente mogu da uzimaju i devojke koje se ne bave bodibildingom, ni fitnesom...ustvari, od sportskih aktivnosti ja samo cesto vozim bajk!
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Naravno da mogu! Vlasnik moje teretane je time hranio malo dete, svaki dan, kao papicu napravi. To je super stvar, ja pijem proteine kada god treniram i imam para da kupim i strasno mi je krivo sto nemam vise para da mogu da kupim brdo WHEY-a i da pijem svaki bogovetni dan po 3-4 puta, znaci samo zamisljam kako bih se uradio! :cry: Stetnost? Pa ne znam, ja bih rekao da je koka kola stetnija... ili mozda setanje Pancevom i nekim delovima Beograda...
vuksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 11:58 pm
Kontakt:

Post od vuksa »

naravno da su proteini ti iz kante zdravi...to ljudi sto pricaju to je zato sto su ne informisani i mesaju to sa steroidima...

mozes da koristis proteine ako vozis bajs
Milann
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 1:01 am

Post od Milann »

Nedavno je na kanalu Zdravlje gostovala nutricionistkinja koja se bavi ovom problematikom
i nikako ih ne preporucuje , narocito rekreativcima ( u ovome se sa njom slaze velika vecina strucnjaka) , a pre svega zbog kvaliteta suplimenata koji se pojavljuju na nasem trzistu ( svi znamo kakva je kod nas kontrola i da uglavom uvozimo s kvalitet , sa isteklim rokom trajanja i sl)
vuksa
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od vuksa »

nije tacno! svi suplementi koji imaju kod nas na trzistu su ti poznata imena u svetu iz te oblasti...a kontrolu prolaze na VMA 8)
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Vuksa, vidis da covek ocigledno dolazi iz nekog kamenog doba ili tako nesto... mislim stvarno Milane prestani da trujes ljude i da govoris takve besmislice!!! :x

Slusaj ti tu "nutricionistkinju" i cuvaj to za sebe... i pij surutku...

WHEY NIJE STETAN, STAVISE !!!!!
plasim_se
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 21, 2007 12:23 am

Post od plasim_se »

Koriscenje suplemenata ima nekog smisla tek kad je normalnom ishranom postignut maksimum... Proteinski suplementi su mac sa dve ostrice... Ukoliko ih ne iskoristis za stvaranje misica, oni ce se sami pretvoriti u salo, a to pretpostavljam ne zelis :) S' obzirom na tvoje godine, mozda bi bilo pametnije da proteinske suplemente za sad ostavis po strani. Mnogo belog mesa, manje sokova seceraca, mnogo voca i povrca bi trebalo da zavrsi posao... Nisu stetni (ukoliko se unose u propisanim kolicinama), ali kao sto rekoh, tek kad normalnom ishranom budes iz svog tela izvukao maksimum, onda predji na suplemente. Oni koji zele zategnuto, blago izdefinisano telo i ne moraju uzimati suplemente... Oni drugi koji potajno zele da jednog dana izgledaju kao Rambo u najboljim danima, nek pocnu polako da stekaju pare za hemiju :)
Pozdrav!
vuksa
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od vuksa »

uuuu jbt ovde je totalna 0 o suplementima...znaci nema nikakve osnove...ajde objasni zasto je whey protein mac sa 2 ostrice?i jos ovo...kad se dostigne prirodni maximum sa korigovanom ishranom i suplementacijom onda se prelazi na steroide :evil: cekam odgovor na pitanje zasto je whey mac sa dve ostrice?
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Ok, privatam ovo da covek bi trebalo prvo da vezba bez suplemenata, ako tek krece u teretanu, moze tako, zasto da ne, iako ce sa suplementima brze napredovati... ali to da ce se "suplementi pretvoriti u salo" je najblaze receno besmislica.
plasim_se
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 21, 2007 12:23 am

Post od plasim_se »

Jesu mac sa dve ostrice, kao sto sam rekao, sve sto se ne iskoristi za izgradnju misicne mase ili dobijanje energije, pretvorice se u salo. Ako pretpostavimo da ishranom unosis dovoljno proteina na dan (recimo 1-1.5g/kg/dan), a onda jos toliko uneses suplementima, to znaci da ti je proteinski unos dva puta veci od neophodnog.
Ako recimo imas 75kg, i unosis po 1.5g/kg/dan, to je oko 110g/dan (110g proteinskih suplemenata). Energetska vrednost proteina je oko 4Kcal/gr, znaci +440Kcal/dan...
Ukoliko je trening neadekvatan ili je vezbac nedosledan programu treninga, vrlo lako ce se desiti da se proteini ne iskoriste za izgradnju misicne mase, vec za izgradnju sala. Znaci uzimanje proteinskih suplemenata je ozbiljna stvar i zahteva ozbiljan pristup treningu, sve ostalo je bacanje para i pakovanje sala.
[/b]
Odgovori